20 Temmuz 2018
Sayı: KB 2018/28

Türkiye kapitalizmi tekliyor
OHAL’i mumla aratacaklar
Dünün “Yeşil Kuşak” çocukları günümüzün “Ilımlı İslam”cıları
Tren faciasının asıl nedenleri
Suruç Katliamı’nın 3. yılı
CHP kendi yörüngesinde her daim dönecektir
Star Rafineri’de zehirlenme sonrası polis yığıldı, işçiler tepkili
Sınıfın biriken öfkesini devrime yöneltmeliyiz
BDSP’den 60. gününde Flormar direnişine ziyaret
KHK zulmü akrabaya sıçradı
Güneş paneli sektörü
Üretimde kriz sinyalleri
Putin-Trump görüşmesi
Irak’ta emekçiler sosyal talepler için sokaklarda!
Brüksel Zirvesi’nde NATO’nun iç hesaplaşması
“Zengin fakir ülke”de* emekçilerin durumu ve görevleri
Bir devlet klasiği olarak NSU davası
Mesleki eğitim alanında gelişmeler
Kadıköy’de Flormar işçileriyle forum ve eylem
Kadınlar Şule Çet için sokaklara çıktı
Sen yine sür umut tarlalarını!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’den 60. gününde Flormar direnişine ziyaret

 

Flormar işçilerinin, Petrol-İş Sendikası’na üye olmaları nedeniyle işten atılmalarının ardından başladıkları direnişi 60. gününde (13 Temmuz) Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ziyaret etti.

“Flormar işçisi kazanacak, işçi sınıfı kazanacak! İşgal, grev, direniş!” şiarlı pankartla direniş alanına gelen BDSP’lileri Flormar işçileri sloganlarla karşıladı.

Ziyarette konuşma yapan BDSP temsilcisi, Flormar işçilerini selamladı, ilk günkü gibi mücadele direncinin ve birliğinin korunmasının önemli olduğunu söyledi. BDSP temsilcisi, Flormar işçisinin kazanımının işçi sınıfının kazanımı olacağını belirterek, direnişin kazanması için ‘işgal, grev, direniş’ bakışıyla hareket etmek gerektiğini vurguladı.

Konuşmanın ardından Gebze İşçilerin Birliği Derneği Müzik Topluluğu tarafından kısa bir dinleti sunuldu. Hep birlikte türküler söylenerek halaylar çekildi. Topluca fotoğraf çekilmesinin ardından, fabrikada öğle yemeğine çıkan işçilere seslenildi.

Yemek sonrasında, direnişçi işçilerin bir kısmı Cuma namazı çıkışında bildiri dağıtmaya gitti. İşçilerin dönmesinin ardından, Kızıl Bayrak’ın son sayısı işçilere ulaştırıldı.

Somalı ailelerle dayanışma için 14 Temmuz’da İzmit’te bulunan Flormar direnişçileri, Flormar ve Yves Rocher mağazalarının önünde eylemler gerçekleştirdiler.

Mağazaların önünde yaptıkları konuşmalarla sendika düşmanlığı, işten atılmaları ve 61 gündür sürdürdükleri direnişlerini anlattılar. İzmitli tüm işçi ve emekçileri Flormar’ı ve Yves Rocher’yi boykot etmeye çağırdılar.

“Flormar’ı/Yves Rocher’yi boykot!”, “Hak, hukuk yoksa barış da yok!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarının atıldığı eylemler alkışlarla sonlandırıldı.

 

 

 

 

Dar tanımlı işsizlik yükselişe geçti

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ülkedeki işsizlik sorununu tam olarak yansıtmayan ‘dar tanımlı’ iş gücü istatistiklerini açıkladı. İşsizlik oranının, kısmi düşüşünün sona erdiği ve yükselişe geçtiği, mevsim etkilerinden arındırılmış verilerle ortaya serildi.

Nisan ayı işgücü istatistiklerine göre, işsizlik oranı geçen yıla kıyasla 0,9 puan düşüşle yüzde 9,6 olarak açıklandı. Aynı kapsamda istihdam oranı da 0,7 puan artış kaydederek yüzde 47,9 oldu.

