<

03 Eylül 2010
Sayı: SİKB 2010/36

 Kızıl Bayrak'tan
Referandum sonrası yeni dönem…
Referandum aldatmacası sona erdi, sınıf mücadelesi sürüyor!
Baskı ve tehditlere rağmen Kürdistan’da boykot kazandı
HPG gerillalarının katledilmesi protesto edildi
Anadilde eğitim için
kampanya
Şerzan Kurt cinayetinde
polisten sahte tutanak
KPSS rezaletinin
faturası emekçiye kesildi!
UPS direnişinin kazanması için
UPS direnişi dayarnışma ile büyüyor...
İşçi ve emekçi hareketinden...
Tuzla’da umutları dirilten direniş: BETESAN
Zorlu mücadele süreci ve görevler
MİB’den MESS önünde
TİS eylemi!
İş kazaları ve
cinayetleri durmuyor
Kapitalizm geleceksizlik üretiyor
Filistin-İsrail temsilcileri doğrudan görüşmelere başladı
Fransa’da işçi ve emekçiler ayakta.
Foxconn patronu konuştu:İnsan öğüten fabrikalarda “insan sevgisi”!
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri
Köln’de 12 Eylül sempozyumu ve
Yılmaz Güney anması
Kadın sözkonusu olunca sermaye devleti 3 maymunu oynuyor
Referandum sonuçları
üzerine…-M. Can Yüce
Tutsak BDSP’lilerden mektup.
Tekirdağ F Tipi’nde
hak ihlalleri sürüyor
Allianoi: Bir varmış, bir yokmuş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

HPG gerillalarının katledilmesi
protesto edildi

Türk ordusunun 6 Eylül günü Hakkari kırsalında 9 gerillayı katletmesi başta Kürdistan’daki il ve ilçelerde olmak üzere batı illerinde de protesto edildi. Kürdistan’da gerçekleştirilen gösterilerde polis terör estirdi.


Taksim

Barış İçin Demokratik Çözüm Platformu’nun çağrısıyla Taksim Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi “Eylemsizlik kararına yanıt provokasyon / Yine operasyon, katliam soykırım. Hükümetten acil açıklama bekliyoruz” pankartı arkasında sloganlar ve zılgıtlarla yürüdü.

Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasını okuyan BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Mustafa Avcı, hükümetin attığı nutuklara rağmen toplumu aldatarak hiçbir soruna çözüm üretmediğini belirtti.

Hükümetten olumlu ya da olumsuz bir açıklama beklediklerini ifade eden Avcı, zaman geçirilmeden somut adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Açıklamanın ardından dağılan kitle, Tarlabaşı Bulvarı üzerinden BDP İl binasına doğru trafiği kapatarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında kitle içinden çıkan maskeli bir grup Bağcılar-Taksim hattında çalışan bir özel otobüsü taşladı. Polisin gaz bombalarıyla kitleye saldırması üzerine çıkan kısa süreli arbedenin ardından kitle Tarlabaşı’nın ara sokaklarına dağıldı.


Nusaybin

Nusaybin’de 11 Eylül günü binlerce kişi, 9 HPG gerillasının katledilmesini protesto etmek için kent merkezinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından polisin kitleye müdahale etmesi ile çatışma yaşanırken, kitle polise molotof kokteyli ve taşlarla karşılık verdi. Polisin attığı gaz bombasından kaynaklı ise bir evde yangın çıktı.

Polisin bir genci tartaklayarak gözaltına alması ise tepkinin artmasına neden oldu. Gencin tartaklandığını gören yüzlerce kişi sağlık kontrolü için götürüldüğü Nusaybin Devlet Hastanesi önünde toplandı. Burada bekleyenleri silahla tehdit eden polisler gerçek mermi kullandı. Ardından da hastane önünde bekleyen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kitleye silah kabzası ve coplarla müdahale edildi. Ayrıca polis, yakın mesafeden kitlenin üzerine gaz bombası attı. Gazdan hastane içindeki hastalar da etkilendi. Polislerle yaşanan çatışma uzun süre devam etti.


