11 Haziran 2005
Sayı: 2005/23 (23)


  Kızıl Bayrak'tan
  Uşak takımı Bush’un huzuruna çıktı
  TÜSİAD uşaklık politikasında “pürüz”
istemiyor
  Faşist saldırılar yoğunlaşıyor
  İstanbul Üniversitesi’nde faşist
saldırılar sürüyor
  SES ve Eğitim-Sen eylemlerinin ardından
  DİSK uyuşturucuya karşı mücadele
ederek uyuşturacak!
  Asgari ücret yüksekmiş!
  Eğitim-Sen eylemlerinden
  SES eylemlerinden
  Seydişehir işçisi sesini duyurmak
için yol kesti
  GİMAS grevi üzerine
  Özelleştirme saldırısına karşı
ortak eylem
   Güney Kürdistan sorunu üzerine
tamamlayıcı düşünceler/3
(Orta sayfa)
  Cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki atama tartışmaları
  Kaçırarak, tehdit ederek yıldırmayı
başaramayacaklar!
  İnsanı aletin egemenliğinden işçi
sınıfının devrimci eylemi kurtaracak!

  Halk ayaklanmasının yeni bir örneği: Bolivya

  Mesa’nın istifa ettiği gün
  Filistin seçimleri ertelendi
  Onbinlerce Kürt Suriye yönetimini hedef aldı
  Fransa’da sosyal yıkım saldırıları sürüyor
  “Koma Komalên Kürdistan” üzerine
  Bültenlerden/KEB
  Bültenlerden/İMES
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Eğitim emekçilerinin eylemlerinden...

“Eğitim-Sen kapatılamaz!”

Antalya: “Eğitim-Sen değil, F tipi kapatılsın!”

Eğitim-Sen hakkında alınan kapatma kararına karşı Antalya'da eğitim emekçileri tarafından 4 Haziran günü bölge mitingi düzenlendi. Antalya ve ilçe temsilcilikleri, Burdur, Isparta, Konya ve Fethiye'den gelen yaklaşık 500 eğitim emekçisi saat 14.00'de Güllük'te Köy Hizmetleri yanında toplandı. Miting alanı olan Pazar alanına “Örgütlü toplum, Demokratik Türkiye!” pankartı açılarak yüründü. Yürüyüş sırasında çevreden alkışlarla destek geldi. Eylemde “Eğitim-Sen kapatılamaz!”, “Anadilde eğitim engellenemez!”, “Eğitim-Sen değil, F tipi kapatılsın!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Miting alanında okunan marşlar ve konuşmaların ardından eylem sona erdirildi. (Kızıl Bayrak okuru/Antalya)

Edirne: “Eğitim-Sen kapatılamaz!”

Edirne Eğitim-Sen Şubesi 1 Haziran günü Eğitim-Sen'in kapatılması ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim-Sen önünde toplanılarak Keşan'dan gelecek Eğitim-Senliler beklenmeye başlandı. Keşan'dan gelenlerle birlikte 220'yi aşkın kitle AKP önüne kadar alkışlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. AKP önünde bir süre daha süren alkış ve sloganların ardından basın açıklaması okundu ve siyah çelenk bırakıldı. Basın açıklamasına Ekim Gençliği, TÜÖP, SGD, DGD, Öğrenci Koordinasyonu, SDG, TÜÖD, EMEP, ÖDP, Gençlik Derneği Girişimi, Trakya'da Dayanışma Derneği, KESK ve DİSK'e bağlı sendikalar destek verdi. Basın açıklamasında, “Eğitim-Sen güneşi söndürülemez!”, “Eğitim-Sen aapatılamaz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlar atıldı. (Ekim Gençliği/Edirne)

Trabzon-Samsun: “Trabzon-Samsun faşizme mezar olacak!”

