11 Haziran 2005
Sayı: 2005/23 (23)


  Kızıl Bayrak'tan
  Uşak takımı Bush’un huzuruna çıktı
  TÜSİAD uşaklık politikasında “pürüz”
istemiyor
  Faşist saldırılar yoğunlaşıyor
  İstanbul Üniversitesi’nde faşist
saldırılar sürüyor
  SES ve Eğitim-Sen eylemlerinin ardından
  DİSK uyuşturucuya karşı mücadele
ederek uyuşturacak!
  Asgari ücret yüksekmiş!
  Eğitim-Sen eylemlerinden
  SES eylemlerinden
  Seydişehir işçisi sesini duyurmak
için yol kesti
  GİMAS grevi üzerine
  Özelleştirme saldırısına karşı
ortak eylem
   Güney Kürdistan sorunu üzerine
tamamlayıcı düşünceler/3
(Orta sayfa)
  Cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki atama tartışmaları
  Kaçırarak, tehdit ederek yıldırmayı
başaramayacaklar!
  İnsanı aletin egemenliğinden işçi
sınıfının devrimci eylemi kurtaracak!

  Halk ayaklanmasının yeni bir örneği: Bolivya

  Mesa’nın istifa ettiği gün
  Filistin seçimleri ertelendi
  Onbinlerce Kürt Suriye yönetimini hedef aldı
  Fransa’da sosyal yıkım saldırıları sürüyor
  “Koma Komalên Kürdistan” üzerine
  Bültenlerden/KEB
  Bültenlerden/İMES
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Mahmut Abbas direnişi etkisizleştirme çabasını sürdürüyor...

Filistin seçimleri ertelendi

Bush-Şaron ikilisinin açık desteğiyle Filistin yönetimi başkanlığına “seçilen” Abbas, Washington ve Tel Aviv'deki haydutları memnun etmek için elinden geleni yapıyor. Siyonist İsrail tüm kirli ve kanlı icraatlarını sürdürürken, Abbas Beyaz Saray kapılarını aşındırıyor.

Geçtiğimiz günlerde Bush'un huzuruna çıkan Abbas, 17 Temmuz'da yapılması beklenen Filistin genel seçimlerinin birkaç ay ertelendiğini açıkladı. Abbas, seçimin yeni tarihinin daha sonra duyurulacağını kaydetti. Filistin basınında yeralan haberlere göre, genel seçimler Kasım ayına ertelendi. Erteleme kararını açıklayan Mahmut Abbas, seçim kanununda yapılacak değişiklikleri tartışmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını belirtti. Abbas'ın kararını gerekçelendiren Filistin Seçim Komisyonu ise, Filistin Yasama Konseyi'nin yeni üyelerinin belirleneceği seçimlere ilişkin hazırlıkların tamamlanması için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu öne sürdü.

Abbas'ın bu kararı, Hamas'la varılan anlaşmanın ihlali anlamına geliyor. Çünkü seçim tarihinin belirlenmesi sürecinde, Mahmud Abbas, Hamas'ın İsrail'e karşı bir ateşkes ilan etmesini sağlamış, buna karşılık Hamas, siyasi sürecin bir parçası olarak seçimlere dahil edilmişti.

“Terörist” örgüt olarak kabul ettikleri Hamas'ın seçimlerden güçlü bir siyasi oluşum olarak çıkması olasılığından çekinen Washington'daki savaş çetesinden Abbas'ın seçimleri erteleme kararına bir tepki gelmedi. Göstermelik seçimleri demokrasinin kanıtı sayan bu çetenin tepki göstermesi bir yana, Abbas'ın böyle bir karar almasında ABD emperyalizminin parmağı olduğunu düşünmek için yeterli sebepler mevcuttur.

Konuya dair yapılan yorumlarda vurgulandığı gibi erteleme, El Fetih'e en önemli rakibi Hamas karşısında güçlenme olanağı verecek. Hamas örgütü, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki yerel seçimlerde, bürokratik yozlaşma, yolsuzluk ve kötü yönetim nedeniyle ciddi destek kaybeden El Fetih karşısında başarılı sonuç almıştı. Demek ki, seçimleri ertelemenin nedeni , El Fetih'in olası bir hezimete uğramasını önleme girişimidir.

Hamas örgütü erteleme kararını hemen kınadı. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zühri, erteleme kararını kabul etmediklerini, kararın kendilerinin fikri alınmadan verildiğini, bu kararın El Fetih'e zaman kazandırmak için planlanmış bir taktik olduğunu dile getirdi.

Parlamento seçimlerine ilk kez katılacak olan Hamas, daha önce, seçimlerin geciktirilmesi halinde halen devam eden ateşkesten vazgeçebileceği uyarısında bulunmuştu. Belirlenen seçim tarihi üzerinde uzun görüşmeler yapılmış ve bu uzlaşmayla birlikte bir ateşkes de sağlanmıştı.

Yerel seçimlerden sonra Filistin mahkemelerinin, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde kazandığı bölgelerdeki seçim sonuçlarını kısmen iptal etmesinin ardından Hamas ile El Fetih arasında gerilim baş göstermişti. Ateşkesin bitirilmesi ancak Mısır'ın araya girmesiyle şimdilik önlenebildi.