Gerillayı onbinler uğurladı!

Yaşamını yitiren 9 HPG gerillasından Beytullah Özkan (Cesur Colemerg), Hakkari’de onbinlerce kişinin katıldığı törenle 14 Eylül günü toprağa verildi.

Özkan’ın cenazesi, sabah saatlerinde morgdan alınarak, kitlesel olarak Serê Sola Mezarlığı’na götürüldü. Kepenklerini açmayan Hakkarililer, hastanenin önünden yürüyüşe geçti.

Özkan’ın naaşı güller ve çiçeklerle bezenen tabuttan çıkarılıp defnedildikten sonra kitle bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından konuşan Özkan’ın babası Selam Özkan, Hakkari halkına cenazesine sahip çıktığı için teşekkür etti.




Saldırganın hiç mi suçu yok?

BDP’nin 10 Eylül günü Bursa’da düzenlediği referandum mitingi alçakça bir saldırıya sahne oldu. Akın Birdal, Bilgehan Şimşek isimli biri tarafından saldırıya uğradı. Burjuva medya Kürt halkına yönelik saldırıları yansıtırken izlediği tutumu bu olayda da gösterdi. Medya, Akın Birdal’a yapılan alçakça saldırıyı bir ayrıntı olarak mecburen vermek zorunda kalırken, saldırganın linç edilmeye çalışıldığını ön plana çıkarmaya çalıştı.

Birçok haberde Şimşek’in görüntülerine yer verilirken, Birdal’a yapılan saldırı sıradan bir olaymış gibi ele alındı. Bu noktada da “linç girişimi” argümanı sıkça vurgulandı. Polisin kitleye biber gazı sıkarak Şimşek’i kurtardığı, Şimşek’in kaldırıldığı hastanede ameliyat sonrası hayati tehlikeyi atlattığı vb. gelişmelerle saldırgan mağdur rolüne büründürüldü.

Bununla beraber Şimşek’in “milliyetçi hassasiyetlere” sahip “masum” bir saldırgan olmadığı da yansıyan bilgilerden anlaşılıyor. Bu saldırının kendinden menkul olmadığı, açık bir provokasyon girişimi olduğu görülüyor. Telefon konuşmaları incelenen saldırganın, 2 Eylül günü Batman’da bir otelde kaldığı kayıtlardan tespit edildi. Şimşek’in Batman’dan sonra Diyarbakır’a da gittiği ve daha sonra İstanbul’a döndüğü öğrenildi.

Birdal’a saldırı Bursa’da protesto edildi

Bursa’da, 11 Eylül günü gerçekleştirilen eylemle BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’a yapılan saldırı ve provokasyon protesto edildi.

BDP Bursa İl Binası önünde basın açıklamasını yapan BDP Bursa İl Eş Başkanı Ayla Yıldırım Akın, Birdal’a yapılan saldırının sorumlusunun AKP ve onun İçişleri Bakanı olduğunu söyledi.

Saldırının özellikle Bursa’daki Kürtleri hedef aldığını belirten Yıldırım, mitingde yaşananlara dair bir açıklama yaptı. Polisin arama bahanesiyle, kitleyle birlikte mitingin güvenlik sorumlularını ve BDP yöneticilerini de alandan çıkarttığını, böylelikle mitingin güvenlik görevlilerinin aldığı önlemlerde zaafiyet yaratıldığını ifade etti. Yıldırım, bu boşluktan yararlanan saldırganın kürsüye güvenlik görevlisi intibasıyla sızdığı bilgisini verdi.

Yıldırım konuyla ilgili olarak açıklama yapan Bursa Valisi’ni ve olayı çarpıtan haberlerle gündeme taşıyan burjuva medyayı da kınadı.