Eğitim-Sen'i kapatma kararına karşı bölgesel mitinglerin Karadeniz Bölgesi ayağı 4 Haziran günü Samsun'da gerçekleşti. 2 bin kişinin katıldığı mitinge Orta ve Batı Karadeniz illerinden Eğitim-Sen şubeleri, TKP, EMEP, Halkevleri, Öğrenci Koordinasyonu katıldı. Samsun ve Trabzon Gençlik Kültür ve Sanat Evleri olarak “Zafer direnen emekçinin olacak!/ Gençlik Kültür ve Sanat Evi” yazılı pankart arkasında yaklaşık 30 kişiyle katıldık.

Eylemin başlayacağı yerde Trabzon'dan gelenlerin otobüsten sloganlar eşliğinde inmesi ve kitlenin sloganlara destek vermesi görülmeye değerdi. Yürüyüş sırasındaki coşkumuz alanda da sürdü. Eylem sırasında “Eğitim-Sen kapatılamaz!”, “ Silaha değil eğitime bütçe!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Trabzon-Samsun faşizme mezar olacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” gibi sloganlar atıldı. Alanda yapılan konuşmalarda Eğitim-Sen'in kapatılamayacağıı, devletin bu tavrıyla yüzbinleri karşısına alacağı, faşizme boyun eğilmeyeceği dile getirildi. Müzik eşliğinde çekilen halaylar ve horonlarla eylem sona erdi. (Samsun–Trabzon Ekim Gençliği)

Antakya: “Anadil haktır, engellenemez!”

4 Haziran günü saat 12:00'de Eğitim-Sen'in Adana mitingine katılmak üzere Antakya Yunus Emre Parkı'nda yaklaşık 200 kişi biraraya geldi. Hareket etmeden önce burada bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada şunlar söylendi: “Avrupa uyum yasalarıyla demokratikleştik diyenler, yeniden gerilim politikalarını ülkeye hakim kılmaya başladılar. Yani mum yatsıya kadar bile yanmadan söndü… Kitaplar toplatılıyor; şiir okuyan öğrenciler gözaltına alınıyor; konferanslar daha yapılmadan, katılımcıları hainlikle suçlanıyor; örgütlenme özgürlüğüne saldırılarak Eğitim-Sen kapatılmak isteniyor. Eğitim-Sen'nin kapatılmak istenmesi hukuksal olmaktan uzak, siyasal bir tercihtir. Bu nedenle de bütün dünyada bir hukuk trajedisi olarak değerlendirilmektedir...”

Açıklamada “Eğitim-Sen kapatılamaz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Anadil haktır, engellenemez” sloganları atıldı. Açıklamanın ardından Adana'ya hareket edildi. (Kızıl Bayrak/Antakya)

------------------------------------------------------------------------------------------

Eğitim-Sen Adana mitingi...

“Eğitim-Sen değil, İncirlik Üssü kapatılsın!”

Eğitim-Sen'in kapatılma kararından sonra Türkiye genelinde yapılan bölgesel mitinglerden biri de Adana'da yapıldı. 4 Haziran günü saat 16.00'da Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde, çevre illerden ve ilçelerden gelerek birleşen Eğitim-Sen şubeleri, sendikalar, reformist çevreler ve devrimci yapılar Uğur Mumcu Meydanı'na kadar “Eğitim-Sen değil, İncirlik Üssü kapatılsın!” pankartı ve sloganlarla yürüdü.

Bütün kortejlerden “Eğitim-Sen kapatılamaz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Sokakta kurduk, sokakta savunacağız!” sloganları yükseltildi. Yürüyüş sırasında korteje katılan Tekel işçileri “İşçi-memur el ele genel greve!”, “Genel grev genel direniş!”, “Yılgınlık yok direniş var!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları coşkuyu arttırdı. Mitinge Niğde, Mersin, İskenderun, Tarsus, Hatay, Ceyhan ve Adana Eğitim-Sen şubeleri katıldı.

