25 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/49

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişi, sorunlar ve görevler.
Direnişçi TEKEL işçileri
yol gösteriyor!
Düzen sınırlarını aşmayan her yol
tasfiyeye götürür!
Emekçi Kadın Komisyonları’ndan TEKEL işçileriyle dayanışma çağrısı
TEKEL’de direniş günlüğü...
Türk-İş’ten 1 saatlik
iş bırakma kararı
Patronlar işçi öldürür,
mahkemeler serbest bırakır!
TÜİK il bazında işsizlik rakamlarını açıkladı..
Esenyurt-Avcılar polisi devrimci sınıf faaliyetine saldırıyor
Entes’te direniş güncesinden
İşçilerden köprü ve Taksim eylemi
Volkan Yaraşır’ın Parti etkinliğinde yaptığı konuşma...
19 Aralık Katliamı lanetlendi! 
Genç-Sen 3. Olağan Genel Kurulu Ankara’da toplandı!
DLB’lilere gözaltı ve işkence
Katiller düzeninden hesap soralım!
Onlar, Kürt halkına düşman...
Köhnemiş sistemin çürümüş oyunları
Yunanistan’da kapitalist sistem iflasın eşiğine dayandı.
Almanya’nın gündeminden
Kunduz bombardımanı düşmüyor!
Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 4 M. Can Yüce
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçilerden köprü ve Taksim eylemi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki BİMTAŞ adlı taşeron firmada çalışan itfaiye işçileri ve Esenyurt Belediyesi’nden sendikalı oldukları için işten atılan belediye işçileri 23 Aralık günü Boğaz Köprüsü’nde ve Taksim’de eylemler gerçekleştirdiler.

İşçilerden köprü eylemi

Belediye-İş Sendikası üyesi yaklaşık 15 işçi, Boğaziçi Köprüsü üzerinde zincirli eylem yaptı. Saat 13.00 sıralarında gerçekleşen eylemde, zincirle birbirlerine bağlı sendika üyeleri yol ortasına yattı.

Ellerinde ekmek bulunan işçiler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenyurt Belediyesi aleyhine sloganlar attı. Grup, Esenyurt Belediyesi’nde işten çıkarmaları ve BİMTAŞ AŞ’de sözleşmeli işçi olarak çalışan itfaiyecilerin özlük haklarının ellerinden alınacak olmasını protesto etti. İşçilerin eyleminde sınıf dayanışması vurgusu da vardı. Belediye-İş üyesi işçiler Ankara’daki direnişlerini sürdüren TEKEL işçileriyle de dayanışma sloganları attılar.

Araç geçiş trafiğini kapatan işçiler bir süre devam eden eylemlerinin ardından polis tarafından gözaltına alındılar.

Genel Merkez Genel Örgütlenme Sekreteri Ali Çelenk, 1 No’lu Şube Başkanı Serdar Cafer Özkul, 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ve beraberindeki işçilerle beraber toplam 16 kişi gözaltına alındı.

İşçilerden Taksim’de yürüyüş

İtfaiye ve belediye işçileri Boğaz Köprüsü’nü trafiğe kapatırken İstiklal Caddesi’nde de yürüyüş vardı.

Belediye –İş Sendikası 5 No’lu Şube üyesi itfaiye işçileri işten atma ve örgütsüzleştirme saldırısına karşı Taksim’de yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde Esenyurt Belediyesi’nde direnişte olan Belediye-İş 2 No’lu Şube üyesi işçiler de yer aldı.

Türk-İş’e bağlı sendikaların yöneticileri ve Belediye-İş şubelerinin de katıldığı eyleme ilerici kurumlar destek verirken coşkulu yürüyüş Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Lisesi’ne kadar sürdü.

En önde, “Yangında can kayıpları artacak sorumluluk Kadir Topbaş’ın olacak! / Belediye – İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şube” pankartının taşındığı eylemde “Beraber yürümedik mi biz bu yollarda sayın başbakanım”, “Suçlu: İtfaiye işçileri, Suçu: Sendikaya üye olmak, Cezası: İşsiz ve aç kalmak, Savcı: Deniz Feneri, Hakim: Kadir Topbaş”, “Zalimin zulmüne karşı Esenyurt Belediyesi’nde 127. gün” pankartları açıldı.

Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde ilk olarak Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak söz aldı. Büyükkucak, işçi ve emekçilere yönelik saldırılara dikkat çekti.

Konuşma sırasında atılan “Genel grev genel direniş!” sloganı ile Türk-İş’e genel grevi örgütleme çağrısı yapıldı.

Büyükkucak’ın konuşmasının ardından basın açıklamasını, Belediye-İş Sendikası 5 No’lu Şube Başkanı Nihat Altaş gerçekleştirdi.

Altaş, TEKEL, Esenyurt Belediyesi işçileri, itfaiye işçileri ve demiryolu işçilerinin karşı karşıya kaldığı saldırılara değindi.

Yılbaşına kadar Büyükşehir Belediyesi’nin karşısına direniş çadırı kuracaklarını ifade eden Altaş, İstanbul halkına itfaiyecilere sahip çıkma çağrısında bulundu.

Tek Gıda-İş adına yapılan konuşmada da TEKEL işçilerinin selamları iletilerek, ortak mücadeleye çağrı yapıldı. Eyleme yaklaşık 600 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

Demiryollarında eylem
TCDD’ye geri adım attırdı

25 Kasım uyarı grevinin ardından demiryolu emekçilerini soruşturma yağmuruna tutan TCDD Yönetimi, KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası öncülüğünde gerçekleşen eylemler nedeniyle soruşturma saldırısında geri adım atmak zorunda kaldı.

25 Kasım grevinin ardından, aralarında BTS ve Türk Ulaşım-Sen yönetici ve üyelerinin de bulunduğu 16 memur hakkında soruşturma başlatarak memurları geçici olarak görevlerinden uzaklaştıran TCDD Yönetimi, 16 Aralık günü, arkadaşlarının göreve iadeleri talebiyle iş durduran kamu emekçilerini de cezalandırma yoluna gitti.

16 Aralık’ta meşru ve demokratik haklarını kullanarak trenleri durduran demiryolu emekçilerinden 30’u hakkında soruşturma başlatıldı.

BTS Başkanlar Kurulu TCDD binasını terk etmedi

TCDD Yönetimi’nin demiryolu emekçilerine yönelik soruşturma saldırısına yine grevle yanıt veren demiryolu emekçileri eylemlerine hız kesmeden devam ettiler.

Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşüleceği 21 Aralık günü TBMM Dikmen Kapısı önünde KESK’e bağlı sendikalarla birlikte basın açıklaması yapan BTS üye ve yöneticileri aynı gün saat 14.00 sıralarında TCDD Genel Müdürlüğü içinde, soruşturmaların geri alınması ve işten geçici olarak el çektirilen memurların görevlerine iade edilmesi talebiyle genel müdürlük binasını terk etmeme eylemi başlattılar.

TCDD Yönetimi tarafından hakkında soruşturma başlatılan ve açığa alınan yöneticilerden biri olan BTS İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş, Ankara’da TCDD Genel Müdürlüğü’ndeki eylem hakkında gazetemize bilgilendirmede bulundu.

Saat 14.00’ten beri KESK’e bağlı sendikaların da desteğiyle TCDD Genel Müdürlüğü’nde eylemlerini sürdürdüklerini belirten Bektaş, açığa alınan demiryolu çalışanlarının görevlerine iadeleri sağlanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti.

TCDD Yönetimi geri adım attı, eylem sona erdi

Demiryolu emekçilerinin, akşam saatlerine kadar devam eden eylemi sonuç verdi. BTS Başkanlar Kurulu’nun Genel Müdürlük’le görüşme yapmak ve işten geçici olarak el çektirilen demiryolu emekçilerinin bir an önce göreve iade edilmeleri amacıyla görüşme yaptıkları akşam saatlerinde TCDD Genel Müdürlüğü tarafından Teftiş Kurulu Başkanı Nuğman Yavuz imzasıyla bir TEL EMRİ yayınlandı. Bölge Müdürlüklerine gönderilen Tel Emri’nde 10 emekçinin görevlerine iade edildiği belirtildi.

TCDD yetkililerince, haklarında soruşturma açılan diğer demiryolcular için önümüzdeki günlerde, geçici olarak işten el çektirilen emekçilerin görevlerine iade edilmeleri sözü verildi. BTS yöneticileri, TCDD’nin verdiği sözün ardından eylemlerine son verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul