<

03 Eylül 2010
Sayı: SİKB 2010/36

 Kızıl Bayrak'tan
Referandum sonrası yeni dönem…
Referandum aldatmacası sona erdi, sınıf mücadelesi sürüyor!
Baskı ve tehditlere rağmen Kürdistan’da boykot kazandı
HPG gerillalarının katledilmesi protesto edildi
Anadilde eğitim için
kampanya
Şerzan Kurt cinayetinde
polisten sahte tutanak
KPSS rezaletinin
faturası emekçiye kesildi!
UPS direnişinin kazanması için
UPS direnişi dayarnışma ile büyüyor...
İşçi ve emekçi hareketinden...
Tuzla’da umutları dirilten direniş: BETESAN
Zorlu mücadele süreci ve görevler
MİB’den MESS önünde
TİS eylemi!
İş kazaları ve
cinayetleri durmuyor
Kapitalizm geleceksizlik üretiyor
Filistin-İsrail temsilcileri doğrudan görüşmelere başladı
Fransa’da işçi ve emekçiler ayakta
Foxconn patronu konuştu: İnsan öğüten fabrikalarda “insan sevgisi”!
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri
Köln’de 12 Eylül sempozyumu ve
Yılmaz Güney anması
Kadın sözkonusu olunca sermaye devleti 3 maymunu oynuyor
Referandum sonuçları
üzerine…-M. Can Yüce
Tutsak BDSP’lilerden mektup.
Tekirdağ F Tipi’nde
hak ihlalleri sürüyor
Allianoi: Bir varmış, bir yokmuş
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri

 

500 metre derinde işgale devam!

İspanya’nın Kuzey Palencia bölgesindeki Guardo kenti yakınlarında bulunan bir kömür ocağında çalışan maden işçileri ücretlerini alamadıkları için işgal başlattı. İki aydır ücret alamayan işçiler, devletin vaat ettiği yardımları yapmasını talep ediyorlar.

Kömür ocağının 500 metre derinlikte bulunan galerisinde işgal eylemlerini sürdüren madenciler, haklarını alana kadar eylemlerine devam etme kararlılığında olduklarını söylüyorlar. Eylemleri boyunca ailelerinden de destek gören işçiler, çocuklarının yaptıkları resimlerden bir duvar panosu da hazırlamışlar.

İşçiler “Sorunumuza kesin bir çözüm bulunana kadar burada kalacağız. Bugün için ekmek alıp yarın aç kalmak istemiyoruz.” diyerek mücadele kararlılıklarını ifade ettiler.


İsrail’de uçuşlar durdu

İsrail’in en büyük havalimanı olan Ben Gurion’da çalışan işçiler “emeklilik sandıklarındaki paranın başka amaçlarla kaynak olarak kullanılmayacağı konusunda garanti” talebiyle süresiz greve çıktı. Grev nedeniyle İsrail’den yapılan seferler 13 Eylül günü durdurulurken, sadece havada olan uçakların inmesine izin verildi.

Tel Aviv’de bulunan uluslararası havalimanında başlayan grev, İsrailliler için tatil ve seyahatlerin en yoğun olduğu zamana rastlaması nedeniyle oldukça kilit bir yerde duruyor. Havalimanı çalışanlarını temsil eden sendika, emeklilik sistemi konusundaki görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından grev kararı almıştı. Grev kapsamında İsrail’e sefer yapan uçakların inmesine olanak sağlanıyor; ancak uçaklardaki valizler indirilmiyor.


Londra metrosunda grev

İngiliz hükümetinin, bilet ofislerinde çalışan 800 kişinin işten çıkarılma planına karşı alınan grev kararı Deniz ve Demiryolu Çalışanları Sendikası (RMT) ile Transport for London (TfL) adlı metro işletmesi yapan kuruluş arasındaki görüşmelerin sonuçsuz kalmasıyla 6 Eylül günü grev gerçekleştirildi.

Bütün hatlarında aynı anda grev başlatılan Londra metrosunun devreden çıkmasıyla milyonlarca kişi işyerlerine, okullarına ulaşmakta zorluk yaşadı.

