6 Mart'04
Sayı: 2004/01


  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci bir sınıf hareketi geliştirmek için görev başına!
  Ekonomik "canlanma" masallarının iç yüzü...
  Hükümet işçi ve emekçilerle alay ediyor!
  Hükümet ve muhalefet: Al birini vur ötekine!
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  İLGP kuruldu...
  ÖO Direnişi'nde 108. şehit: Muharrem Karademir
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı... "Yerel yönetimler" ve liberal hayaller
  Yerel seçimler, EMEP reformizmi ve sosyal demokratlaşma
  Süresiz iş bırakmayı örgütleyelim!
  Kapitalizm ve kadın
  Türkiye'de işçi-emekçi kadın olmak!
  Savaş çetesinin "Büyük Ortadoğu Projesi"
  "Büyük Ortadoğu Projesi"nin merkez ülkesi Türkiye!..
  İşgalcilerde ahlaki çöküntü büyüyor
  Haiti'ye emperyalist müdahale
  Bültenlerden...
  Bültenlerden...
  Neo-liberalizme karşı reformist savunma
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Ankara BDSP faaliyetlerinden...

Sincan seçim bürosu açıldı

BDSP’nin Kızılay ve Mamak’taki seçim bürolarının açılışlarının ardından 29 Şubat Pazar günü Sincan’da da seçim büromuzu açtık. Açılış davetiyelerimizi tren istasyonunda işçilere ve emekçilere sesli propaganda ve birebir konuşmalarla dağıttık. Ardından çağrı afişlerimizi merkezde çeşitli yerlere yaygınca astık. Teknik eksikliklerden dolayı açılış çalışmalarımızı iki güne sığdırmak zorunda kaldık.

Bir işçi arkadaşımızın yaptığı kısa sunuş konuşmasıyla etkinliğimiz başladı. Konuşmasında Sincan’ın özelliklerini ve önemini anlattı. Sincan’ın işçi-emekçilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge olması ve özellikle gerici-faşist partilerin işçileri ve emekçileri geri-ortaçağdan kalma düşüncelerle etki altına almasına dikkat çekti. Kısa fakat anlamlı bu konuşma sonrasında sözü BDSP’nin Ankara Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Başkan adayı Mustafa Uğur Akkaya aldı. Neden aday olduğunu ve platformunu anlattı. Gerçek çözümün işçilerin ve emekçilerin mücadelesinin sonucunda sosyalizmde ve devrimde olduğunu vurguladı. Arkasından sözü Mamak Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı Evrim Erdoğdu aldı. Kısaca Mamak’ın özgün sorunlarından bahsetti. Adaylarımıza se¸im süreciyle ilgili sorular yöneltildi ve çeşitli tartışmalar yapıldı. Açılış etkinliğimizin ikinci bölümüne geçildi. Müzik dinletisi sunuldu, halaylar çekildi. Etkinliğimiz gür ve coşkulu bir şekilde atılan “Soyguncu-rantçı partilerden hesap sor!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganlarıyla bitirildi.

BDSP çalışanları olarak çalışmamızın yönelimlerini ve hedeflerini belirleyerek somut planlamalar yaptık. Açılış sonrası bazı olumlu tepkiler aldık. Bir demiryolu işçisi Sincan büromuzu ziyaret etti ve Sincan gibi gericiliğin yoğun olduğu bir yerde böyle mevzilerin çok önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca el ilanlarının organize işçileri arasında ve bir fabrikada tartışma konusu olduğunu öğrendik. Büromuzun merkezi bir yerde olması Sincan halkının şiarlarımızı her an görmesini sağlıyor.

20 bin işçinin çalıştığı bir sanayi bölgesi olması bu bölgenin önemini gösteriyor. İşçi ve emekçilerin bu bölgede gerici-faşist düşüncelerle sersemletilmiş olması sorumluluklarımızı artırıyor. Bu bilinçle çalışmamızı daha da derinleştireceğiz.

Diğer faaliyetlerimiz

Seçim faaliyetimizin temel hedef kitlesini işçiler oluşturuyor. Büromuzun faaliyete geçmesiyle birlikte somut bir çalışma programı çıkardık. Daha önce sürekli gittiğimiz fabrikaların yanında gitmediğimiz bölgelere ve fabrikalara da gitmeyi önümüze koyduk. Seçim bildirgemizin dağıtımıyla başladık faaliyetimize. Bildirgelerimizi ulaştırdığımız üretim alanları şunlar.

