25 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/49

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişi, sorunlar ve görevler.
Direnişçi TEKEL işçileri
yol gösteriyor!
Düzen sınırlarını aşmayan her yol
tasfiyeye götürür!
Emekçi Kadın Komisyonları’ndan TEKEL işçileriyle dayanışma çağrısı
TEKEL’de direniş günlüğü...
Türk-İş’ten 1 saatlik
iş bırakma kararı
Patronlar işçi öldürür,
mahkemeler serbest bırakır!
TÜİK il bazında işsizlik rakamlarını açıkladı..
Esenyurt-Avcılar polisi devrimci sınıf faaliyetine saldırıyor
Entes’te direniş güncesinden
İşçilerden köprü ve Taksim eylemi
Volkan Yaraşır’ın Parti etkinliğinde yaptığı konuşma...
19 Aralık Katliamı lanetlendi! 
Genç-Sen 3. Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplandı!
DLB’lilere gözaltı ve işkence
Katiller düzeninden hesap soralım!
Onlar, Kürt halkına düşman...
Köhnemiş sistemin çürümüş oyunları
Yunanistan’da kapitalist sistem iflasın eşiğine dayandı.
Almanya’nın gündeminden
Kunduz bombardımanı düşmüyor!
Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 4 M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TÜİK il bazında işsizlik rakamlarını açıkladı...

İşsizliğin kaynağı sömürü düzenidir!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), il bazında işsizlik verilerini içeren bir rapor yayınladı. Her ay, üçer aylık dönemler için Hanehalkı İşgücü Araştırması ile genel işsizlik verilerini açıklayan TÜİK, bu raporla ilk kez işsizlik verilerini il bazında açıklamış oldu.

İşgücüne katılma, istihdam ve işsizlik oranı olmak üzere üç parametrede hesaplandığı ifade edilen rakamlar, kapitalizmin değişmez gerçeği olan işsizlik sorununun ulaştığı boyutları ve bu sorunun emekçiler cephesinden yakıcılığını birkez daha gözler önüne serdi.

Söz konusu rapor, iller arası işsizlik oranında ciddi farklılıkların olduğunu da gösterdi.

Kürdistan illerinin işsizlik oranı sıralamasında ağırlıklı olarak başı çekmesi, sermaye devletinin bölgedeki çok yönlü sömürgeci kimliğini de tekrar açığa vuruyor. Kürdistan’da yoğunlaşan işsizlik oranları, bölgesel asgari ücret uygulaması tartışmalarında da açıktan dile getirildiği gibi, sermayenin Kürt illerinden daha fazla ucuz işgücü deposu olarak yararlanmak istediğini de dolaysızca gösteriyor.

TÜİK rakamlarından yansıyanlar...

TÜİK’in söz konusu parametrelerdeki istatistiklerine ilişkin tahmin sonuçlarını içeren 2008 İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri raporunda, 2008 yılında Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 11 olarak ifade ediliyor.

TÜİK rakamlarına göre işsizlik oranının en yüksek olduğu il % 22.1 ile Şırnak.

Şırnak’ı % 20.5 ile Adana, % 18.3 ile Hakkari izliyor. İşsizlik oranının en düşük olduğu iller ise %3.7 ile Ardahan, % 4.1 ile Kars ve % 4.7 ile Bayburt olarak ifade ediliyor.

Rapor çerçevesinde Türkiye genelinde 2008 yılı istihdam oranı % 41.7 olarak tahmin ediliyor. İllere göre istihdam sıralamasında ise ilk üç şöyle: % 62.8 ile Rize, % 62.2 ile Gümüşhane ve  % 58.9 ile Artvin. İstihdam oranının en düşük olduğu iller % 22.3 ile Siirt, % 22.7 Diyarbakır ve % 23.2 ile Şırnak olarak sıralanıyor.

TÜİK rakamlarında, 2008 yılı için işgücüne katılma oranı ise Türkiye genelinde % 46.9 olarak tahmin ediliyor. İşgücüne katılma oranının en yüksek olduğu iller şöyle sıralanıyor: % 66.3 ile Rize, % 65.4 ile Gümüşhane ve yüzde 62.5 ile Artvin. Bu oranın en düşük olduğu iller ise sırasıyla %  26.9 ile Diyarbakır, % 27.2 ile Siirt ve % 29.8 ile Şırnak olarak ifade ediliyor.

TÜİK’in yaklaşık bir ay önce açıkladığı ve “Temmuz-Ağustos-Eylül 2009” dönemini kapsayan Hanehalkı İşgücü Araştırması raporu rakamlarına göre ise 2009 Ağustos döneminde Türkiye geneli işsizlik oranı % 13.4 idi. Aynı rapora göre Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 927 bin kişi artarak, 3 milyon 429 bin kişiye yükselmişti.

Şunu unutmamak gerekir ki; açıklanan bu rakamlar “devletin resmi rakamları” ve Türkiye’de bu rakamların daha da üzerinde bir işsizlik sorunu gerçeği bulunuyor.

