6 Mart'04
Sayı: 2004/01


  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci bir sınıf hareketi geliştirmek için görev başına!
  Ekonomik "canlanma" masallarının iç yüzü...
  Hükümet işçi ve emekçilerle alay ediyor!
  Hükümet ve muhalefet: Al birini vur ötekine!
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  İLGP kuruldu...
  ÖO Direnişi'nde 108. şehit: Muharrem Karademir
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı... "Yerel yönetimler" ve liberal hayaller
  Yerel seçimler, EMEP reformizmi ve sosyal demokratlaşma
  Süresiz iş bırakmayı örgütleyelim!
  Kapitalizm ve kadın
  Türkiye'de işçi-emekçi kadın olmak!
  Savaş çetesinin "Büyük Ortadoğu Projesi"
  "Büyük Ortadoğu Projesi"nin merkez ülkesi Türkiye!..
  İşgalcilerde ahlaki çöküntü büyüyor
  Haiti'ye emperyalist müdahale
  Bültenlerden...
  Bültenlerden...
  Neo-liberalizme karşı reformist savunma
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
İLGP kuruluş etkinliği yapıldı...

“Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim için
İLGP saflarına!”

İstanbul’daki onlarca lisede sürdürülen ısrarlı ve yoğun çalışma sonucu, liseli gençlik hareketi açısından yeni bir mücadele mevzisi olan İstanbul Liseli Gençlik Platformu kuruldu. İstanbul’da onlarca liseden öğrenciler kendilerine dayatılan örgütsüzlüğe, geleceksizliğe ve yozlaşmaya dur diyecek bir örgütlenmenin ilk adımını atmış bulunuyorlar.

Kuruluş etkinliği 20 liseden 100’ü aşkın bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinlik İLGP’nin kuruluş amacını ve hedeflerini anlatan bir sunuş konuşmasıyla başladı. Etkinlik zincirlerini kırarak özgürleşen bir proleterin anlatıldığı tiyatro gösterisi ile devam etti. Daha sonra BDSP temsilcisinin “Devrimci tarihimiz ve devrimci kimlik” üzerine yaptığı konuşmadan sonra devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşen tüm devrimciler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından “96’dan bugüne gençliğin mücadelesi devam ediyor” konulu dia gösterisi ile etkinliğin ilk bölümü bitirildi.

İkinci bölüm liselilerden kurulu müzik grubunun sunduğu müzik dinletisiyle ve İLGP’li bir arkadaşımızın İLGP’nin iki yıllık mücadele tarihini anlattığı bir konuşmayla devam etti. “Liseli gençlik hareketinin ‘90’lardan bugüne mücadele tarihi”nin anlatıldığı bir konuşmadan sonra çeşitli liselerden gönderilen mesajların okunmasıyla kuruluş etkinliği bitirildi.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu



Etkinliğin ön çalışmaları…

Onlarca lisede yaygın bir çalışma örgütlendi!

20 liseden öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen kuruluş etkinliğinin hazırlık çalışması yaklaşık 10 liseden İLGP’lilerin katıldığı bir tartışma toplantısı ile başlatıldı.

Bu toplantıyla birlikte çalışmada hedeflenen liselere dönük yaygın bir bildiri dağıtımı yapıldı. “Liseli gençliğin mücadelesi büyüyor! İLGP kuruluyor!” başlıklı 4000 bildiri yaklaşık 10 lisede ve Kadıköy dershaneler sokağında dağıtıldı. Yine aynı dönemde İLGP Bülteni “Liselilerin Sesi”nin yaklaşık 20 lisede 400 adet satışı yapıldı. Ayrıca onlarca lise önünde İLGP-Girişimi pullamaları yapıldı.

Etkinlikten iki hafta önce Anadolu Yakası’nda 350, Avrupa yakasında ise 250 adet kuruluş etkinliğine çağrı bildirisi dağıtıldı. İstanbul Anadolu Yakası’nda yaklaşık 400 adet “Liselilerin mücadelesi büyüyor! İLGP kuruluyor! Eşit parasız bilimsel demokratik anadilde eğitim için mücadeleye!” şiarlı afiş yapıldı.