2 binin üzerinde kişinin katıldığı mitingte en kalabalık kortejler yaklaşık 600 kişi ile Adana Eğitim-Sen ve yaklaşık 250 kişilik kitlesiyle Mersin Eğitim-Sen şubeleri oldu. Ancak sadece Adana'da 6 bin üyesi olan Eğitim-Sen'in böylesi bir süreçte bütün üyelerini alana taşıyamayışının gerisinde, Eğitim-Sen'in başındaki reformistlerin mücadele kaçkınlıkları yatıyor. İçindeki devrimci öğretmenlere soruşturma açarak varolan mücadele potansiyelini yoketmek istiyorlar. Katılımın düşük olmasına karşı mitinge katılan eğitim emekçilerinin ve destek veren yapıların coşkusu anlamlıydı.

Mitinge TÜMTİS, DİSK/Emekli-Sen, TMMOB'un yanısıra BDSP, Alınteri, ESP, SGD, DDSB, Partizan, İşçi Mücadelesi, Mücadele Birliği, Genç Umut, TÖP, DGD, DEHAP, EMEP, SDP, ÖDP, TKP ile Halkevleri destek verdi.

Saygı duruşunun ardından Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa basın açıklamasını okudu. Bir Eğitim-Sen üyesinin Eğitim-Sen'in kapatılma kararını padişah fermanı gibi, cüppeyle ve asker komutlarıyla okuması dikkat çekti. Hep birlikte çekilen halaylardan sonra miting coşkuyla sona erdi.

Komünistler olarak eyleme “Saldırılara karşı genel grev genel direniş/BDSP” imzalı pankartımız ile katıldık. Yürüyüş boyunca devletin kolluk güçleriyle iki kez arbede yaşadık. İlkinde yürüyüş sırasında kortejimize katılmak isteyen iki arkadaşa müdahale etmeye çalıştılar. Gerekçeleri dışarıdan korteje girmenin yasak olduğuydu. Ama saldırı karşısındaki tutumuzla geri adım atmak zorunda kaldılar. İkincisinde ise başından beri provokasyona getirmeye çalıştıkları kortejimizin ortasından geçmeye çalışan bir polise müdahale etmemizle gelişti. Buna da tok bir tutum aldık. Diğer gruplardan arkadaşlar da bizlere destek verdi. Yürüyüş boyunca polisler tacizlerini sürdürdüler. Alanın girişinde Halkevleri kortejiyle de polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Kızıl Bayrak/Adana

-------------------------------------------------------------------------------------------

Eğitim-Sen Adana bölge mitinginden...

Eğitim-Sen'in kapatılma kararının ardından, sonu belli olmayan eylemlere bir yenisi daha eklendi. Sokaklarda fiilen kurulan Eğitim-Sen, bu denli büyük bir saldırı karşısında dahi sırtını kendi gücüne değil AB normlarına yaslayarak eylemlerini şekillendiriyor. Son bölge mitinginde de benzer bir tablo yaşadık.

Eylem öncesinde hemen hiçbir çalışma yapılmadığı gibi, üyeler sanal mesajlarla mitinge çağrıldı. Buna rağmen eyleme katılan üyeler disiplinli duruşları, attıkları sloganlarla mücadele isteklerini ortaya koydular.1 Mayıs'ta dahi panayıra gelmiş gibi davranan üyelerin 4 Haziran'da eylemin başından sonuna kadar canlı ve duyarlı bir şekilde davranmasını mücadele azmine bağlamak gerekiyor.

Kapatma kararının iptali ve durdurmayı AİHM'e götürmek, AB'den medet ummanın kendisidir. Mücadele yerine çareyi AB'de aramaktır. Eğitim-Sen‘in savunulacağı yer mahkeme salonları değil, bizzat kurulduğu yer olan sokaklardır.

Sokakta kurduk, sokakta savunacağız!

Sosyalist Kamu Emekçileri/Adana

-------------------------------------------------------------------------------------------

Eğitim-Sen İstanbul mitingi...

“Anadil haktır, engellenemez!”

