11 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/02

  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırıları püskürtmek için devrimci sınıf mücadelesi!
  Sınır ötesi operasyonun karşılığı ABD emperyalizmine sınırsız hizmet!
ESK ve DİSK’in tutarsızlıkları
Dağlıca tutsaklarının iddianamesi tamamlandı…
Operasyonlara ve saldırılara karşı
birlikte mücadeleyi yükseltelim!
“Vatan mevzu bahisse gerisi teferruattır” ancak...
  Emekçi kadınlar Kurultay’a hazırlanıyor...
  Sınıf hareketinden...
  “Sosyal güvenlikte kara delik”: Yalancının...
Yüksel Akkaya
  Emekçi Kadın Kurultayı’na doğru...
  Düzen medyasına “Türbanlı komünist”ten yanıt:
  Verem değil düzen öldürüyor!
  Türkiye Facebook’ta rakip tanımıyor! .
  ABD’de başkanlık yarışı başladı...
  “Renkli devrim” safsatasının çöküşü
  Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in devrimci anılarını sahiplenmek için Berlin’e!
  Yeni bir yılda düzen şuursuzlaştırmaya
devam ediyor!
  Yeni bir yıla girerken...
M. Can Yüce
 yök Bültenlerden...
  Özgürlük ne yana düşer, YÖK ne yana!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TİB: “Ücretlerimizi gaspettirmeyeceğiz!”

Tersanelerde ücret gaspları bitmek bilmiyor. “Selay Shipping Yard” Tersanesi’nde Olimpyus firmasının alt taşeronuna olarak çalışan 4 işçi arkadaş, 20 gündür ücretlerini alamıyorlardı. İşçiler TİB-DER’e başvurdu. TİB-DER yöneticileri telefonla taşeronla görüştü. Taşeronun “ödemeyeceğim” cevabı üzerine 5 Ocak günü tersaneye gitme kararı alındı.

Tersane yönetimi ile görüşmeye gittiğimizde tanıdık işçilerle beraber tersane kapısında 20 kişi olduk. Taşeron, “Ben paralarını alt taşerona verdim, ondan alsınlar” dedi. Bu arada öğle arası olduğu için tersanede bulunan tüm işçiler toplanmaya başlamıştı. Bunu fırsat bilen TİB-DER yöneticisi taşeronu ve tersaneyi teşhir eden bir konuşma yaptı. Orada bulunan tersane işçileri de TİB-DER yöneticisine hak verince taşeron, “param yok ancak haftaya cuma verebilirim” dedi. İşçiler bu öneriyi kabul etmediler.

7 Ocak günü direnişe geçmeye karar verdik. Taşerona 7 Ocak günü tersaneyle görüşmeye geleceğimizi, ardından direnişe geçeceğimizi söyledik. Bunun üzerine taşeron “polis çağırırım” diyerek tehdit etmeye kalktı. Biz “tehditlere boyun eğmeyeceğimizi” söyleyerek oradan ayrıldık. 6 Ocak günü işçileri “Selay Shipping Yard” Tersanesi’nin müdürü “yarın eylem yapmayın, paranızın hepsini 7 Ocak günü vereceğim” diyerek işçileri aradı. 7 Ocak günü işçilerin parasının tümünü tersane yönetimi ödedi.

Tersane İşçileri Birliği


Güven Elektrik işçileri atılan arkadaşlarına sahip çıkmalı!

Güven Elektrik’te işten atılan 8 işçinin 27 gündür fabrika önünde “İşten atılan işçiler geri alınsın!” talebiyle sürdükleri direnişleri, 5 işçinin işe geri alınmasıyla sona erdi. 3 işçinin durumu ise belirsizliğini koruyor. En son Güven Elektrik patronu ile işten atılan işçiler arasında yapılan görüşmeden sonuç çıkmayınca 10 Ocak günü yeniden yapılacak görüşmeyle hem 3 işçinin durumu hem de direnişin yeniden başlayıp-başlamayacağı netleşecek.

Güven Elektrik patronunun atılan işçilerden bir bölümünü dışarıda bırakma isteği, bir öfke ve hoşnutsuzluk yaratmış durumda. Direniş süresince hem işçilerin birliğini bozmak hem de sendikadan istifa ettirmek için yalanlar eşliğinde saldırılarını sürdüren patron, işçilerin direnişini kırmak için 5 işçiyi geri aldı.

Yaklaşık bir yıldır tüm saldırılara rağmen sendikal örgütlülükte ısrar eden, çeşitli eylemlerle mücadele kararlıklıklarını gösteren Güven Elektrik işçileri, şu ana kadar patronun saldırılarına karşı durarak nasıl bir dayanışma örneği sergiledilerse yarın da gelişebilecek her türlü saldırıya gereken yanıtı vermeyi bileceklerdir.

