20 Temmuz 2018
Sayı: KB 2018/28

Türkiye kapitalizmi tekliyor
OHAL’i mumla aratacaklar
Dünün “Yeşil Kuşak” çocukları günümüzün “Ilımlı İslam”cıları
Tren faciasının asıl nedenleri
Suruç Katliamı’nın 3. yılı
CHP kendi yörüngesinde her daim dönecektir
Star Rafineri’de zehirlenme sonrası polis yığıldı, işçiler tepkili
Sınıfın biriken öfkesini devrime yöneltmeliyiz
BDSP’den 60. gününde Flormar direnişine ziyaret
KHK zulmü akrabaya sıçradı
Güneş paneli sektörü
Üretimde kriz sinyalleri
Putin-Trump görüşmesi
Irak’ta emekçiler sosyal talepler için sokaklarda!
Brüksel Zirvesi’nde NATO’nun iç hesaplaşması
“Zengin fakir ülke”de* emekçilerin durumu ve görevleri
Bir devlet klasiği olarak NSU davası
Mesleki eğitim alanında gelişmeler
Kadıköy’de Flormar işçileriyle forum ve eylem
Kadınlar Şule Çet için sokaklara çıktı
Sen yine sür umut tarlalarını!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mesleki eğitim alanında gelişmeler

 

Mesleki eğitim alanında eğitim ve sermaye kurumlarının işbirliği uzun bir süredir yürürlükte. Bu ilişkinin yasal dayanakları ise “meslek lisesi memleket meselesi” tartışmalarından bu yana adım adım atılmakta. Sermaye ve devleti yeni dönemde “Güçlü Türkiye için Mesleki Eğitim” şiarı ile süreci devam ettirmekte.

MEB “Bugünün ustaları yarının patron adayları olacak” demagojisi ile örgün eğitimin yanı sıra çıraklık ile çocuk işçiliği meşrulaştırmaya çalışıyor. Zira ekonomik kriz derinleştikçe ucuz iş gücü ihtiyacı artmaktadır. Meslek liseleri bugün adeta ucuz iş gücü deposu durumundadır. Bunun için eğitim alanı sermayenin iki dudağı arasında şekillenmektedir. Strateji planları, imzalanan protokoller ile uzun süreli planlar yapan MEB daha önce bu alana özgü Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü oluşturmuştu. Şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı’nca mesleki eğitim kurumları ve özel sektör arasında yapılan protokol kapsamında, mesleki eğitim gören öğrenciler üzerinde yetkili kişiler patronlar olacak.

Sadece Haziran ayında Akdeniz Elektrik Dağıtım, Boğaziçi Elektrik Dağıtım, Çamlıbel Elektrik Dağıtım, Grundfos Pompa Sanayi Şirketi ile “mesleki eğitim işbirliği protokolü” imzalandı. Protokolde eğitim alanları için sermaye grubunun harcama yapması, işbaşı eğitim verilmesi, alan eğitimi gören öğrencilerin aynı firmada staj zorunluluğu, öğrencilere burs gibi birçok madde yer almakta. Meslek liselerinde yapılacak eğitim, protokol imzalanan sermaye grubunun istekleri doğrultusunda düzenlenecek. Dönem sonu sınav sorumluluğu ise meslek odaları ve sanayi birliklerinin oluşturacağı sınav komisyonlarına verilecek.

 

 

 

 

Polisin işkencesine uğrayan gençlere dava

 

8 Haziran’da “Karneler sizin, gelecek bizim” şiarıyla eylem yapan ve polisin işkencesine uğrayan gençlere dava açıldı.

Karne günü dolayısıyla yapboza dönen eğitim sisteminin, gençliğe sunulan geleceksizliğin protesto edildiği eylemde gençler, polisin azgınca saldırısına ve işkencesine maruz kalmıştı.

Buna karşın eylem nedeniyle ‘18 yaş üstündeki’ gençler hakkında, “2911 sayılı toplantı ve gösteri yasasına muhalefet” iddiasıyla dava açıldı. Eylemi izlerken gözaltına alınan 2 muhabir ve 19 öğrenci hakkındaki dava, Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nde Anadolu İstanbul 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Eylemde, işkence nedeniyle bir öğrencinin kolu kırılmış, bir öğrencinin de kafası yarılmıştı. Öğrenciler polislerin elektrikli cop ile kendilerine elektrik verdiğini ifade etmişti. Gündüz saatlerinde gözaltına alınan gençler gece vakitlerine dek polis aracında elleri ters kelepçeli şekilde tutulmuştu.

Gece geç saatlerde serbest bırakılan liseliler, olaydan sonra görevli polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Eylemin üzerinden bir buçuk ay geçmesine karşın, suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada hiçbir polisin ifadesine başvurulmadı, öğrencilere dava açıldı.




Tarikat yurdunda öğrenciler zehirlendi

 

Samsun’un 19 Mayıs ilçesindeki İlmi ve Fikri Araştırmalar Merkezi’nde 16 Temmuz günü akşam yemeğinden sonra öğrenciler mide bulantısı ve kusma nedeniyle hastaneye gitti.

96 öğrencinin benzer şikayetlerle 19 Mayıs ve Bafra Devlet Hastanesi’ne gittiği öğrenilirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, öğrencilerin yediği yiyeceklerden numune alarak soruşturma başlattı.

İlmi ve Fikri Araştırmalar Merkezi’nin kurucusunun, kadınların pantolon giyip kaşlarını aldırarak üniversiteye gitmesinin günah olduğunu ve bu kadınların cehenneme gideceğini iddia eden İlahiyatçı İhsan Şenocak adlı gerici olduğu biliniyor.

 

 

 

 

Liselere giriş sistemi yine değiştirilecek

 

Art arda yapılan değişikliklerle yapboz tahtasına dönen eğitim sisteminin bir kez daha değiştirileceği öğrenildi. Buna göre liselere giriş sisteminde yine değişikliğe gidilecek.

Yeni milli eğitim bakanı Ziya Selçuk’un bu konuyla ilgili komisyon oluşturduğu, “gelecek sistemde de köklü değişiklikler için daha sonra kapsamlı bir çalışma” başlatılacağı öğrenildi. Selçuk’un “liseye giriş sisteminde yaşanan sıkıntıların faturasının kendisine kesilmemesi gerektiğini” söylediği, öğrenci yerleştirme sistemi için de “böyle bir sistem olmaz” dediği de ifade edildi.