Eğitim-Sen'in kapatılma kararına karşı 5 Haziran günü “Örgütlü toplum, demokratik Türkiye” şiarıyla düzenlenen İstanbul Bölge mitingi cansız ve coşkusuz bir atmosferde gerçekleşti. Yönetimin tavrı ve eylemlerin biçimi kapatılma kararına karşı gösterilmesi gereken mücadeleden son derece uzak olduğu için, eyleme katılan emekçilerin birçoğu miting programı başlar başlamaz alandan ayrılmaya başladı.

Miting saat 14:00'de Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde kitlenin toplanmasıyla başladı. Saat 14:30 civarında Kadıköy İskele Meydanı'na doğru yürüyüş başladı. Mitinge Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, Kırklareli, Gebze, Kocaeli, Bursa, Düzce, Tekirdağ, Edirne, Çerkezköy ve Sakarya Eğitim-Sen Şubeleri katılırken, DİSK'e bağlı Emekli-Sen, Limter-İş destek veren işçi sendikaları arasındaydı. TMMOB da eyleme katılarak destek verdi. Eyleme BDSP, HÖC, DHP, ESP, Mücadele Birliği, Kaldıraç, Halkevleri ve DPG katıldı.

Miting boyunca “Eğitim-Sen kapatılamaz!”, “Sokakta kurduk, sokakta savunacağız!”, “Anadil haktır engellenemez!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Kadıköy İskele Meydanı'nda Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri adına 8 No'lu Şube Başkanı bir konuşma yaptı. Konuşmasında Eğitim-Sen'in değişik din ve ırktan insanların anadilde eğitimini savunduğu için susturulmaya çalışıldığını, ancak susmayacaklarını ifade etti. Ardından Eğitim-Sen Genel Başkanı Aladdin Dinçer Eğitim-Sen'in bütünleştirici olan anadilde eğitim hakkını savunduğu için susturulmak istendiğini belirterek, TÖB-DER döneminde de aynı baskıların yaşandığını, aradan yıllar geçmesine karşın zihniyetin değişmediğini ifade ederek, “asıl kapatılması gereken yerler Ortadoğu'yu kana bulayan ABD'nin İncirlik Üssü”dür dedi. Yapılan bazı konuşmaların ardından Pir Sultan Abdal Derneği semah ekibinin gösterisi ve Grup Yorum'un söylediği türkülerle eylem sona erdi.

Eyleme 4 bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul

-------------------------------------------------------------------------------------------

Eğitim-Sen Ankara mitingi...

“Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!”

Eğitim-Sen hakkında verilen kapatma kararına karşı Ankara'da bölgesel miting yapıldı. Mitinge çoğunluğunu eğitim emekçilerinin oluşturduğu 2 bini aşkın kişi katıldı. Ankara Garı'nda biraraya gelen eğitim emekçileri 13:30'da Sıhhıye Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler.

Mitinge Eğitim-Sen Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Kayseri, Bolu, Aksaray, Kütahya, Kastomonu, Bartın, Nevşehir, Yozgat, Afyon, Zonguldak, Karabük, Çaycuma, Karadeniz Ereğlisi, Eskişehir şubeleri katıldı. Ayrıca TMMOB, Büro Emekçileri Sendikası, Mali Müşavirler Odası, ÖDP, SDP, Halkevleri HÖC, ESP, Alınteri, Kaldıraç Marksist Bakış ve ODTÜ Eğitim Topluluğu destek verdi. Komünistler ise eyleme “Eğitim-Sen kapatılamaz!/BDSP” pankartıyla anlamlı bir katılım gerçekleştirdiler.

Yürüyüş boyunca “Gerici, ırkçı eğitime hayır!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Eğitim-Sen susturulamaz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!”, “Anadil hakkı engellenemez!” sloganları atıldı.

Sıhhıye Meydanı'ndaki miting demokrasi mücadelesinde yitirilenlerin anasına saygı duruşuyla başladı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer ve KESK Genel Başkanı İ. H. Tombul birer konuşma yaptılar. Alaattin Dinçer konuşmasında ağırlıklı olarak Eğitim-Sen'in kapatılma nedenlerinden bahsederek şunları söyledi: “Mücadele alanında büyüttüğümüz sendikamız birileri istediği için susturuluyor. Neden susturulmak isteniyor. Çünkü Eğitim-Sen demokratik, bilimsel, nitelikli eğitimi savunuyor. Kamusal eğitimi savunuyor. Herkesin eğitim hakkını neo-liberalizmin tüm saldırılarına karşı savunuyor. Bilimsel bir gerçek olan anadilinde öğrenimini savunuyor. Irkçı, gerici kadrolaşmaya karşı mücadele yürütüyor. Eğitim-Sen çok dilli, çok kimlikli, çok kültürlü toplum yapısının belirleyici özelliklerinden olan anadilin eğitim süreçlerinde ve yaşam alanlarında kullanılmasının ayrımcı değil, birleştirici, bütünleştirici bir insan hakkı olduğunu savunduğu için susturulmak isteniyor. Eğitim-Sen asimilasyoncu, ırkçı, şoven ve cins ayrımcı, Türk-İslam sentezli eğitim politikalarına karşı olduğu için susturulmak isteniyor… Çok zor bir süreçten yol ayrımıyla karşı karşıyayız. Ya AKP hükümetinin ikiyüzlü demokrasi anlayışının peşinden gideceğiz ya da sendikamıza, haklarımıza sahip çıkarak İMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü, AB ve ABD eliyle dayatılan yoksulluğa, sefalete, işsizliğe savaşa hayır diyeceğiz.” Dinçer'den sonra KESK Genel Başkanı İ. Hakkı Tombul sözaldı. Tombul da ağırlıklı olarak mücadele edilmesi gerektiği üzerinde durdu. Eylem Hasan Tatar'ın türkülerinden sonra sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ankara

-------------------------------------------------------------------------------------------

Eğitim-Sen İzmir mitingi...

Eğitim-Sen kapatılamaz!

“Anadilde eğitim” hakkını savunduğu gerekçesiyle Eğitim-Sen'e açılan kapatma davası bir süredir sınırlı katılımlarla gerçekleşen eylemlerle protesto ediliyordu. Bu eylemlerin bir parçası olarak 5 Haziran'da bir miting gerçekleştirildi. Miting kararı bir hafta öncesinde alınmış olsa da gerçekleştirileceği günün tarihinde bir belirsizlik vardı ve duyurusu geç yapıldı.

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı mitinge Eğitim-Sen 2 bin kişilik bir katılım sağladı. Eğitim-Sen kitlesinin neredeyse yarısından fazlasını bölge il ve ilçelerden gelenler oluşuyordu. Bornova Stadı önünde saat 16:00'da yürüyüşle başlayan eylem Bornova Cumhuriyet Meydanı'nda kürsüden yapılan konuşmalarla devam etti.

Miting öncesi Eğitim-Sen yönetimi eyleme katılanlardan kendi kortejlerinde yürümesini, ayrı bir pankart ya da flama açmamasını talep etti. Ancak bu talep Eğitim-Sen kortejlerinin daha kitlesel olmasını sağlamadı.

Eyleme Eğitim-Sen dışında sadece BTS, Emekli-Sen ve Haber-Sen temsili düzeyde pankartlarıyla katıldılar. Devrimci gruplardan ise eyleme BDSP, ESP ve HÖC katıldı. Yanısıra reformist çevreler de destek sundu.

Komünistler olarak, tarihin kesinleşmesiyle birlikte, eyleme dört gün kala hazırlanmaya başladık. Çalışma yürüttüğümüz bölgelerde gerek el ilanı ve afişle gerekse de kitle ilişkilerimize ulaşarak, hem mitinge çağrı yaptık hem de anadilde eğitim hakkını savunduk. Sonuçta anlamlı sayılabilecek bir güçle,“Eğitim-Sen kapatılamaz! Örgütlenme hakkımız engellenemez!/BDSP” imzalı pankartımız, dövizlerimiz ve flamalarımızla mitingte yerimizi aldık.

Kızıl Bayrak/İzmir