Bunlar dışında etkinlik öncesinde GOP Eğitim-Sen’de yaklaşık 25 liselinin katıldığı bir yerel tanıtım toplantısı yapıldı. Ayrıca Esenyurt’ta 20 liselinin katıldığı bir söyleşi yapıldı. Anadolu Yakası’nda 4 ayrı bölgede toplamda 30 kişi ile yerel tartışma toplantıları yapıldı. Harcanan tüm bu çabanın sonucu olarak İLGP yaklaşık 110 liselinin katıldığı bir etkinlik ile kurulmuş oldu.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu



Etkinliğe gönderilen mesajlardan…

Liseli gençlik hareketi açısından bir dönüm noktasını ifade eden bu etkinliği en içten duygularımızla selamlıyoruz. Önümüzdeki dönemde İLGP’yi daha güçlü ve daha örgütlü bir hale getirebilmek için elimizden gelen herşeyi yapacağız.

Gülsuyu’ndan İLGP’liler

Liseli gençliğin yoğun baskılar ve saldırılar karşısında yükseltmiş olduğu bu gür sesi selamlıyoruz. İLGP’nin kurulması ile birlikte artık liseli gençlik en temel sorunlarından birisi olan örgütsüzlüğü önemli ölçüde aşmış bulunmaktadır. Bundan sonra önümüzde duran görev daha fazla liseliyi bu birlikteliğin bir parçası haline getirmektir.

Maltepe’den İLGP’liler

Kendi bulunduğumuz liselerde İLGP’nin yükselttiği bu bayrağı daha da yükseklere çıkartmak için elimizden geldiği kadar çalışacağız. Liseli gençlik artık yaşadığı sorunlara sessiz ve tepkisiz kalmayacaktır. İLGP liseliler için güçlü bir ses ve mücadele mevzisi olacaktır.

Kartal’dan İLGP’liler

Liseli gençliğin yaşadığı yozlaşmanın, duyarsızlaşmanın gerisinde tek bir neden bulunuyor. Liselilerin birlikteliği ve dayanışmayı yaşayabileceği örgütlülüklerden yoksun bulunması. İLGP’nin kuruluşu ile bu yozlaşma ve duyarsızlaşmanın aşılması yönünde önemli bir adım atılmış bulunuyor. Önümüzdeki dönem yapacağımız çalışmalarla liseli gençliğin bu mücadele mevzisi daha da güçlenecektir.

Beykoz’dan İLGP’liler

Liselerimizdeki faşist öğrenci ve idare baskısı karşısında artık yalnız değiliz. Bu baskının bizleri sindirmesine izin vermeyecek bir birlikteliğin ilk adımları atıldı ve İLGP kuruldu. Birlikteliğimizi güçlendirdiğimiz ve büyüttüğümüz koşullarda tüm bu baskılara karşı daha güçlü, daha etkili bir şekilde karşı koyacağımızdan kuşku duyulmamalıdır.

Sultanbeyli’den İLGP’liler

ÖSS ve AOÖBP ile geleceğimizin elimizden alınmaya çalışıldığı ve bizlere üniversite kapılarının kapatıldığı bir süreçte liselilerin birlik, mücadele ve dayanışmasını örmek hedefiyle kurulan İLGP’yi selamlıyoruz. Eğitim hakkımızın gaspedilmesine, ÖSS eşitsizliğine, dershaneci eğitim sistemine karşı artık yalnız değiliz. Başlatmış olduğumuz bu mücadeleyi büyütme görevi ile İLGP kuruluş etkinliğini selamlıyoruz.

Kadıköy ve Üsküdar’dan dershane öğrencileri

Liselerimizde yaşadığımız sorunların en önemlilerinden birisi olan okullarımızın paralılaşması sorununa karşı okulların açıldığı dönemden bu yana etkin bir çalışma örmekteyiz. Bugün kuruluş etkinliğinde buluştuğumuz İLGP eğitimin paralılaştırılmasına karşı vereceğimiz mücadelede en önemli araçlardan birisi olacaktır. Geleceğimizi ellerimizden almaya çalışanlara karşı İLGP’yle mücadeleye.

Esenyurt’tan İLGP’liler

Liseli gençlik yoğun bir yozlaşma ile karşı karşıya bulunuyor. Liselerimizde çeteleşmeden faşist saldırılara kadar onlarca sorunla karşılaşmaktayız. İşte İLGP bu sorunların çözümünde etkin bir silah olacaktır. Gerici ve baskıcı eğitim sistemine, faşist saldırılara, eğitimin paralılaştırılmasına karşı ancak İLGP saflarında birleşip mücadele edersek karşı koyabiliriz.

Alibeyköy’den İLGP’liler