6 Mart'04
Sayı: 2004/01


  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci bir sınıf hareketi geliştirmek için görev başına!
  Ekonomik "canlanma" masallarının iç yüzü...
  Hükümet işçi ve emekçilerle alay ediyor!
  Hükümet ve muhalefet: Al birini vur ötekine!
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  İLGP kuruldu...
  ÖO Direnişi'nde 108. şehit: Muharrem Karademir
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı... "Yerel yönetimler" ve liberal hayaller
  Yerel seçimler, EMEP reformizmi ve sosyal demokratlaşma
  Süresiz iş bırakmayı örgütleyelim!
  Kapitalizm ve kadın
  Türkiye'de işçi-emekçi kadın olmak!
  Savaş çetesinin "Büyük Ortadoğu Projesi"
  "Büyük Ortadoğu Projesi"nin merkez ülkesi Türkiye!..
  İşgalcilerde ahlaki çöküntü büyüyor
  Haiti'ye emperyalist müdahale
  Bültenlerden...
  Bültenlerden...
  Neo-liberalizme karşı reformist savunma
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Esenyurt’ta seçim bürosu açılışı...

Başarıya ulaşmak için daha fazla enerji!

Seçim çalışmamızda kullandığımız araçlardan biri de seçim irtibat bürolarımız. Esenyurt’ta yürütülecek seçim çalışmaları kapsamında üç ayrı yerde seçim bürosu açmayı planlamıştık.

Her büro, o bölgede yürütülecek çalışmanın simgesi, pratik olarak da üssüdür. Bu nedenle büroların açılışı hem o bölgede bir siyasal iddianın yükseltildiğinin ilan edilmesi, hem de işçi ve emekçilere tanıtılması açısından önem taşımaktadır.

Esenyurt’ta bürolardan ilkinin açılışını geçtiğimiz hafta sonunda gerçekleştirdik. Önden güçlü bir hazırlık yapılmamıştı. Fakat büronun açılışını bir an önce gerçekleştirmek de ertelenemez bir ihtiyaçtı. Bu nedenle kısıtlı zamanda bir hazırlık çalışması yürütüldü. Davetiyeler çıkartıldı ve dağıtıldı. Çalışma yürütülen alanlarda mümkün olduğunca geniş duyurusu yapıldı.

Yaklaşık 60 işçi ve emekçinin katılımının sağlandığı açılış etkinliğimiz seçim gündemi üzerinden kısa bir sunuş konuşmasıyla başladı. Peşinden seçimlerdeki politik tutumumuzun ifadesi olan bildirgemiz okundu. Daha sonra Esenyurt Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı Yılmaz Yak söz alarak kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında neden aday olduğunu anlattı ve emekçilerin önündeki seçimin düzen partileri arasında bir seçim olmadığını, onların düzen ve devrim arasında tercih yapmak gibi bir seçimle karşı karşıya bulunduklarını vurguladı. Yılmaz Yak’tan sonra söz alan bir başka yoldaş, bugün emekçilerin içinde bulundukları durumu, sermayenin saldırılarını, işçi sınıfı ve emekçilerin gerçek kurtuluşunun sosyalizmde mümkün olduğunu anlatan bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Grup Asmin sahneye çıktı. Grup Asmin’in ezgileri katılımcılar tarafından beğeniyle dinlendi. Böylece etkinliğimiz sona erdi. Fakat katılımcıların büyük kısmı büroda kalarak kendi aralarında seçim üzerine sohbete başladılar. Bu da etkinliğin istenilen düzeyde olmasa bile emekçilerin gündemine seçimi sokmayı başardığını gösteriyordu.

Gerçekleştirdiğimiz açılış etkinliği, bölgede iki haftadır yürütülen seçim çalışmasının en zayıf kalan yanının kitle ilişkilerinin örgütlenmesi olduğunu gösterdi. Materyallerimizle binlerce işçi ve emekçiye ulaşmış olmamıza rağmen onları etkinliğe taşıma konusunda zayıf kalmıştık. Kuşkusuz bu üzerinden atlanabilecek bir zayıflık alanı değildir. Tersine seçim gündemli kampanyamızın başarısı ne kadar materyal tüketildiğinden ziyade kitle ilişkilerimizin ne düzeyde örgütlenebildiğiyle ölçülmelidir. Buradan baktığımızda eksikliklerimizden hızla öğrenmek, yeni araçları, yol ve yöntemleri devreye sokarak kitle çalışmasında mesafe katetmek durumundayız. Bunu yapabilecek olanaklara ve birikime fazlasıyla sahibiz.

Esenyurt BDSP çalışanları



Esenyurt Balıkyolu’nda seçim faaliyeti...

Çalışmamız hız kazanıyor!

“Sermayenin seçim oyununu bozalım!” şiarıyla başlattığımız çalışmamız sürüyor. Güçlerimizin ihtiyaca uygun düzenlenmesi, hedeflerimizin netleşmesi ölçüsünde de hız kazanıyor.

28 Mart yerel seçimlerine yönelik hazırlanmış anketler çalışmalarımızın ilk adımını oluşturuyordu. Yaptığımız anketlerin en göze çarpan sonucu, yüzyüze görüştüğümüz işçi ve emekçilerin düzen partilerinden hiçbir beklentilerinin kalmadığını bir kez daha görmemiz oldu. İşçi ve emekçiler partilerin adaylarının hepsinin de kendi çıkarları için aday olduklarını, hepsinin soyguncu-rantçı olduğunu biliyor ve söylüyorlardı.

