6 Mart'04
Sayı: 2004/01


  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci bir sınıf hareketi geliştirmek için görev başına!
  Ekonomik "canlanma" masallarının iç yüzü...
  Hükümet işçi ve emekçilerle alay ediyor!
  Hükümet ve muhalefet: Al birini vur ötekine!
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  İLGP kuruldu...
  ÖO Direnişi'nde 108. şehit: Muharrem Karademir
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı... "Yerel yönetimler" ve liberal hayaller
  Yerel seçimler, EMEP reformizmi ve sosyal demokratlaşma
  Süresiz iş bırakmayı örgütleyelim!
  Kapitalizm ve kadın
  Türkiye'de işçi-emekçi kadın olmak!
  Savaş çetesinin "Büyük Ortadoğu Projesi"
  "Büyük Ortadoğu Projesi"nin merkez ülkesi Türkiye!..
  İşgalcilerde ahlaki çöküntü büyüyor
  Haiti'ye emperyalist müdahale
  Bültenlerden...
  Bültenlerden...
  Neo-liberalizme karşı reformist savunma
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Pendik seçim faaliyetlerinden...

Çalışmalarımız yoğunlaşarak sürüyor

Seçimler her geçen gün biraz daha emekçilerin gündemine giriyor. Günler yaklaştıkça tartışmalar da yoğunlaşıyor. Bölgemizde bizim dışımızda sistemli bir siyasal faaliyet yürüten devrimci gruplar bulunmuyor. Bölgede belli bir tabana sahip düzen partisi CHP ile DEHAP ve sosyal reformist çevreler yeni yeni seçim çalışmasına başladılar.

Blok bileşenleri son günlerde de olsa adaylarını belirlediler. DEHAP’ın diğer bileşenlere nazaran bölgede daha güçlü bir tabanı olması ve EMEP’in aday belirleme sürecinde SHP-DEHAP tarafından dikkate alınmaması, yanı sıra adayın da SHP’den belirlenmiş olması “Güç Birliği”nin etkisini şimdiden zaafa uğratmış durumda.

Siyasal faaliyetimizi her geçen gün daha etkin bir tempoyla sürdürüyoruz. 29 Şubat günü bölgemizdeki ikinci seçim büromuzun açılışını yaptık. Önce bölge hakkında kısa bilgiler verelim.

Parseller Kurtköy sanayi bölgesinde kurulmuş bir işçi mahallesi. Fabrikalar ve evler içiçe geçmiş, hatta çoğu yerde evlerin duvarları fabrika duvarlarıyla ortak. Mahallenin diğer bir özelliği ise hemen hemen herkesin işçi olması. Okuma imkanı bulamayan gençler okuldan ayrılıp, bölgedeki fabrikalara işçi olarak giriyorlar. Seçim büromuzu Kurtköy sanayisi ile Parseller’i ayıran ana cadde üzerinde açtık. Böylelikle hem mahalle emekçilerine hem de sanayideki işçilere daha etkin seslenmeyi hedefliyoruz. Büromuzun önünden her gün yüzlerce işçi işe gidip geliyor. Pek çoğu büromuzun camlarını süsleyen ve çeşitli şiarların bulunduğu afişlerimizi ilgiyle okuyorlar. Büromuzun karşısında Kavi Kablo, az ilerisinde Sabancı’nın SASA iplik fabrikası, daha ileride ise İpragaz, Nova, Meges, Evas vb. iili ufaklı yüzlerce fabrika bulunuyor. İşçilerle birleşmek açısından Parseller seçim büromuz bizim için önemli bir olanak.

Yeni girmiş olduğumuz bir bölge olması ve yer yer çalışmalarımızda yaşadığımız aksaklıklardan kaynaklı hedeflediğimiz ölçüde güçlü bir ön hazırlık çalışması örgütleyemedik. Fakat hedeflerimizi asgari düzeyde gerçekleştirmiş bulunuyoruz. 50 kişinin katıldığı etkinliğimizin içeriğinin güçlü olması, platformumuzun ayrıntılı bir tarzda anlatılması oldukça anlamlıydı.

Etkinliğimiz BDSP çalışanı bir yoldaşın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Pendik bağımsız-sosyalist Belediye Başkan adayı Melek Altıntaş ve Büyükşehir adayımız Ali Kaya Esen platformumuzu anlattılar. Düzen partilerinin ve sosyal reformist çevrelerin seçim platformlarını teşhir eden birer konuşma yaptılar. Konuşmalar etkinliğimize katılan emekçiler ve gençler tarafından ilgiyle dinlendi. Etkinliğimiz bir emekçinin kendi yazdığı şiirleri okuması ve üniversiteli yoldaşların sunduğu müzik dinletisiyle son buldu.

Bölgemizde diğer bir etkinliğimiz Aydos seçim büromuzda yapıldı. 7 Mart’ta yapılacak olan Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingine katılım için 250 davetiyeyi evleri tek tek dolaşarak dağıttık. Yanı sıra üç ayrı evde kadınlarla mitinge katılım ve etkinliğe çağrı toplantıları yapttık. Bu toplantılarda 8 Mart’ın tarihsel anlamını kısaca anlattık. Katılan kadınlardan etkinliğe ve 8 Mart mitingine destek vermelerini istedik.

8 Mart hazırlık toplantısını 3 Mart günü gerçekleştirdik. Etkinlikte BDSP çalışanı bir kadın yoldaş konuşma yaptı. Ardından bağımsız sosyalist adayımız Melek Altıntaş sözü aldı. Konuşmasında kadınların tarihsel ezilmişliğine değindi, seçim platformumuzu ve hedeflerimizi anlattı. Konuşmalar yapılırken etkinliğe katılan kadınların soru sorması anlamlıydı.