Filistin Meclis Başkanı Ravhi Fettuh, Ramallah'ta Mısır'dan bir heyetle beraber Hamas ve El Fetih temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sorun çözümlendi. Her şey normale döndü. Mısır heyeti sorunu çözmeyi başardı. Hamas ve El Fetih arasında artık görüş ayrılığı yok. Taraflar, ateşkesi devam ettirme konusunda anlaştı.” Görüldüğü üzere Hamas ile El Fetih arasındaki anlaşma ve buna bağlı olarak uygulanan ateşkes, son derece hassas dengeler üzerine kurulmuştur. Bu dengenin ne kadar korunabileceği ise belirsizdir.

Abbas tarafından alınan bu kararın ne tür gelişmelere yol açacağını önümüzdeki dönem gösterecek. Ancak bölgedeki Mısır-Ürdün gibi gerici devletlerin de desteğini arkasına alan Abbas yönetiminin, Filistin direnişini etkisizleştirmek için uğraştığı açıktır. Nitekim seçimleri erteleme kararı, direnişçi akımların yeni oluşacak Filistin meclisinde de etkisini sınırlama planının bir parçasıdır. Uzlaşmacılığın berbat biçimlerinden birini temsil eden Abbas yönetimi, ancak bu girişimlerinde başarılı olursa, Bush'un “bahşedeceği” barışı Filistin halkına dayatabilecek.

Ancak bu kadarını başarmak, Hamas'ı “siyasi sürece katma”nın da ötesinde bir şeydir. Elbette Hamas düzenle uzlaşma yoluna girebilir. Nitekim buna fazlasıyla müsait bir harekettir. Böyle bir tercih belli bir dönem için direniş hareketini de zayıflatabilir. Ancak Filistin halkının direnişi hiç de Hamas'tan ibaret değildir. Direnişi zorunlu kılan, İsrail'in vahşi işgali ve bu işgalin yarattığı sonuçlarıdır. Dolayısıyla direniş kimi zaman zayıflasa da, onu vareden koşullar ortadan kaldırılmadığı sürece, her zaman kendini yeniden varetme gücünü gösterecektir.

-------------------------------------------------------------------------------------------

İntifada raporu:

Eylül 2000'den bu yana 4032 ölü, 44.666 yaralı

Filistin Ulusal Haber Merkezi (www.pnic.gov.ps) nin raporuna göre İsrail ordusu İntifada'nın başladığı 29 Eylül 2000'den bu yana 4.032 insanı öldürdü, 44.666 kişiyi yaraladı, buna ek olarak 8.435 kişi sağlık ekipleri tarafından tedavi gördü. İntifada döneminde öldürülen çocuk sayısı 750, ayrıca İsrail ordusunun Filistinliler'in evlerine ateş açması sonucu 732 erkek, 262 kadın Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail ordusu Filistin güvenlik güçlerinin 344 üyesini, 817 öğrenci ve öğretmeni öldürdü. Rapora göre 325 yerli Filistinli yargısız infaz şeklinde suikast sonucu öldürüldü.

Aralarında çocukların, yaşlıların, hamile kadınların da bulunduğu 131 Filistinli kendilerini hastaneye taşıyan ambulansın veya araçların askeri denetim noktalarında bekletilmesi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Yerleşik Filistinliler'in 50'si yeni gelen göçmenlerce öldürüldü. 36 doktor, 36 sivil savunma mensubu ve 9 gazeteci İsrail ordusu tarafından öldürüldü. Gazetecilere yönelik 728 saldırı rapor edildi.

Ordunun okullara veya öğrencilere ateş açması sonucu 4.800 öğrenci yaralandı.

8.500 Filistinli halen İsrail hapishanelerinde bulunuyor. Bunların 624'ü İntifada'dan önce tutuklanmış, 1.389'u öğrenci, 330'u çocuk, 196'sı öğretmen. 900 tutuklu kronik salgın hastalıklardan muzdarip.

123 kadın tutukludan 42'si ceza almış, 73'ü henüz mahkemeye çıkarılmaksızın alıkonuluyor, 8'inin mahkemesi sürüyor.

Ordu 1 Ekim 2001, 30 Nisan 2005 tarihleri arasında yerleşim mahallelerine 31.712 defa saldırdı. İsrail ordusu tarafından tamamen tahrip edilen ev sayısı 69.843'e yükseldi, bunların 7.995'i Gazze Şeridi'nde. 63.099 ev kısmen tahrip edildi, bunların da 22.897'si Gazze Şeridi'nde.

590 kamu binası ve güvenlik tesisi tahrip edildi, 12 üniversite ve okul askeri emirlerle kapatıldı, 316 okula ve eğitim binasına saldırıldı, 43 okul ordu tarafından askeri kamp olarak kullanıldı.

İsrail ordusu ayrıca buldozerlerle 76867 dönüm tarım arazisini tahrip etti, 135.552.690 ağacı söktü, 770 tarım tesisini, 765 çiftliği yerle bir etti, 16 traktörü ve sayısız tarım aletini kullanılmaz hale getirdi.

1 Ekim 2001'den bu yana 9.077 atölye ve dükkan tümüyle tahrip edildi. Askerlerin buldozerlerle hayvancılık yapılan çiftliklere girmeleri sonucu yenmek için üretilmiş 899767, yumurtlayan 350.292 tavuk, 12.132 inek ve koyun öldürüldü, 15.265 arı kovanı yokedildi. Çiftçilere ait 403 kuyu ve 207 ev tahrip edildi.

İşsizlik oranı %26.3'e yükseldi, 272.000 Filistinli işsiz, yoksulluk oranı da %67.6'ya yükseldi.

(İstanbul Indymedia sitesinden alınmıştır...)