Büromuzun açılması, bildirgelerimizin elimize ulaşmasıyla çalışmalarımız daha sistemli yürümeye başladı. Balıkyolu üzerinden şu ana kadar 2500 bildirge dağıttık, iki haftada 80 gazete satışı gerçekleştirdik. Son günlerde de 6 Mart Ankara mitingine çağrı bildirisi emekçilere ulaştırıldı. Bildirgelerin önemli bir kısmını kapıları tek tek çalarak, karşımıza çıkan emekçilere çalışmamızın amacını ve seçim konusundaki tutumumuzu anlatarak dağıttık.

Bu arada büromuzda ilk etkinliğimizi gerçekleştirmiş olduk. İşçi ve emekçilerle, özellikle de semtte sayıları hayli fazla olan genç işçilerle daha ilerden ilişki kurmak, onlara gençliğin geçmiş mücadele birikimini bir parça olsun aktarmak amacıyla “Denizler’den bugüne devrimci mücadele” isimli bir etkinlik planladık. Etkinliğimize semtteki genç işçileri katmak için davetiye hazırladık ve yaygın sayılabilecek bir dağıtım gerçekleştirdik. Etkinliğimize istenen düzeyde bir katılım olmadı. Bölgede bu tarz bir çalışmayı ilk kez yürütmemizin ve bölgedeki genç işçilerin bu tür etkinliklere yabancı olmasının katılımı sınırladığını düşünüyoruz. Gene de çevremizde bu çalışmanın varlığı hissedildi. Etkinlikte gençliğin mücadelesini anlatan bir dia g&oum;sterisi ve Denizler’den bugüne gençlik mücadelesinin anlatıldığı bir konuşma gerçekleştirildi. Ardından da mücadele ve seçim gibi başlıklar üzerinden bir tartışma yapıldı.

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan Köyiçi bürosunun açılışına bulunduğumuz semtten anlamlı sayıda genç işçiyle birlikte katıldık.

Hızımızı kesen bir takım sorunlara rağmen Balıkyolu üzerinden anlamlı bir çalışma yürüttüğümüzü söyleyebiliriz.

Esenyurt BDSP çalışanları



Kıraç’ta seçim faaliyeti...

Güçlü bir açılış için tempolu bir çalışma

BDSP olarak Kıraç’ta yürüttüğümüz seçim çalışmalarımız yükselen bir tempoyla devam ediyor. Planladığımız çalışmalar doğrultusunda işçi-emekçi kitlelere seçime ilişkin bakışımızı ve işçi-emekçiler cephesinden seçimlerin nasıl karşılanması gerektiğini güç ve olanaklarımız ölçüsünde anlatmaya çalışıyoruz.

Planladığımız çalışmalar çerçevesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili bir film gösterimi yapmayı kararlaştırdık ve çalışmasını hemen başlattık. Anketlerimizi yaparken insanlara bunu da duyurduk. Birkaç saat kala evleri teker teker dolaşarak etkinliğimizi hatırlattık, tekrar davet ettik. Çalışmalarımız sonucu etkinliğimize 9 kadın katıldı. Onlarla önden kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Ve hemen hepsinden olumlu tepkiler aldık. Katılımın istediğimiz düzeyde olmamasını, Kıraç’ın devrimci bir çalışmaya daha önce hiç konu olmamasına ve emekçilerin bizleri yeni yeni tanıyor olmasına bağlıyoruz.

Seçim bildirgelerimizi ev ev dolaşarak, işçi-emekçilere platformumuzu tanıtarak veriyoruz. Bildirgemizi elden vererek hem işçi ve emekçilere ulaşmama ihtimalini ortadan kaldırıyor, hem de duyarlı ilerici işçileri tanıma fırsatı buluyoruz. Bildirgemizi Kıraç’ta bulunan fabrikaların önlerinde de dağıtarak geniş işçi kitlelerine ulaştırıyoruz. Fabrika dağıtımlarını, taleplerimiz ve şiarlarımızın yazılı olduğu önlüklerimizi giyerek ve ajitasyon konuşmaları eşliğinde gerçekleştiriyoruz. Semt pazarlarında da önlüklerimizi giyerek ve sesli ajitasyon yaparak bildirgelerimizi dağıtıyoruz. Bu tarz bir çalışma işçi-emekçi kitleler üzerinde daha farklı bir etki yaratıyor ve dikkat çekiyor.

Şimdi sırada büromuzun açılış etkinliği var. Güçlü ve coşkulu bir açılış gerçekleştirmek için planlarımızı bir bir uyguluyoruz. Hazırladığımız açılış davetiyelerini yaygın bir şekilde dağıtmaya devam ediyoruz. Semtimizde bulunan kahve, dernek vb. işçilerin yoğun olarak gittiği yerlere de davetiyelerimizi astık. Bunun dışında tek tek insanlarla konuşarak açılışımıza davet ediyoruz. Her türlü araç ve yöntemi kullanarak açılışımızın güçlü ve coşkulu geçmesini sağlayacağız.

BDSP Kıraç çalışanları