<

03 Eylül 2010
Sayı: SİKB 2010/36

 Kızıl Bayrak'tan
Referandum sonrası yeni dönem…
Referandum aldatmacası sona erdi, sınıf mücadelesi sürüyor!
Baskı ve tehditlere rağmen Kürdistan’da boykot kazandı
HPG gerillalarının katledilmesi protesto edildi
Anadilde eğitim için
kampanya
Şerzan Kurt cinayetinde
polisten sahte tutanak
KPSS rezaletinin
faturası emekçiye kesildi!
UPS direnişinin kazanması için
UPS direnişi dayarnışma ile büyüyor...
İşçi ve emekçi hareketinden...
Tuzla’da umutları dirilten direniş: BETESAN
Zorlu mücadele süreci ve görevler
MİB’den MESS önünde
TİS eylemi!
İş kazaları ve
cinayetleri durmuyor
Kapitalizm geleceksizlik üretiyor
Filistin-İsrail temsilcileri doğrudan görüşmelere başladı
Fransa’da işçi ve emekçiler ayakta.
Foxconn patronu konuştu:İnsan öğüten fabrikalarda “insan sevgisi”!
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri
Köln’de 12 Eylül sempozyumu ve
Yılmaz Güney anması
Kadın sözkonusu olunca sermaye devleti 3 maymunu oynuyor
Referandum sonuçları
üzerine…-M. Can Yüce
Tutsak BDSP’lilerden mektup.
Tekirdağ F Tipi’nde
hak ihlalleri sürüyor
Allianoi: Bir varmış, bir yokmuş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MİB’den MESS önünde TİS eylemi!

Metal İşçileri Birliği (MİB), 2010-2012 Metal Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin başladığı 15 Eylül günü Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) önündeydi. MİB bu eylemle MESS’i dayatmaları konusunda uyarırken, sendika yönetimlerini de mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

MİB, “MESS’i ezeceğiz, çaldıklarını alacağız! Pazarlıkla değil, mücadele ile kazanacağız! / Metal İşçileri Birliği” pankartını açıp yürüyüşe geçti.

MESS Merkez binası önüne gelindiğinde Metal İşçileri Birliği adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada, metal işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını belirleyecek 2010-2012 toplu iş sözleşmesi hazırlıklarının bir süre  önce başladığı, işçi sendikalarının bu süre içerisinde kendi hazırladıkları sözleşme taslaklarını MESS’e verdikleri ve görüşmelerin başlatıldığı hatırlatılarak, krizin faturasının, metal işçilerine ağır çalışma ve sömürü koşullarının ödettirildiği bir dönemin ardına gelen TİS görüşmelerinin metal işçileri için büyük önem taşıdığı vurgulandı.

BOSCH işçilerinin hain Türk Metal sendikasının toplu sözleşmede ücret artışı için %5 sefalet zammı talep ettiğini öğrenince sokaklara çıkması örnek olarak verildi.

Açıklama şu sözlerle sona erdi:

“Hem bugün hem de yarın işçi sınıfını zafere götürecek tek yol İŞGAL, GREV, DİRENİŞ’tir. Metal İşçileri Birliği bugünden yarına, sermayenin her türlü saldırısına karşı hazır olmak için öncelikli olarak metal işçilerini bu sürece fiili olarak dahil olmaya, tek bir çatı altında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.”

Eyleme Tuzla Gemi Tersanesi önünde kararlı direnişini sürdüren BETESAN direnişçisi ve TİB-DER Başkan Yardımcısı Zeynel Kızılaslan da destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul



Bosch’ta tepki

Bursa’da kurulu Robert Bosch fabrikasında çalışan Türk Metal üyesi işçilerin, metal patronlarıyla el ele vererek yüzde 5 zam talebiyle görüşme masasına oturması beklenen Türk Metal çetesine yönelik eylemli tepkisi gösterdi.

3 Eylül sabahı gece vardiyasından çıkan Türk Metal üyesi Bosch işçileri Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaları önünden yine Türk Metal çetesinin örgütlü olduğu Oyak Renault önüne kadar yürüdüler. Burada kısa süreli olarak yolu trafiğe kapatan Bosch işçileri sendikanın %5 zam oranıyla masaya oturmasını protesto ettiler. Renault işçilerine mücadele çağrısı yaptılar. Kamera kaydı ve tehditler nedeniyle tepki vermeyen Renault işçilerinden bazılarının sendika şubesine gittikleri belirtildi. Yine Renault fabrikası içinde işçilerle sendikacılararasında tartışmalar yaşandığı öğrenildi.

