5 Eylül 2008 Sayı: SİKB 2008/36

  Kızıl Bayrak'tan
  Gürcistan krizi ve Türkiye
   Burjuvazi solunu aramaya devam ediyor!
Komutan yeni, parola eski:
Toplu görüşme süreci ve devrimci sorumluluk!

Metal sektöründe mücadele dinamikleri ve görevlerimiz

Metal TİS’lerine müdahale
sorumluluğu
  Canovate’deki saldırıya gereken yanıt verildi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  12 Eylül faşizminden hesabı işçi ve emekçiler soracak!
  Mehmet Beşeli ile 2008-2010 Metal Grup Toplu Sözleşmeleri üzerine konuştuk…/2
  Memlekette sendika(cılık) var mı ?..
Yüksel Akkaya
  Kapitalizmin “güçlü” kadını değil, sosyalizmin özgür kadını!
  Gerici savaşlar halkların birleşik direnişiyle yanıtlanmalıdır!
  Dünyadan...!
  McCain ile Obama’nın başkan adaylığı kesinleşti…
  Çok kutupluluğa doğru…- M. Can Yüce
  Sol liberalizm: İllüzyon tüccarları ve
kolera günleri / 1
Volkan Yaraşır
  “İki, üç daha fazla Vietnam!”
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan...

Endonezya’da düşük ücret karşıtı protesto!

14 Ağustos günü Endonezya’nın başkenti Jakarta’da yaklaşık 10 bin metal işçisi düşük ücretlere ve kötü çalışma koşullarına karşı protesto eylemi gerçekleştirdi. Eylemci işçiler “Endonezyalı işçiler köle değildir!” şiarıyla yürüdüler.

Sendikaların yaptığı araştırmaya göre, işçilerin % 70’i düşük ücretle çalıştırılıyor. Benzeri eylemler metal işçileri sendikası FSPMİ tarafından Batam ve Surabaya’da da düzenlendi.


ABD’de yoksulluk büyüyor!

ABD’de resmi olarak yoksul statüsüne giren insanların sayısı 2006 yılında 36.5 milyon iken 2007 yılında 37.3 milyona yükseldi. Bu rakam toplumun % 12.5’ini oluşturuyor. Yoksulluktan en fazla siyahiler ve çocuklar nasibini alıyor. 18 yaşından küçük çocuklarda yoksulluk oranı %18 iken siyahilerde % 24.5’i bulmaktadır.


ABD’de terörist listesi bir milyonu aştı!

American Civil Liberties Union’un (ACLU) yaptığı açıklamaya göre, ABD hükümetinin oluşturduğu terör listesinde bir milyon kişinin ismi yer alıyor. Her geçen ay bu listeye yaklaşık 20 bin isim ekleniyor. Aynı zamanda kamuoyuna duyurmaksızın sınır kontrol merkezlerinde giriş-çıkış yapanların bilgilerinin kaydedildiği açıklandı.


Almanya’da düşük ücretlilerin reel gelirleri düştü!

Duisburg-Essen Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, düşük ücretle çalışanların reel geliri son on yıl içerisinde (1995-2006) % 14 düştü. Fazla kazananların gelirinde ise bu süre zarfında % 3,5 oranında bir artış görüldü. Araştırmacılar bu eşitsiz dağılımın önlenmesi için asgari ücretin gerekli olduğunu dile getiriyorlar.


Fransa’da süt üreticileri eylemde!

Fransa’da süt üreticileri 25 Ağustos tarihinde Avrupa’nın en büyük peynir üreticisi (Emmentaler) önünde eylem gerçekleştirdiler. Sokaklara barikat kuran eylemciler araba lastiklerini ateşe verdiler, süt fiyatlarının yükseltilmesini talep ettiler.


Almanya’da kadınlar daha az ücret alıyor!

Almanya’da erkek çalışanların saat ücreti (brüt) ortalama 18.38 € tutarken, kadın çalışanların saat ücretinin 14.05 € olduğu açıklandı. Almanya genelinde farklı sektörlerde bu rakam değişse de, kadınların erkeklerden daha fazla gelir elde ettikleri bir sektör bulunmuyor. En büyük fark % 30’luk rakamla hizmet sektöründe yaşanıyor.


Filistinli üniversiteliler yurtdışına çıkamıyor!

İsrail, yüzlerce Filistinli üniversite öğrencisine yurtdışında okumaları için vize vermiyor. UNO’nun yaptığı açıklamalara göre, Gazze’de toplam 7 bin kişinin çıkışı engelleniyor. 1500’ü aşkın hasta ise yurtdışına çıkabilmek için bürokratik işlemlerin yapılmasını bekliyor.


Fransa’da öğretmen ve öğrencilerin eylemleri…

Eğitim sendikaları, hükümetin 2008 bütçesinden 11 bin 200 iş birimi, 2009 bütçesinden ise 13 bin 500 iş biriminin kaldırılmasını protesto etmek için 11 Eylül’de ulusal eylem çağrısı yaptı. Çağrıyı yapan sendikalar eğitim personelinin en az yüzde 90’ını temsil ediyor. Eylemlerle birlikte yerel düzeyde grevlerin de yaşanması bekleniyor.


İsviçre’de “Herkese kalma hakkı!”

İsviçre’de “Herkese Kalma Hakkı İnisiyatifleri”, kağıtsızların konumunun yasallaşması talebi ve yabancıların haklarına yönelik saldırıları protesto etme amacıyla 3 Eylül’de başkent Bern’de dayanışma yürüyüşüne çağrı yaptı. İsviçre’de kaçak yaşamak ve çalışmak zorunda kalan kağıtsızların sayılarının 100 bin ile 300 bin arası olduğu tahmin ediliyor.


Strasburg’da GM’de bir günlük grev!

Strasburg’da Amerikan tekeli General Motor işletmesinde çalışan 1260 işçi bir günlüğüne iş bıraktı. İşçiler eylemleri ile işyerlerinin satılma planlarının bir parçası olarak yaşanan işten atmaları protesto ettiler. İşçiler, GM tekelinin işyerlerinin korunması garantisini vermemesi halinde önümüzdeki hafta da eylemlerini sürdüreceklerini duyurdular.


Polonya’da 30 bin işçi yürüdü!

Polonya’nın başkenti Varşova’da 30 bin işçi, daha fazla ücret için yürüdü. Yürüyüşe Dayanışma Sendikası çağrı yaptı. İşçiler ücretlerin artan hayat koşullarına göre ayarlanmasını talep ediyorlar.


İran’da fabrika işgali!

İran’da ARPCO firmasında çalışan 500 metal işçisi 30 Ağustos günü işyerini işgal etti. İşçiler polisin azgınca saldırılarına maruz kaldı. Bu grev metal işçilerinin 6 aydır alamadıkları ücretlerinin ödenmesi için işçilerin bu yaz içinde yaptıkları ikinci grevdi.


Guyana’da şeker pancarı işçilerinin grevi bitti!

Guyana’da 15 bin şeker pancarı işçisinin grevi sona erdi. Şeker pancarı kesme bölümünde çalışan işçiler, hükümetin kendilerine yüzde 14.25 oranında zam vereceğini açıklaması üzerine grevlerini bitirdiler.


Meksika’da maden işçileri iş bıraktı!

Gümüş ve altın üretiminin yapıldığı Guanajuato, Zacateas ve Durango eyaletlerinde maden işçileri, ülkenin sağcı devlet başkanı Felipe Calderon’un yıllık raporu açıklamasının ardından sağlık, üniversite ve petrol işçilerinin bu politikalara karşı düzenlediği yürüyüşe destek olmak için birer saat iş bıraktılar.

 

3. Uluslararası Maden İşçileri Semineri gerçekleşti!

Ev sahipliğini ve organizasyonunu MLPD’nin yaptığı 3. Uluslararası Maden İşçileri Semineri, 29-31 Ağustos 2008 tarihleri arasında, Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde başarılı bir şekilde gerçekleşti.

Delege konuklar 29 Ağustos günü saat 19.00’da bir araya geldiler. Kısa bir tanışma ve sohbetin ardından hep birlikte Gelsenkirchen’de bulunan maden ocaklarına gidildi.

26 ülkeden maden işçilerini katıldığı seminer programına 30 Ağustos günü saat 09.00’da başlandı. Çeşitli ülkelerdeki maden ocaklarıyla ilgili hazırlanan dosyalar katılımcılara sunuldu.

Program, ülkelerden katılan delegelerin konuşmalarıyla devam etti. 4. sırada konuşan Türkiye delegesi maden ocaklarıyla ilgili anlamlı ve özgün değerlendirmelerde bulundu. Zonguldak Maden İş Sendikası’na üye olan delege, tüyler ürpertici çalışma koşullarını anlattı.

Kazakistan temsilcisi, Kazakistan’daki maden işçilerinin durumunu anlattı ve sınıf mücadelesi içinde maden işçilerinin rolüne değindi. Sendikalar içinde kadınların rolünü anlatan Ukrayna delegesi, konuşmasını maden cinayetlerini örnekleyerek sürdürdü. Çek Cumhuriyeti’nden konuşmacı da madenlerdeki durum hakkında bilgilendirmede bulundu ve devletin tutuklama terörünü eleştirdi. Vietnam temsilcisi madenlerdeki çalışma şartlarının zorluğuna işaret etti ve gerçekleştirilen militan eylemleri örnekledi.

Bolivya temsilcisinin konuşması büyük bir ilgiyle izlendi. Gelir getiren maden işletmelerinin özelleştirilmesini, tekellere peşkeş çekilmesini anlattı, bu yüzden Bolivya’da sokak eylemlerinin bitmediğini söyledi.

Venezuella temsilcisi, Hugo Chavez’in yavaş yavaş işletmeleri devletleştirmesine ve yaşanan gelişmelere değindiğinde, salonda heyecan doruk noktasına çıktı. Ardından diğer Latin Amerika ülkeleri de sorunları anlattılar, mücadele deneyimlerini paylaştılar.

Gün boyunca yürütülen tartışmalarda eylem biçimleri aktarıldı, deneyimler paylaşıldı. Ayrıca özenle hazırlanmış dia eşliğinde madencilerin yaşamını anlatan gösterim yapıldı.

31 Ağustos günü programı saat 09.00’da madenci marşıyla başladı ve delege konuşmalarıyla devam etti. Hindistan temsilcisi maden işletmelerinde sağlık ve sosyal güvenlik sorununa değindi. Türkiye’den katılan Zonguldak maden işçileri delegesi ise ortak sınıf mücadelesinin önemine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından iki günlük tartışmaların değerlendirilmesine geçildi. Anlatım ve tartışmalardan çıkan sonuçlar belli başlıklar altında toplandı. Sonuç bildirgesi hazırlandı. Polonya, Romanya ve Çek Cumhuriyetleri’nden seminere gelemeyip tutuklanan delegelere dayanışma metni gönderildi.

Hep bir ağızdan marşlar söylendi, enternasyonal dayanışma sloganları atıldı.

İki günlük seminer düzenli olarak 600-700 kişi tarafından izlendi, gidip gelenlerle birlikte bu sayı bini buldu. BİR-KAR, 3. Uluslararası Maden İşçileri Semineri’nde iki delegeyle temsil edildi.

BİR-KAR