Küçükçekmece İşçi Platformu


Tekel işçilerine gözaltı terörü...

Tekel işçileri taleplerini görmezden gelen AKP hükümetine seslerini duyurabilmek için 9 Ocak günü AKP İstanbul İl Binası önünde eylem yaptılar. Öğle saatlerinde Tek Gıda-İş Sendikası 2, 7 ve 8 No’lu Şube üyesi 150 Tekel işçisi AKP İl Başkanı’yla görüşme talepleri kabul edilmeyince kendilerini il binası demirlerine zincirlediler.

Tekel işçilerinin eylemine biber gazıyla saldıran polis, aralarında Tek Gıda-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Yunus Durdu ve Tek Gıda-İş 2 No’lu Şube Sekreteri Recep Tuncel’in bulunduğu 20 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltı saldırısının ardından “Tekel’e uzanan eller kırılsın!”, “Tekel vatandır satılamaz!”, “İş ekmek yoksa barış da yok!”, “Yılgınlık yok direniş var!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını atan işçiler, burada 2 saatlik oturma eylemi yaptılar. Gözaltına alınan işçiler Vatan Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldüler.

Tek Gıda-İş Sendikası Marmara Bölge Başkan Yardımcısı Metin Doğan, Tekel işçilerinin geleceklerine sahip çıktıklarını, kararlı ve sonuç alıcı şekilde mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti. Doğan, “Canımızı almadan bizi fabrikalardan çıkartamazlar!” dedi.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Ankara’da sınıf dayanışması geçidi...

“Geçici işçi” statüsünden çıkartılmayan TPAO Genel Müdürlüğü Arama Daire Başkanlığı’na bağlı Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü işçilerinin mücadelesi güçlenerek devam ediyor.

Petrol işçilerinin 5 Ocak günü Ankara’da gerçekleştirdiği eylem, sınıf dayanışmasının anlamlı örneklerine sahne oldu. Eyleme TÜMTİS üyesi işçiler ve Basın-İş Sendikası da destek verdi. İşçiler hareketliliğin devam ettiği Tekel ve Yörsan’la da sınıf dayanışması sloganları atarak taleplerini ortaklaştırdılar.

Eylemde yaptığı konuşmayla Yörsan ve Tekel işçilerinin mücadelesini selamlayan Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, tek çözümün birleşik mücadelede olduğunu söyledi. Özgen konuşmasına fiziki olarak kadro hakkı tanınan 213 işçinin çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik yaşanmadığını söyleyerek devam etti. 12 ay süreli kadrolu çalışma talebini yineledi.

Tekel işçilerinin 12 Ocak 2008 tarihinde yapacakları mitinge de katılacaklarını belirten şube başkanı, Türk-İş sendikalarına mücadele çağrısı yaparak AKP’nin arka bahçesi olmadığını göstermeye çağırdı. Eylemde Petrol-İş, Basın-İş ve TÜMTİS yöneticilerinin yaptığı konuşmalar birleşik mücadele çağrısı üzerineydi. TÜMTİS Ankara şube yöneticilerinin serbest bırakılması talebi ise tüm işçiler tarafından sahiplenildi. İşçiler eylem boyunca, “YÖRSAN işçisi yalnız değildir!”, “Tekel işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın birleşik mücadelemiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarını coşkuyla haykırdılar.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü’ne bağlı Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü’ne bağlı birimlerde çalışan 213 işçinin belirli süre içinde kadrolu çalışma şartları 2007 yılında çıkartılan yasaya rağmen uygulanmıyor.


Kalibre Boru’da direniş sürüyor!

Kocaeli’nde kurulu bulunan Kalibre Boru Fabrikası’nda çalışan işçiler 1,5 yıl önce Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendiler. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 17. Merkez Olağan Genel Kurulu’nun başladığı gün BMİS’te örgütlenen KTC işçilerinden 18’ini gece evlerinden alarak Grand Yükseliş Oteli’ne götüren ve sendikadan zorla istifa ettiren Kalibre Boru patronunun bu hamlesi işçilerin işe başladıkları gün sendikaya geri döndürülmeleriyle sonuçlandı. Sendikal örgütlenme mücadelesine saldırıda sınır tanımayan patron 17 Aralık 2007 günü 8 KTC işçisinin işine son verdi.

17 Aralık günü işten atılan 8 işçiyle dayanışma amacıyla 4 Ocak günü fabrika önünde kitlesel bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde konuşan BMİS Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, BMİS’in mücadele geleneğine vurgu yaparak, mücadeleyi sonuna kadar götüreceklerini söyledi.

İşten atma saldırısına karşı fabrika önünde 4 Ocak günü gerçekleştirilen kitlesel eyleme Kocaeli’de BMİS’e üye işyerleri ile birçok sendika ve kitle örgütü de destek verdi. Eylemde konuşan Özkan Atar, işçilerin patronun kulu-kölesi olmadığını belirterek patronların hukuksuz girişimleriyle ilk kez karşılaşmadıklarının altını çizdi.

Kalibre Boru A.Ş.’nin yan kuruluşlarında örgütlenme çalışmaları sürüyor.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Nakliye işçileri direnişte!

Tuzla’da kurulu bulunan Arçelik Fabrikası’nda ambar işçilerinin direnişi sürüyor. Arçelik’in kendi  bünyesinde faaliyet gösteren alt taşeron firma Yıldıran İnşaat Yükleme ve Boşaltma Limited Şirketi’yle olan sözleşmenin feshedilmesiyle Nakliyat-İş üyelerine sendikadan istifa baskısı yapıldı.

Bunun üzerine Arçelik fabrikası önünde direnişe geçen 160’ı aşkın Nakliyat-İş üyesinin bekleyişi devam ediyor. Fabrika bünyesinde çalışan 2 bin kadar taşeron firma işçisini Türk-Metal’e aktaran Koç Holding, kadro hakkı tanımış oldu.

Arçelik yönetimi alt işveren konumunda yer alan Yıldıran taşeronuyla olan sözleşmesini 31 Aralık 2007 günü feshetti. İşçiler fabrika önüne kurdukları direniş çadırıyla toplu halde bekleyişlerini sürdürüyorlar.

 Kızıl Bayrak/İstanbul


Standard’ta grev kapıda!

Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şubesi’nde örgütlü bulunan Standard Depo Raf Sistemleri A.Ş.’de 2008 MESS Grup Sözleşmesi öncesi ferdi toplu sözleşme süreci tıkanmış bulunuyor.

13 Haziran’da başlayan görüşmelerin tıkanması üzerine sendika 13 Aralık’ta grev kararını astı. Toplam 135 kişinin çalıştığı fabrikada anlaşmazlık temel olarak ücret maddelerinde yaşanıyor. 80’i aşkın BMİS üyesi toplu sözleşmedeki taleplerinin kabul edilmemesi durumunda greve çıkmakta kararlılar.

Gazetemize toplu sözleşme sürecine ilişkin olarak açıklama yapan İşyeri Baştemsilcisi BMİS Kocaeli Şubesi Sosyal İşler Sekreteri Volkan Aygün; toplu sözleşme döneminde işverene sundukları taleplerin kabul edilmemesi durumunda greve çıkmaktan korkmayacaklarını, anlaşma koşullarının oluşması durumunda ise sözleşmeyi imzalamaya hazır olduklarını ifade etti.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Acerer grevi sürüyor!

Gebze Otobüs Terminali arkasında TÜBİTAK yolu üzerinde kurulu bulunan Acerer Döküm Fabrikası’nda 25 Aralık 2007 tarihinde başlayan grev devam ediyor. 2 haftayı geride bırakan greve çevre fabrikalardan işçiler de desteklerini sürdürüyor.

Sendikal örgütlenme mücadelesine 2003 yılında hız vererek DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen Acerer işçileri, 2004 yılında işyerinde sendikanın yetki almasıyla toplu sözleşme masasına oturdular. Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’ne üye olan işçiler 4. toplusözleşme dönemindeki tıkanmanın ardından grev silahını kullandılar. Fabrikada çalışan memurlarla birlikte toplam 37 kişinin çalıştığı fabrikada 25 BMİS üyesi var.

2007 yılının Temmuz ayında toplu sözleşme görüşmelerine başlayan sendika ile Acerer patronu, gelinen aşamada 46 toplu sözleşme maddesinden 4’ü üzerinde anlaşma sağlayamadı. Patronun önceki toplu sözleşmedeki yıllık 4 ikramiye sözü, patronun fazla mesailere verdiği %75 ücrete karşı mesai ücretlerini %100’e çekmesi, kıdem tazminatının yükseltilmesi ve saat ücretiyle çalışan işçilerin saat ücretlerine zam yapılması talebi sendika tarafından toplu sözleşmede dile getirildi. Sendikanın taleplerinin dikkate alınmaması üzerine işyerinde 25 Aralık tarihinde grev başladı.

Yılbaşına greve başlayan işçiler 2’şer kişilik ekipler halinde 3 vardiyalık grev nöbetlerini tutuyorlar. Fabrika duvarına  “Bu işyerinde grev var!” pankartını asan işçiler talepleri kabul edilene kadar direnişlerini sürdüreceklerini söylüyorlar.

Acerer Döküm’ün üretiminin %50’lik kısmı yurtdışı siparişlerini karşılamak üzere yapılıyor. Fabrika ağırlıklı olarak Almanya ve Belçika’ya mal üretiyor.