4 Eylül sabahı ise Bosch işçileri Türk Metal Sendikası’nın İhsaniye’deki 2 No’lu şubesini basarak sendika binası önünde bir eylem gerçekleştirdiler. Renault işçileri, gece fabrikaya gelen sendika yöneticileri tarafından tehdit edilirken işçilere, eyleme katılmamaları yönünde uyarılarda bulunuldu.

Kızıl Bayrak / Bursa



 

Mutaş işçileriyle
sınıf dayanışması büyüyor

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kurulu Mutaş Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ’de, Birleşik Metal-İş üyesi 7 işçinin tazminatsız olarak işten atılmasının ardından başlayan direniş kararlılıkla sürerken, Mutaş işçileriyle sınıf dayanışması da giderek büyüyor.

Mutaş patronu ise işçilere yönelik baskılarını giderek arttırıyor. İşçileri bayram tatilinde çalışmaya zorlayan Mutaş patronu, işçileri tek tek yanına çağırarak ikna etmeye çalışıyor. İşçilerse sendikayla aldıkları karar gereği arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını ve mesaiye kalmayacaklarını ifade ediyorlar.

Fabrikanın önüne iki adet güvenlik kamerası yerleştiren patron, hem içeride çalışan hem de dışarıda direnen işçiler üzerinde baskı kurma çabalarını da yoğunlaştırıyor.

6 Eylül günü Gebze Meydanı’na yürüyüş gerçekleştiren Mutaş işçileri mücadele kararlılıklarını haykırdılar. Aynı gün öncü Çel-Mer işçileri direniş çadırını ziyaret ederek kendi direniş ve işgal deneyimlerini aktardılar. Direnişin başarıya ulaşması için izlenmesi gereken yola ilişkin sohbetler gerçekleştirdiler.

Yürüyüşe BMİS üyesi işçiler, Metal İşçileri Birliği çalışanları, BDSP, ESP, UİD-DER ve SODAP da katılarak Mutaş işçilerine destek verdi.

Gebze Meydanı’na gelindiğinde BMİS Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasının ardından kitle alanda beş dakikalık bir oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sırasında yapılan konuşmalarda, BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan’ın direnişine de değinildi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

HABAŞ işçisi boyun eğmiyor

HABAŞ Demir Çelik’te, 2 Eylül 2010 tarihinde işten atılan Türk Metal üyesi Muharrem Subaşı, 8 Eylül günü İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Habaş’taki çalışma koşullarını anlatan Subaşı, birlikte hareket eden işçilerden patronların korktuğunu söyledi. Habaş patronunun, Türkiye’nin 500 büyük sanayi işletmesi arasında 8. sıraya yükseldiğine değinen metal işçisi, Habaş’taki kuralsız sömürünün işçiler arasında öfke biriktirdiğini söyledi.

İşten atılmasının tesadüf olmadığına işaret eden Subaşı, bir yıl arayla verdikleri 2 ihtar bahanesi ve işçilere kötü örnek olduğu gerekçesiyle işten atıldığını söyledi. Habaş patronu ve vekillerin, işçilerde biriken öfkesinin örgütlü bir kanala akmasından korktuklarını söyleyen Subaşı, Metal İşçileri Birliği ve Demir-Çelik İşçileri Bülteni’nin yaptığı mücadele çağrısıyla, patronların korkularının arttığını, hakkını arayan işçileri işten atarak biriken öfkeyi susturmaya çalıştıklarını dile getirdi. Türk Metal Sendikası’na üye olmasına rağmen sendikanın patronla birlikte davrandığı ifade eden metal işçisi Metal Grup TİS süreci ve TİS’lere de değindi.

Subaşı’nın ardından Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi’nden Av. İmdat Ataş söz aldı. Konuşmasında, Subaşı’nın örgütlü mücadeleyi savunduğu için, sömürüye karşı çıktığı için işten çıkarıldığını söyleyen Ataş, yaşanan işten atmanın keyfi bir işten çıkarılış olduğunu, bir yıl önce verilen ihtarların işten çıkarılma sebebi olduğunu belirterek yasal sürecin başlayacağından bahsetti.

Kızıl Bayrak / İzmir