İstihdamda sektörlere göre dağılım ve bir yıllık değişim konusunda şu veriler sunuldu: “İstihdam edilenlerin %18,3’ü tarım, %19,5’i sanayi, %7,4’ü inşaat, %54,8’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,6 puan, inşaat sektörünün payı 0,4 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,4 puan, hizmet sektörünün payı 0,5 puan arttı.”

Dar tanımlı işsizlik oranının, mevsim etkilerinden arındırılmış verilerinde ise işsizlik oranının Nisan ayında artışa geçtiği görüldü. Bu artış eğilimi, TÜİK’in ve burjuva medyanın “işsizlik tek hanelere düştü” çarpıtmasını da gözler önüne serdi.

İşsizlik oranı 4 aydır sabit seyrettiği yüzde 9,9’dan yüzde 10,3’e çıktı. Tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 12,2’ye yükseldi. İstihdam oranı önceki aya kıyasla 0,1 puan düşüşle yüzde 47,6 oldu. İş gücüne katılım önceki aya kıyasla 0,1 puan artış gösterdi, bununla birlikte son 8 aydır yüzde 53,0-53,1 seviyesindeki seyrini sürdürdü.




Şeker fabrikasında işçi kıyımı

 

Erzurum şeker fabrikası işçileri işten çıkarıldı.

10 Mayıs tarihinde 287 milyon liraya Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş.’ye satılan fabrikanın işçilerinin işine 9 Temmuz Pazartesi günü itibariyle son verildiği öğrenildi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde iş güvencesinin gündeme gelmesi nedeniyle, daha önce AKP ilçe başkanı da dahil olmak üzere çeşitli kesimler tarafından işçilere iş güvencesi sözü verildiği öğrenildi.

 

 

 

 

CSUN işçilerinden İŞKUR önünde eylem

 

Fabrikada üretimin durmasıyla birlikte aylardır maaşlarını alamayan CSUN işçileri, 17 Temmuz’da Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İstanbul İl Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi.

İŞKUR’a yakın bir mesafede araçlarından inen işçiler “Çinli patronu uyarıyoruz CSUN’u biz batırmadık. Bedelini de biz ödemeyeceğiz” pankartını açarak yürüyüşe geçtiler. Binanın bulunduğu ara sokak polis barikatıyla kesilirken basın açıklaması burada yapıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu burada yaptığı açıklamada, CSUN’da uzun süredir sorunların devam ettiğini söyledi. Firmanın serbest bölge avantajı ve hükümetin teşviklerinin yanı sıra işçilerin sömürüsüyle sermayesini katladığı ifade eden Serdaroğlu “İşçilerin bugün yaşadığı bu mağduriyeti kabul etmemiz mümkün değildir” dedi. CSUN patronunun da serbest bölgedeki diğer patronlar gibi hükümsüz adımlar atarken hiçbir engelle karşılaşmamasını teşhir etti. Çin Konsolosluğu ile yaptıkları görüşmeye de değinen Serdaroğlu, “Çin devletinin buraya yaptırım yapma şansı oradaki yasalara göre bulunmuyor” dedi.

Son çare olarak İŞKUR önüne geldiklerini söyleyen Serdaroğlu, “Eğer burada da işçilerin yaşadığı sorunlara sağır kalınırsa bunun arkası da gelecektir” diye konuştu.

Gerekirse Ankara’da serbest bölge müsteşarlığı, bakanlık ve sarayın önüne gideceklerini söyleyen Serdaroğlu, “CSUN işçileri fabrikayı terk etmeyecek, mücadeleyi sonuna kadar sürdürecek. Bir kuruşunu dahi o patronlara vermeyecek. Sonuna kadar mücadele edecek ve haklarını alacak” dedi. Hazırlanan dosya İŞKUR İl Müdürlüğü’ne verilirken işçiler de bekleyişi sürdürdü. Dosyanın teslim edilmesiyle eylem sonlandırıldı.