Kapitalim var oldukça “işsizlik” de var olacaktır

Kapitalizmin dünya ölçeğinde yaşadığı yapısal krizden Türkiye de payını düşeni almaya devam ediyor. Düzen aktörlerinin ve sözcülerinin bu durumu örtbas etme çabalarına rağmen işçi ve emekçilerin giderek daha fazla yoksulluk ve sefaletin içerisine itildikleri açıkça görülüyor.

Bu noktada, işçi ve emekçiler kendilerine dayatılan çıplak sömürüye ve kölece çalışma koşullarına çoğu kez “işsizlik sopası” ile razı edilmek isteniyorlar.

İşsizlik sorunu her geçen yıl artmaya devam ediyor. İşsizlik oranındaki bu artış taşeronlaştırma, sigortasız çalıştırma, iş saatlerini yükseltme ve işgücü fiyatını düşürme gibi saldırıların hayata geçirilmesinin dolaysız bir aracı oluyor. Özcesi, ücretli emek sömürüsü üzerine kurulu kapitalist düzende işsizlik patronlar açısından her daim vazgeçilmez bir “ihtiyaç” olmayı sürdürüyor. Bu nedenle kapitalizmin kendi yarattığı işsizlik sorununu çözmek gibi bir sorunu olmadığı her gelişmeyle bir kez daha doğrulanıyor.

Çözüm; birleşik, militan sınıf mücadelesinde!

İşçi sınıfı üzerindeki sermaye denetimini kolaylaştıran, işçileri çok yönlü olarak bölen ve aynı zamanda onları daha fazla yabancılaşmaya ve yozlaşmaya iten “işsizlik” ile mücadeleyi başarıya ulaştırabilmek için kapitalist sistemin bütününü hedef alan birleşik, militan bir sınıf mücadelesinin yükseltilmesi gerekiyor.

 

 

Devrimci sınıf faaliyetlerinden...

 

Bursa’da bülten dağıtımına saldırı!

Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Mako Elektrik’e Metal İşçileri Bülteni dağıtımı yapan iki sınıf devrimcisi, saat 16.00 sularında fabrika dışındaki servis araçlarında bülten dağıtımı yaparken, sendikacı olduğu tahmin edilen bir kişi, “Bu dağıttığınız yasal mı? İzinli mi?” diye sorarak dağıtımı provoke etmeye çalıştı. Bültenin yasal, dağıtımın meşru olduğunun söylenmesi üzerine yumruklu saldırıda bulundu. Bir süre sonra olay yerine gelen fabrikanın özel güvenlik elemanları, bu kişinin saldırgan tutumundan da güç alarak “Bu üçüncü oldu sizinle mi uğraşacağız? Bir daha gelirseniz sizi ellerinden alamayız” söylemleri ile sınıf devrimcilerini tehdit etti.

Saldırı ve tehditlere rağmen sınıf devrimcileri dağıtımın tamamlanmasıyla faaliyeti sona erdirdi. Gerçekleşen dağıtım sırasında bazı işçilerin “Eğer Türk-Metal’in bülteniyse hiç vermeyin, onlar kendileri yazıp kendileri çiziyor bizim lehimize hiçbir şey yok” sözleri, işçilerin Türk-Metal çetesinden bir beklentileri kalmadığını bir kez daha gösterdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Kayseri’de bülten dağıtımı

Aylık olarak çıkan Kayseri İşçi Bülteni’nin Aralık sayısının dağıtımı yapıldı.

İşçilerin yoğun olarak bulunduğu servis güzergahlarında yapılan dağıtımlarda yaklaşık 2000 bülten kullanırken işçilerin ilgisi yoğundu.

Dağıtım boyunca işçilerden son derece olumlu tepkiler alındı. Bülten dağıtımına tepki gösteren bir faşistin işçiler tarafından uyarılması son derece anlamlıydı. Bülten dağıtımlar sistematik bir biçimde devam edecek.

Kayseri İşçi Bülteni çalışanları


İzmir’de bülten dağıtımı

Metal İşçileri Bülteni dağıtımı 21 Aralık sabahı metal işçilerinin servis noktalarında gerçekleştirildi. Sabahın erken saatlerinde yapılan bülten dağıtımına işçilerin ilgisi yoğundu.

Bunun dışında vardiya değişimi yapan bir metal fabrikasına da dağıtım yapıldı. Bültene burada da ilgi vardı.

Bülten dağıtımı sistematik bir biçimde devam edecek.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

OSİM-DER dayanışmaya çağırıyor!

İşçi ve emekçilerin hak alma mücadelesi için yıllardır mücadele yürüten Ümraniye’deki OSB-İMES İşçileri Derneği, sınıf dayanışmasını büyütmek amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu kapsamda OSİM-DER, yüz yüze kaldıkları kapsamlı saldırılara karşı direnişlerini sürdüren TEKEL işçileriyle dayanışmak ve bölgedeki işçileri mücadeleye çağırmak için 22 Aralık günü bildiri dağıtımı gerçekleştirdi.

İMES A Kapısı önünde ajitasyon konuşmaları eşliğinde yüzlerce bildiri işçilere ulaştırıldı. Konuşmalarda, TEKEL işçilerinin tüm saldırılara ve Ankara’daki ağır hava koşullarına rağmen kararlı direnişlerini sürdürdükleri vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye