11 Eylül'04
Sayı: 2004/36 (28)


  Kızıl Bayrak'tan
  Yeni Ceza İnfaz Yasa Tasarısı gündemde...
  Yeni CEZA İNFAZ YASASI aslına uygundur / görülmüştür!
  Eğitim-Sen'i kapatma talebiyle açılan davanın ikinci duruşması 15 Eylül'de....
  Savaş örgütü NATO'nun NAM-04 tatbikatı Konya'da başladı...
  Sarıgazi Şenlikleri'nde AKP ve jandarmaya büyük öfke
  Metaldeki ve Tekstildeki toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri kritik önemdedir...
  Philips tekelinin işçi kanı üzerine kurulu dünyası
  İşgüvencemiz ve kazanılmış haklarımız tehdit altındayken göstermelik toplu görüşme aldatmacasına kanmayalım!..
  Zina sorunu üzerine
  Irak direnişi işgalcilerin saldırı ve manevralarına rağmen ilerliyor
  Emperyalist saldırganlığı direnen halklar püskürtecek!
  Birleşmiş Milletler emperyalist saldırganlığın hizmetinde
  Castleblair patronu saldırıyor, saldırtıyor
  Sportif aktiviteler işçileri kaynaştırıyor
  Sermayenin çözümleri de yalan ve çarpıtmaya dayalı
  Türkiyeli emekçilerin katılımı için daha çok çaba!
  Almanya'da sermayenin saldırılarına karşı emekçilerin protestoları sürüyor
  OPEL'de saldırı hazırlıkları
  Ekim Gençliği'nden..
  Okur anketi çalışmasından gözlemler...
  Sefaköy'de coşkulu 10. yıl etkinliği
  Despotik siyaset tarzı, demokrasi ve "biz"...
  Bültenlerden....
  İnfaz yasasıyla zindanlara yönelik kapsamlı saldırı tamamlanmak isteniyor
  Victor Jara: Şili'nin ölümsüz şarkısı
  Basından...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Savaş örgütü NATO’nun NAM-04 tatbikatı Konya’da başladı...

Halkların katili NATO defolsun!

Saldırganlık ve savaş örgütü NATO, önemli tatbikatlarından birini Konya’da gerçekleştiriyor. İnsanlığın geleceği açısından ciddi bir tehdit unsuru olan NATO’nun, Air MEET-2004 (NAM-04) adı altında yaptığı tatbikat, basın tarafından yok sayılıyor. Anti-emperyalistliği elden bırakmayan kimi reformist-liberal yayınlar da aynı tutum içerisindeler. Oysa emperyalist güçlerin bu en saldırgan, en militarist kurumunun her adımının teşhir edilmesi gerekiyor.

Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın ev sahipliğinde yapılan NATO’nun en büyük hava tatbikatı 4 Eylül’de resmen başladı. NATO’ya dahil 16 ülke ile 2 gözlemci ülkenin yeraldığı tatbikata, 97 uçak ve 1500 personel katılıyor.

Tatbikatın açılış konuşmasını yapan 3. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Fuat Özakdağ, tatbikatın dünya “barışı”na büyük katkı sağlayacağını iddia etti. Amerikalı Tuğgeneral David E. Clary de bir konuşma yaptı. NATO’nun anlayış değişikliği içine girdiğini vurgulayan generaller, tatbikatın sözkonusu “yeni anlayış” çerçevesinde yapıldığını söylediler. General Özakdağ, “bu değişiklik; kuvvet ve komuta yapısı değişikliğinin ötesinde anlayış, yaklaşım, fonksiyon, yetenek ve kültür değişimini kapsamaktadır” görüşünü dile getirdi.

Özellikle “yaklaşım, fonksiyon, yetenek” gibi alanlardaki değişimden ne kastedildiği önemli. Zira NATO’nun son zirvede kendine biçtiği yeni roller, bu militarist örgütün eskisinden çok daha geniş bir alanda faaliyet göstereceği vurgulanmıştı. Bunun ilk örneği Afganistan işgali oldu. Demek oluyor ki NATO, saldırgan politikasını dünyanın pek çok bölgesinde hayata geçirecek.

NATO müdahalesinin ne anlama geleceği ise, Afganistan’a bakılarak anlaşılabilir. Bu ülke işgalci güçlerinin iddialarının aksine halen bir ölüm tarlasıdır. İşsizlik, yoksulluk, açlık, kadınlar üzerindeki cehennemi baskı, savaş ağalarının hakimiyeti vb. Taliban dönemindeki gibi devam ediyor. İşgal gücü İSAF ise başkent Kabil’de bile kontrol sağlamaktan acizdir.

General Özakdağ, tatbikatın önemini şu sözlerle dile getiriyor. “Bu tatbikat, NATO’ya üye ülkelerin hava unsurları arasındaki işbirliğini arttırması, NATO usullerini icra ederek, taktik eğitimleri ve harbe hazırlığı geliştirmesi sebebiyle, büyük önem arzetmektedir.” Afganistan örneğinde görüldüğü gibi, savaş örgütü NATO’ya üye ülkeler, işgal gücü İSAF’ın komutasını sırayla yerine getiriyorlar. Bu da aralarındaki işbirliğini arttırmanın neden “büyük önem arzetmekte” olduğunu gösteriyor.

Tatbikat Eş Başkanı Amerikalı general ise, bu tatbikatın birçok ilke sahne olacağının altını çizerek, “NATO Air Meet-04, Türkiye’de ilk kez gerçekleşecektir. Ayrıca ilk kez İzmir’deki Hava Unsur Komutanlığı tarafından icra edilecektir. Bu tatbikata, Romanya da ilk kez NATO’nun tam üyelik sorumluluğu altında katılacaktır. Son olarak birçoğunuz da, ilk kez bu kadar kapsamlı bir tatbikata katılacaksınız” sözleriyle tatbikatın önemini vurguluyor.

Afganistan’dan sonra Irak’a da ilk adımını atan NATO’nun, ABD emperyalizminin saldırganlık ve savaş politikasında aktif rol almaya hazırlandığı açıktır. İstanbul Zirvesi’ni protesto eden onbinler bu bilinçle hareket etmişti. Bu duyarlılık sürdürülmeli, ülkelerin enkaza çevrilerek işgal edilmesine, yağmalanmasına, halkların kıyımdan geçirilmesine karşı yükselen bu mücadele, savaş ve terör örgütü NATO’yu da kapsayacak genişlikte ele alınmalıdır.

Tüm NATO ve Amerikan üsleri kapatılsın!



İnsanı ve insanlığı hiçe sayan sistem!

Sermaye iktidarının son dönemlerde yaşanan Türk şoförlerinin kaçırılması olayları karşısındaki tutumu gerçekten ibret vericidir. Türk şoförlerinin kaçırılması ve ölümle sonuçlanan olaylar karşısında hükümetin dışişleri bakanı şöyle bir açıklama yapmıştı:

“Türk şoförlerimiz, orada çalışan vatandaşlarımız için görülen ve görülmeyen bir takım çabalarımız sürmektedir. Sözkonusu çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz. Tabii ki yaşanan olaylar çok üzücü, biliyorsunuz ki oradaki vatandaşlarımız için gösterdiğimiz titizliği Irak’la ve bölge ülkelerle olan ekonomik çıkarlarımızda da gösteriyoruz. Bu yüzden yaşanan olaylara karşı aşırı bir titizlik gösteriyoruz”.

İşte sermayenin insana verdiği değerin göstergesi!

Daha sonraki günlerde yapılan açıklamalarda ise Türk şoförlerinin can güvenliği konusunda bir çözüm buldular:”Türk şoförlerinin çalıştığı firmalar şoförlerin can güvenliğini sağlamalıdır”!

Onlar için üç-beş şoför ölmüş çok mu! Onların derdi ekonomik ilişkilerinin hasar görmemesi. Mala geleceğine cana gelsin zihniyeti!

Irak’ta kardeş bir halk çoluk-çocuk katliamdan geçirilirken, ülke kan gölüne çevrilmişken, buna karşı direnen bir halk varken sizin ne işiniz var Irak’ta? Ne işiniz var emperyalistlerin tarafında ve safında!

İşgalden payınıza düşen kemiği yalamak için binbir yalan söylüyor, “insani amaçla” Irak’ta olduğunuzu söylüyorsunuz! Evet, tüm dünya Irak’a karşı hissettiğiniz yakınlığa tanık oldu. ABD’ye ve NATO’ya sınırsızca ülke topraklarını ve sahalarını açan ve böylece işgalin daha kolay gerçekleşmesini sağlayan sizsiniz! Başınıza geçirilen çuval da onurunuzu bir parça incitmedi. Nasıl incitsin ki! Hiç olmayan bir şey incinir mi?

Emperyalist işgale karşı Irak’ta onurlu bir direniş sürüyor. Dünyada milyonlarca işçi ve emekçinin, ezilen halkların Amerikan emperyalizmine karşı duyduğu nefret her vesileyle alanlarda ifadesini buluyor. Emperyalist barbarlığa duyulan bu nefret İstanbul’daki NATO Zirvesi’ni protesto eden onbinlerin haykırışında da yankılandı.

Bu öfke ve nefret günden güne yıldan yıla büyüyecek, insanlığı barbarlığa, açlığa, yoksulluğa, sefalete, işsizliğe mahkum edenlerin, kendi sefil çıkarları için dünyayı boydan boya kan gölüne çevirenlerin saltanatını gün gelecek yerle bir edecektir. Dünya işçileri, emekçileri ve ezilen halkları emperyalist-kapitalist sisteme sürgit köle olarak kalmayacaklarını gün gelecek dünyayı yeniden sarsarak göstereceklerdir.