 Kızıl Bayrak/İstanbul


Rektör işçileri grevdeyken tanımıyor...

Kocaeli Üniversitesi’nde çalışan DİSK’e bağlı OLEYİS Sendikası üyesi işçilerinin 31 Aralık 2007 günü başlattığı grev sürüyor.

Kocaeli Üniversitesi’nin lokanta ve kafeterya çalışanları ile Derbent Uygulama Oteli’ndeki sendikalı çalışanların katıldığı grev konusunda Oleyis Sendikası Kocaeli Bölge Temsilcisi Barış Aşan, 3 Ocak günü bir basın toplantısı düzenleyerek, çalışanların anayasal haklarının ihlal edildiğini söyledi ve çalışma koşullarını anlattı.

İşçilerin grevi 5. gününe girerken, toplu sözleşme sürecinde görüşmelere katılan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Kamsuoğlu işçi düşmanlığını da göstermiş oldu. “Grev bizi etkilemedi ve anlamsız buluyorum” diyen rektör, işçilerin pankart asmasını, slogan atmasını ‘yasadışı’ ilan etti. Kamsuoğlu’nun “işçilere yeterli ücret verdikleri ve grevi anlamsız bulduğu”na  dair yaptığı açıklama Bölge Temsilcisi tarafından; “Biz bakanlıktan gerekli izni alarak örgütlendik. Masada pazarlık yaptık. Sayın rektör bizi o zaman tanıyordu şimdi mi tanımıyor?” sözleriyle yanıtlandı.

Her gün yeni destek ziyaretlerinin gerçekleştiği greve yeni işçilerin de katıldığı belirtiliyor.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Fiskobirlik’te işçi kıyımı

Fiskobirlik’te çalışmakta olan 91 işçi, gerekçesiz olarak bağlı bulundukları Ordu Yağ Sanayi A.Ş. taşeronu tarafından işten çıkarıldılar. İşten çıkarılan işçiler fabrika önünde toplanarak taşeronun keyfi uygulamalarını protesto etti.

İşçilerin gerçekleştidiği eyleme Türk-İş Ordu İl temsilcisi Selim Yöndem de katıldı. Yöndem eylemde yaptığı konuşmada, işten çıkarmanın hukuksuz ve anti-demokratik olduğunu belirtti. Tazminatlarını da alamayan işçilere Genel Müdür tarafından “gerekirse tazminatlarınız ödenir” şeklinde açıklama yapıldığı bildiriliyor.


YÖRSAN işçileriyle dayanışma eylemi...

Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenen YÖRSAN işçileri, YÖRSAN patronunun işten atma saldırısına maruz kalmış ve parça parça yapılan tensikat sonucu yaklaşık 400 işçi işten atılmıştı.

Bu kıyım karşısında YÖRSAN işçileriyle dayanışmak amacıyla 8 Ocak günü Adana’da bulunan YÖRSAN Bölge Müdürlüğü önünde bir dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

Eyleme destek vermek için gelen işçiler, saat 12.30’da YÖRSAN Bölge Müdürlüğü önünde toplandı. Tek Gıda İş-Sendikası pankartının açılması ve “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganıyla başlayan eyleme TEKEL işçileri yoğun olarak katıldı. Tümtis’li işçiler, Coca-Cola, Efes Pilsen, Paksoy işçileri de eyleme destek verdi.

Eylemde Tek Gıda-İş Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı Gürsel Diliçıkık bir konuşma yaptı. YÖRSAN’daki süreci anlatan Diliçıkık, yaşanan saldırılar karşısında sendikanın her türlü meşru mücadele yöntemini kullanacağını dile getirdi. Sendikaya üye olan 400 işçinin işten atılmasını protesto ettiklerini, YÖRSAN patronunun bu yanlış karardan en kısa sürede dönmesini sağlamak amacıyla eylemleri arttırarak sürdüreceklerini söyleyen Diliçıkık, tüm halkı YÖRSAN patronu işçi düşmanlığından vazgeçene kadar YÖRSAN ürünlerini boykot etmeye ve YÖRSAN işçileriyle dayanışmaya çağırdı. Konuşmanın ardından YÖRSAN Adana Bölge Temsilciliği önüne siyah çelenk bırakılarak eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak/Adana


Sagra’da toplu sözleşme imzalandı!

İşçilerinin uzun süredir sendikal örgütlenme mücadelesi verdiği Sagra’da Tek Gıda İş Sendikası ilk Toplu İş Sözleşmesini imzaladı. İşçilerin ücretlerinde 1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere birinci yıl ilk 6 ay için %9, ikinci 6 aylık dönem için % 6 oranında ücret artışı sağlandı. Sendika tarafından yapılan açıklamada, sosyal haklarda da önemli kazanımların elde edildiği ifade edildi.