Çok sayıda işçi ve emekçinin çalıştığı ODTÜ’de seçim bildirgesini dağıttık. Dağıtım sırasında bir işçiden destek aldık. Bizden bildirge alarak arkadaşlarına dağıtmaya başladı. BDSP’nin tutumunu kısa sohbetlerle anlatmaya çalıştık. Kısa zaman içinde 700 bildirgeyi kullandık. Ardından Balgat’taki tekstil fabrikalarının bulunduğu bölgeye gittik. İşçilerin çıkmasıyla dağıtımımıza başladık. Bildirgeyi dağıtırken sözlü ajitasyon yaptık. Fabrika güvenlik görevlileri müdahalesine karşı dağıtımımızı kararlı bir şekilde sürdürdük. İşçilerin bildirilerimizi servislerde ilgiyle okuduğunu gözlemledik.

Daha sonra bildirgelerimizi Ostimli işçilere ulaştırdık. Metro istasyonunun çıkışında kısa bir süre içerisinde 650’nin üzerinde bildirgeyi sesli ajitasyonla dağıttık. Akşam ise sendikalaşma mücadelesi yürüten MİTAŞ işçilerine seçim bildirgelerimizi ulaştırdık. Burada da yaklaşık 300 bildirge dağıttık.

Ertesi gün birçok fabrikanın servisinin kalkış noktası olan Bentderesi, Ulus ve Heykel’de dağıtımımızı sürdürdük. Burada bine yakın bildirge tükettik ve birçok işçiyle konuşma fırsatımız oldu. İşçilere platformumuzu ve neden seçimlere katıldığımızı anlattık. Özellikle solcu işçilerin reformist çevrelerin oyları bölme edebiyatının etkisinde kaldığını gördük. Türk Telekom emekçileri bildirgelerimize çok yoğun ilgi gösterdiler. Ardından “Amele Pazarı”nda dağıtımımızı sürdürdük.

Akşam saatlerinde Türk Traktör Fabrikasına gittik. İşçilerin mesaiden çıkmasıyla dağıtımımıza başladık. Fabrika güvenliği dağıtımımızı engellemeye çalıştı. Dağıtımımızı bir süre daha sürdürdük. Polise ihbar edilmemiz nedeniyle buradaki dağıtımımız boşa düştü. Hemen arkasından Marşandiz işçilerine dağıtım yaptık.

Bu haftanın son dağıtımını Sincan işçilerine ve halkına yaptık. Burada da sözlü ajitasyon eşliğinde yaklaşık 900 bildirgeyi özellikle organize işçilerine ulaştırdık. Dağıtım faaliyetimizi değişik araçların kullanılmasıyla devam ettireceğiz. İlerleyen süreçte faaliyetimizi daha zengin araçlarla sürdüreceğiz.

Sincan BDSP çalışanları



Bir mücadele mevzisi de Mamak’ta...

Şirintepe seçim bürosu
coşkulu bir etkinlikle açıldı

Mamak’ın emekçi mahallelerinden birisi olan Şirintepe’de BDSP’nin Ankara Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı M. Uğur Akkaya ile Mamak Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı Evrim Erdoğdu’nun seçim büroları coşkulu bir etkinlikle açıldı.

Yüzlerce el ilanı ve afiş kullanılarak etkinliğin ön çalışması yapıldı. Materyallerin bir kısmı kapı kapı dağıtıldı. Etkinlikten bir saat önce megafonla mahallenin belli yerlerinde açılış etkinliğinin duyurusu yapıldı ve tüm işçi ve emekçiler açılışa davet edildi. Aynı anda sokakta elden seçim bildirileri dağıtıldı. “Soyguncu-talancı düzen partilerinden hesap sormak için Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun etrafında birleşelim, işçi sınıfının bağımsız sosyalist adaylarını destekleyelim!” çağrısı yapıldı. Yine büro önünde öğlen saatlerinden itibaren el ilanları yaygın bir şekilde dağıtıldı.