Etkinliğimize katılan ve okuma yazmayı kendi çabasıyla öğrenen bir kadın emekçinin Nazım’ın “Kadınlarımız” şiirini okuması etkinliğe ayrı bir anlam kattı. Bir kadın emekçi de türküleriyle etkinliğimize renk kattı. Programımız müzik dinletisinin ardından “Ekmek ve Gül” isimli belgeselin izlenmesiyle sona erdi.

Yaptığımız her etkinlik faaliyetimize biraz daha ivme kazandırıyor. Geçtiğimiz hafta etkinlik çalışmalarıyla birlikte 6 Mart Ankara ve 8 Mart mitinglerinin çalışmalarını yürüttük. 6 Mart bildirilerini ev ev dolaşarak dağıttık. Önümüzdeki hafta çalışmalarımız daha da yoğunlaşacak. İşçi toplantıları, film gösterimleri, kadın ve çocuk eğitimi ile ilgili etkinlikler düzenleyeceğiz. 21 Mart’ta ise Pendik Aydos Düğün Salonu’nda yapacağımız merkezi bir etkinlikle seçim çalışmamızın finalini gerçekleştireceğiz.

BDSP çalışanları/Pendik



Şahintepe seçim bürosu açıldı...

Devrimin kızıl bayrağı
Şahintepe’de dalgalanıyor!

İstanbul Şahintepe Mahallesi’nde seçim çalışmalarına hızlı bir başlangıç yaptık. Büromuzu önceden tutmuş ve çalışmalara hazır hale getirmiştik. Büromuzu afişlerimizle süsledikten sonra işler hale getirdik ve açılış şenliğimize hazırlanmaya başladık.

Önümüzde hem bildirgenin dağıtımı hem de açılış şenliğimizin davetiyesi vardı. Açılış davetiyesi sınırlı sayıda olduğu için (1200 adet) birebir elden vererek dağıtmayı planladık. Bölgede çalışmamızın yeni olması, emekçilerle birebir görüşmenin önemini artırıyordu.

Önce esnafları dolaşarak hem bildirgemizi hem de davetiyemizi verdik. Aynı gün 2500 civarı bildirgeyi emekçilere ulaştırdık. Ertesi sabah işçilerin işe gittiği saatlerde otobüs duraklarında bekleyenlere ve servislere bildirgemizi dağıttık. Soru soran, düşüncesini bizlerle paylaşan emekçilere de açılış davetiyemizi verdik.

28 Şubat günü bizim açımızdan kritik önemde bir gündü. Hem etkinliğimizden bir önceki gün olması hem de semtin en büyük pazarının hemen büromuzun yanı başında kurulacak olması bizim için değerlendirilmesi gereken bir avantajdı. O gün önce BDSP imzalı afişlerimizi semt içerisinde ve Altınşehir’de büyük bir köprü ayağına yaygın bir şekilde yaptık. Hemen ardından açılışa çağrı afişlerimizi semt içerisinde yaygın bir şekilde kullandık. Akşama doğru BDSP imzalı önlüklerimizi giyerek elimizde megafonla pazarda bildirge dağıtımına başladık. Pazarda karşılaştığımız tepkiler oldukça olumluydu. Bizi alkışlayanlardan tutun da çeşitli sorular soran onlarca insanla karşılaştık.

Pazar dağıtımından sonra semtteki kahveleri dolaşmaya başladık. Birçok emekçi semtinde olduğu gibi erkekler cumartesi akşam saatlerinde evden çok kahvede olmayı tercih ediyorlar. Kahvelerde masalara gidip konuşarak açılış davetiyelerimizi ve bildirgelerimizi verdik. Aldığımız tepkiler oldukça olumluydu. Ayrıca bir kahveden diğerine giderken yoldan geçenlere de bildirgemizi ulaştırdık. 10’dan fazla kahveyi dolaştıktan sonra bir düğün salonunun önüne giderek düğünden çıkanlara bildirgemizi dağıttık. Neredeyse tüm mahalleyi dolaşmıştık. Cumartesi günü de bin adet bildirge kullandık. Böylece iki gün içerisinde toplam 3500 bildirgeyi ve 1200 davetiyeyi emekçilere ulaştırmıştık. Artık açılışa hazırdık.

Ertesi gün açılış öncesinde devrimci marşlar ve şarkılarla işçi ve emekçilerin ilgisini çekmeye çalıştık. Açılışa yarım saat kala resmi ve sivil araçlarla polisler geldiler. Bu durum, devrimci etkinliklere fazla alışkın olmayan mahalle halkını tedirgin etti. Tedirginliği ortadan kaldırmak ve düşmana devrimci iradenin gücünü göstermek için önlüklerimizle polis arabalarının önünde yoldan geçen insanlara davetiye verdik, açılışa çağırdık.

Açılışımız 50’ye yakın insanın katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca kapıya ve büronun yakınına kadar gelip, polisi görünce tedirgin olup geri dönen çok sayıda insan oldu. Önce BDSP temsilcisi bir konuşma yaparak programı sundu. Ardından adayımız bir konuşmayla platformumuzu anlattı, semt sakinlerinin sorularına yanıt verdi. Program şiir dinletisi ve müzikle sona erdi.

Açılıştan sonra insanların büromuza ve çalışmamıza yönelik ilgisi devam ediyor. Bizim için yalnızca bir başlangıcı ifade eden çalışmalarımız yoğunlaşarak devam edecek. Şahintepesi devrim ve sosyalizm bayrağının dalgalandığı bir mevzi haline gelecektir.

Şahintepesi/BDSP