11 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/02

  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırıları püskürtmek için devrimci sınıf mücadelesi!
  Sınır ötesi operasyonun karşılığı ABD emperyalizmine sınırsız hizmet!
ESK ve DİSK’in tutarsızlıkları
Dağlıca tutsaklarının iddianamesi tamamlandı…
Operasyonlara ve saldırılara karşı
birlikte mücadeleyi yükseltelim!
“Vatan mevzu bahisse gerisi teferruattır” ancak...
  Emekçi kadınlar Kurultay’a hazırlanıyor...
  Sınıf hareketinden...
  “Sosyal güvenlikte kara delik”: Yalancının...
Yüksel Akkaya
  Emekçi Kadın Kurultayı’na doğru...
  Düzen medyasına “Türbanlı komünist”ten yanıt:
  Verem değil düzen öldürüyor!
  Türkiye Facebook’ta rakip tanımıyor! .
  ABD’de başkanlık yarışı başladı...
  “Renkli devrim” safsatasının çöküşü
  Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in devrimci anılarını sahiplenmek için Berlin’e!
  Yeni bir yılda düzen şuursuzlaştırmaya
devam ediyor!
  Yeni bir yıla girerken...
M. Can Yüce
 yök Bültenlerden...
  Özgürlük ne yana düşer, YÖK ne yana!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçi Kadın Kurultayı’na doğru...

Emekçi kadın çalışmasında güçlü bir mevzi yaratmak için ileri!

Emekçi Kadın Kurultayı’na 1 aylık bir zaman kaldı. “Özgürlük ve eşitlik için emekçi kadınlar bir adım ileri!” şiarıyla yola çıkan Emekçi Kadın Komisyonları adım adım kurultay sürecini örüyorlar. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle çalışmalarını yoğunlaştıran Komisyonlar, farklı araçları kullanarak emekçi kadınlara yönelik çalışmalarını sürdürüyorlar. Çalışma alanlarında bir yandan anketlerle, ev ziyaretleriyle, toplantılarla kadınlara yönelik çalışmalarını yoğunlaştıran Komisyonlar, öte yandan da daha geniş emekçi kesimlere afişler ve bildirilerle Kurultayı taşıyor ve çağrıyı yükseltiyorlar.

Bundan yaklaşık bir ay önce yaptığımız değerlendirmemizde Emekçi Kadın Kurultayı’nı kazanmanın, başarılı bir kurultay sürecini kazanmaktan geçtiğini ifade etmiştik. Sözkonusu değerlendirmede şu sözlere yer vermiştik: “Kurultayı bir süreç olarak planlıyor, yoğunlatırılmış bir çalışma programını hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Kurultayı kazanmakta kurultay gününe kadar olan süreci ve sonrasını kazanmaktan geçiyor” (Kızıl Bayrak, 02 Kasım 2007)

Dolayısıyla bu değerlendirmemizde emekçi kadın kurultayımızı ilan ettiğimiz günden bugüne kadar geçirdiğimiz süreçte yapılan çalışmaları değerlendirecek, olumluluklarımıza yaslanarak ve eksikliklerimizi belirleyerek geride kalan bir aylık sürecimizi en etkin bir şekilde değerlendirme yoluna gideceğiz.

Yüzümüz işçi kadınlara doğru...

Bugüne kadar emekçi kadın çalışmamızın en önemli sonuçlarından ve kazanımlarından biri, çalışmamızın sınıf zemininde ve işçi kadınlara yönelik olarak yürütülmüş olmasıdır. Kurultay çalışmasının başından itibaren yürüttüğümüz tartışmalarla tüm alanlarımızda yönümüzü işçi kadınlara çevirdik ve çalışmayı bu eksende yoğunlaştırdık. Kurultay çalışmasının başından itibaren kullandığımız araçlar işçi kadınlara taşındı, anketler öncelikli olarak işçi kadınlarla yapıldı. Yanısıra kadınların çalıştığı işyerlerinin üye olduğu sendikalara Kurultay tanıtım ziyaretleri yapıldı, Kurultay dosyaları ulaştırıldı ve sendikalarda örgütlü işyerlerindeki kadın temsilciler ile diyaloglar geliştirilerek Kurultaya çağrı yapıldı.

Kuşkusuz yapılanlar yeterli değildir. Kadın işçiler içindeki çalışmanın örülmesi ve Kurultayın işçi kadınlar arasında etkin ve yaygın bir biçimde duyurulması bakımından yapılanlar henüz fazlası ile sınırlıdır. Fakat tüm bu yetersizliklere rağmen halihazırda yapılmakta olanlar, ayaklarımızı sağlam zemine basarak bu alanda yoğunlaşmak, politika üretmek ve nihayetinde bu alandan güçlenerek çıkmak bakımından büyük bir önem taşımaktadır.

Zorlanma alanlarına yüklenmek ve kazanmak!

Günlerdir Komisyonlarımız Kurultayın gündemleri çerçevesinde farklı araçlarla emekçi kadınlara seslenmeye devam ediyorlar. Bildiri, afiş vb. araçlar dışında anket, imza metni vb. araçlar ile kadın işçilerle temas kurmaya ve ilişkiler geliştirmeye çalışıyorlar. Tüm bu çabalara rağmen henüz çalışmamızın başında sayılırız. Gerek kitle etkinliklerine, gerekse de çalışmanın aldığı mesafeye baktığımızda, halen kadın işçilerle buluşmada zorluklar yaşadığımızı söyleyebiliriz. Bu zorluklarla karşılaşmamızın gerisinde çalışmanın yeniliğinin yanısıra daha önce de ifade ettiğimiz eksiklikler bulunmaktadır. Bu eksikliklere, gündemlerin ele alınmasında ve işlenmesinde izlediğimiz tarz ve bundan kaynaklı sorunlar da eklenebilir. Bugün, İstanbul Emekçi Kadın Kurultayı hazırlık çalışmalarında kurultay gündemlerini ele alırken, özgün gündemlerden öte genel gündemler ekseninde süreci örgütlemenin zorluklarını ve kolaylıklarını bir arada yaşıyoruz.

Kurultaya giderken 5 ayrı bölgede, farklı alanlarda işçi kadınların çeşitli sorun ve gündemlerini öne çıkarmayı hedefledik. Kurultayın gündemlerini kadın işçilerin karşılaştığı genel sorunlar olarak ele almayı, ancak her bir çalışma alanının kendi özgülüğünden yola çıkarak da bunu somutlamayı, faaliyeti bu temelde örmeyi hedeflemiştik. Sorunların somut bir şekilde işlenmesinde yaşanan zorlanmalar nedeniyle, gerek bu süre içinde gerçekleşen etkinliklerimizde ve gerekse de çağrılarımızda, “kurultay” vurgusu önemli ölçüde “soyut” kaldı. Propaganda temelinde olsa dahi kadın işçilerin yaşadığı sorunları güncel gelişmeler ışığında özgün bir tarzda işlemekte yetersiz kaldık.

Bugün, geride kalan zamanı da gözeterek, saptanmış gündemleri daha etkin, özgün ve verimli bir şekilde işlemek en önemli görevlerimizden biridir.

Bugün kadın işçiler fabrika ve işyerlerinde, gece çalışmasından sigorta sorununa, işyerlerinde cinsel baskı ve tacize kadar birçok sorunu yaşıyorlar. Öte yandan işçi sınıfına yönelik tarihsel saldırıların hazırlıklarının yapıldığı bir dönemden geçiyoruz ve bu saldırıların sonuçlarının kadın işçiler için daha yıkıcı olacağını biliyoruz. Kurultay hazırlık çalışmalarımız, genel ve gündelik sorunların yanısıra gündemdeki saldırıların da işlendiği, anlatıldığı, faaliyete dönüştürüldüğü bir temelde gerçekleşmelidir. Ön süreci kazanmaya yaptığımız vurgu da ancak bu temelde karşılık bulacaktır.

Son olarak gerçekleştirdiğimiz kurultay tanıtım toplantılarının ardından şimdi önümüzde en öncelikli görev, emekçi kadınların buluştuğu ev ve fabrika zeminlerinde toplantılar gerçekleştirmek, kurultayın gündemlerini ele almak, tartışmak, tartıştırmak ve olanaklı olduğu ölçüde özgün sorunlar temelinde bir faaliyet örgütlemek olmalıdır. Önümüzdeki günlerde emekçi kadınlara yönelik lokal toplantılar örgütlemek bu bakımdan çok önemlidir. Geniş emekçi kadın kesimlerine yönelik anket, imza metni gibi araçları etkin bir şekilde kullanmak ve çeper ağımızı genişletmeyi hedeflemek de önemli görevlerimiz arasındadır.

Kurultayın gündemlerine politik hazırlık...

Kurultayın ön hazırık sürecinin bir yanı emekçi kadınlarla buluşmak ve onları sorunları ekseninde örgütlemek oluşturuyor. Diğer yanını ise kurultay günü ve kurultay gündemlerine politik hazırlık oluşturmaktadır.

Bizler kurultayda emekçi kadınların sorunlarını tartışacağımızı, mücadele programımızı ve taleplerimizi ortaya koyacağımızı ifade ediyoruz. Kurultayımız gündemleri açısından belli bir yoğunluk taşıyor. Kurultayda kadın sorunu ve bu sorunun çözümünün ele alınacağı bir çerçeve sunmayı hedefliyoruz. Yanısıra işçi ve emekçi kadınların yaşadığı sorunları, Kürt kadınların maruz kaldığı saldırıları ve kadınların cinsel kimliklerine yönelik saldırıları ele alacağız. Kamu alanında emekçi kadınların yaşadığı sorunları, talepleri ve KESK’in bu konudaki tutumu üzerinde de duracağız. Kurultayda kadın örgütlenmesinin sorunları ve bugünkü koşullarda çözümü de ayrı bir temel önemde başlık olarak ele alınacak.

Kuşkusuz bu temel gündemlerin ele alınmasının yanısıra kurultayın ana gövdesini kadın işçilerin yaşadığı gündelik sorunlar oluşturacak. Bu sorunlar güncel saldırılarla birlikte işlenecek. Keza bu sorunlar karşısında mücadele perspektifimiz ortaya konulacak, talepler temelinde oluşturulacak bir mücadele programı belirlenecek.

Bu gündemlerin ele alınması tüm komisyonlarımız için bir okuma, inceleme ve tartışma sürecidir de aynı zamanda. Kurultayın politik hazırlık dönemini belli vesilelerle belirttiğimiz yetersizliklerimizi aşacağımız bir süreç olarak düşünmeliyiz.

Bu süreç emekçi kadınlara seslenme ve onlarla sınıf zemininde buluşma açısından önem taşımaktadır. Komisyonlarımızın bu alanda olgunlaşması ve politik olarak yetkinleşmesi de temel bir ihtiyaçtır ve çalışmamızın hedeflerinden biridir.

Kurultayı kolektif bir bilinç ve çabayla örgütlemek!

Kurultay çalışmalarımız çalışma alanlarında Emekçi Kadın Komisyonları’mız tarafından yürütülüyor. Ancak içinde geçtiğimiz aşamada sınıf devrimcileri olarak kurultay çalışmasını kolektif bir bilinç, sorumluluk ve çabayla örgütlememiz bir zorunluluk haline gelmiştir. Devrimci sınıf partisinin tüm güçleri önümüzdeki birkaç hafta içinde imkanları ölçüsünde bu konu ve gündem üzerinde yoğunlaşmak durumundadırlar. Genel devrimci çalışmamızın önümüzdeki kısa dönemli ihtiyaçları bunu ayrıca gerekli ve zorunlu kılmaktadır.

Birincisi, eğer kadın çalışması sınıf çalışmamızı güçlendirmenin bir kanalı ise, bu alanda elde edeceğimiz kazanımlar da doğal olarak sınıf çalışmamıza yeni bir kan taşıyacaktır. O halde gündemdeki Kurultay halkası bu açıdan en iyi biçimde değerlendirilebilmelidir.

İkincincisi, bahar süreci yaklaşmaktadır ve bunun ilk adımı da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’dür. Sınıf devrimcileri yönünden 8 Mart’ı kazanmak ise emekçi Kadın Kurultayı’ndan belli bir kuvvetle çıkmakla da doğrudan bağlantılı olacaktır. Dolayısıyla kurultay çalışmamızın sonuçları, bahar dönemini kazanmanın hem önemli bir olanağı ve hem de gündemdeki ilk basamağıdır.

Ve son olarak, saflarımızda kadın sorununa duyarsız ve geri yaklaşımları kırabilmek bakımından da kolektif bir yüklenme büyük bir önem taşımaktadır. Kurultay çalışması, çok çeşitli yönleri ve boyutları ile kadın sorunu üzerinde yoğunlaşmak ve dolayısıyla bunu, saflarımızda kadın sorununda sağlam bir marksist bilinç ve davranış çizgisi geliştirebilmenin önemli bir olanağı olarak kullanabilmek demektir.

Birlikte yüklenerek Kurultayı kazanalım!

Kurultayın gerçekleşmesine sayılı günler kala emekçi kadınlara yönelik çalışmanın yoğunlaştırılması, gündemlerine yönelik politik hazırlığın tamamlanması, kamuoyuna maledilmesi ve teknik hazırlıkların örgütlenmesi için güçlü bir çabaya ihtiyaç vardır.

Emekçi Kadın Komisyonları, kurultayı kamuoyuna taşımak için ilk adımlarını attılar. Kurultayı anlatan, amaç ve hedeflerini ortaya koyan, gündemlerini ele alan ve komisyonları tanıtan dosyayı kadınların çalıştığı sendikalara taşıdılar. Bu tanıtımı daha da yaygınlaştırmak, kadın emekçilerin sorunları ve mücadele taleplerini gündemleştirmek kurultayın başarısında etkili olacaktır.

Keza kurultayın teknik hazırlığının bugünden planlanması, örgütlenmesi ve eksiksizce yerine getirilmesi kurultayın başarısı açısından olmazsa olmazlardan biridir.

İşaret ettiğimiz temel sorun alanları ve yüklenme noktalarına yönelik müdahale, kurultayın başarısı için temel bir yerde durmaktadır. Herşey başta Emekçi Kadın Komisyonları olmak üzere tüm alanlardaki sınıf devrimcilerinin ortaya koyacağı kolektif enerji ve çabaya bağlı olacaktır.