Açılış etkinliğimiz 28 Şubat Cumartesi günü saat 17.00’de seçim bürosu önündeki ana cadde üzerinde halaylar ve türkülerle başladı. Halaylardan sonra Mamak Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı Evrim Erdoğdu bir konuşma yaptı ve cadde üzerinde toplanan yaklaşık 50 kişilik kitleyi BDSP etrafında kenetlenmeye çağırdı.

Daha sonra Ölüm Orucu şehidi Muharrem Karademir şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı ve “İçerde dışarda hücreleri parçala” sloganı atıldı. Ardından bir arkadaşımız şiir dinletisi sundu. Dinleti oldukça etkiliydi ve tüm katılanların ilgisini çekti. Etkinliğimiz Mamak İKE Müzik Topluluğu’nun sunduğu müzik dinletisi ve halaylarla sürdü. Bu sırada sık sık sloganlar atıldı. Etkinliğin cadde üzerinde yapılması ve yolun yarısını kaplayan bir katılımcı kitleye ulaşılması seçim çalışmasının bölgedeki başlangıcı bakımından oldukça anlamlıydı. Etkinlik sonrası elektriklerin kesik olmasına rağmen gençlerin büromuzda oturup sohbet etmeleri ve sonraki günlerde büromuza uğramaya devam etmeleri etkinliğimizin başarısını gösteriyor.

Mamak BDSP çalışanları



Ankara BDSP adayının seçim bürosu açıldı…

Seçim çalışmamızda bir mevzi daha!

BDSP’nin Ankara adaylarının seçim çalışmaları ivmelenerek devam ediyor. 28 Şubat Cumartesi günü BDSP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı M. Uğur Akkaya’nın Kızılay seçim bürosu coşkulu bir etkinlikle açıldı. Etkinlikte ilk olarak BDSP temsilcisi bir konuşma yaptı. BDSP temsilcisi, komünistlerin seçimlere katılma nedenlerini anlatarak 3 Kasım seçimlerinden bugüne kadar yaşananları sınıfa karşı bir saldırı seferberliği olarak nitelendirdi.

Ardından M. Uğur Akkaya neden aday olduğunu anlattı. Düzen partilerinin yerel seçimleri tam bir rant kapısı olarak gördüğünü söyleyen Akkaya, bu partilerin adaylarının da ya müteahhit ya da sermayedar olduğunu ifade etti. Reformist çevrelerin yerel seçimler süreci ile birlikte iyiden iyiye düzene eklemlendiklerini vurgulayan Akkaya, BDSP’nin bu partilere karşı da kesintisiz bir mücadele vereceğini söyledi.

BDSP Mamak Belediye Başkan Adayı Evrim Erdoğdu da Mamak halkının yaşadığı sorunlardan sözederek, bu sorunların çözümünün ancak işçi sınıfının iktidarı ile mümkün olacağını, bunun da sosyalizm olduğunu ortaya koydu.

Konuşmaların ardından Mamak İşçi Kültür Evi müzik topluluğu bir müzik dinletisi sundu. Halayların çekildiği müzik dinletisinin ardından etkinlik sona erdi. Etkinliğe 40 kişi katıldı.

Kızılay seçim bürosu çalışmalarına hızla başladı. BDSP’nin siyasal çalışmalarında bir üs olarak kullanacağı seçim bürosu, devrimci sınıf mücadelesinin güçlendirilmesinde yeni bir mevzi olmuştur.

Kızıl Bayrak/Ankara



Ankara BDSP çalışmalarından...

Kızılay seçim bürosunun açılmasıyla birlikte çalışmalarımıza hız verdik. Kızılay’da 500, Batıkent’te 4 bin, Dikmen’de 2 bin, Hüseyingazi’de bin bildirge dağıttık.

Batıkent’teki dağıtım esnasında üç arkadaşımız gözaltına alındı. Bir saat boyunca karakolda bekletilen arkadaşlarımız terörle mücadeleden gelen kişiler tarafından sorgulanmaya ve kimliklerine el konulmaya çalışıldı. Gözaltından sonra da dağıtıma devam edildi.

Buradan bir kez daha haykırıyoruz, devletin baskı ve terörü devrimci sınıf programını işçi ve emekçilerle buluşturmamıza engel olamayacak.

Ankara BDSP çalışanları