Londra metrosunda başlayan grev, Londra’da ulaşımı sağlayan TfL adlı şirketi ise telaşa düşürdü. Tfl, grev nedeniyle yaşadığı sıkışmayı aşmak için ekstra otobüsleri ve nehirde ise tekneleri devreye sokmaya çalıştı

Daha fazla çalışanın işten çıkarılmasından endişe eden sendikalar, benzer grevlerin 3 Ekim, 2 Kasım ve 28 Kasım tarihlerinde de yapılacağını açıkladı.


Yunanistan’da ulaşım grevi

Yunanistan’da demiryolu ve toplu taşıma çalışanları hükümetin ulaştırma sisteminde planladığı reformlar ve kemer sıkma politikalarını protesto etmek için greve gitti. Sendikaların düzenlediği ve iki gün süren grev ülke genelinde hayatı durdurdu. Grev nedeniyle bütün demiryolu taşımacılığı dururken uluslararası tren seferleri de iptal edildi. Başta başkent Atina’da olmak üzere bütün şehirlerde metro, otobüs ve banliyö tren seferlerinde de aksamalar yaşandı.

İş bırakma eylemi yapan çalışanlar başkent Atina’nın merkezindeki Kotsia Meydanı’nda protesto gösterisi düzenledi. Protestocular, Yunanistan Ekonomi Bakanlığı’nın önüne kadar yürüdü.

Yunanistan’da ülke demiryollarının 10 miyar Euro’luk borcu bulunuyor. Yunan hükümeti, ulaştırma sisteminde planladığı “reform” çerçevesinde demiryollarını borç batağından çıkarmak gerekçesini öne sürerek sermayeye peşkeş çekmek istiyor.


Yunanistan’da Papandreu protesto edildi

75. Uluslararası Selanik Fuarı’nın açılışında konuşan Başbakan Papandreu, 11 Eylül günü protesto edildi. Fuar alanını gezen Papandreu’ya 60 yaşındaki bir doktor tarafından ayakkabı fırlatıldı.

Stergios Prapavezis adlı eylemci polis ve korumalar tarafından karga tulumba gözaltına alındı. Prapavezis’in fuardan önce halka hükümete eski ayakkabılarını fırlatma çağrısında bulunduğu ve binlerce ayakkabı toplandığı belirtildi.

IMF ve AB’yle yapılan anlaşmalar sendikalar tarafından da protesto edildi. Fuar’ın açılışını yapmak üzere Selanik’e gelen Papandreu 20 bin kişilik bir mitingle karşılandı. Sendikaların öncülük ettiği eylemde yeni “kemer sıkma” politikaları protesto edildi.

Gösteriler nedeniyle kentte yoğun bir abluka yaşanırken, 4500 polisin konuşlandırıldığı belirtildi. Papandreu’nun konuşma yaptığı salona doğru yönelen gruplarla polis arasında çatışmalar yaşandı. Polisin tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdığı göstericiler taşlar ve sopalarla polise direndiler.




AEGIS protesto ediliyor

İngiltere’nin paralı asker şirketlerinden olan AEGIS’in merkezini Londra’dan Basel’e taşımasının İsviçre kamuoyunda neden olduğu tepkiler sürüyor. Şirketin taşınmasının ardından İsviçreli ve Türkiyeli devrimci-ilerici güçler, paralı katil yetiştiren ve bir çok bölgede katliamlar yapan bu ölüm şebekesine karşı ilk protesto gösterisini 23 Ağustos günü gerçekleştirmişti. Eylem Basel’de belli bir etki yaratmış ve ölüm şebekesinin temsilcisi gazetelere açıklamalar yapmak zorunda kalmıştı.

13 Eylül günü de ikinci protesto gösterisi örgütlendi. “Ölüm mangası defol!” pankartı açılan eylemde sloganlar atıldı, bildiriler dağıtıldı ve okundu. Canlı geçen miting fiili yürüyüşe dönüştürüldü. Kalabalık bir alana gelinerek orada da pankartlar açıldı, bildiriler dağıtıldı. Megafonlarda yapılan konuşmayla şirket hakkında yürütülen teşhir, emperyalist savaşların ve kapitalist barbarlığın teşhiriyle birleştirildi.

BİR-KAR / Basel