20 Temmuz 2018
Sayı: KB 2018/28

Türkiye kapitalizmi tekliyor
OHAL’i mumla aratacaklar
Dünün “Yeşil Kuşak” çocukları günümüzün “Ilımlı İslam”cıları
Tren faciasının asıl nedenleri
Suruç Katliamı’nın 3. yılı
CHP kendi yörüngesinde her daim dönecektir
Star Rafineri’de zehirlenme sonrası polis yığıldı, işçiler tepkili
Sınıfın biriken öfkesini devrime yöneltmeliyiz
BDSP’den 60. gününde Flormar direnişine ziyaret
KHK zulmü akrabaya sıçradı
Güneş paneli sektörü
Üretimde kriz sinyalleri
Putin-Trump görüşmesi
Irak’ta emekçiler sosyal talepler için sokaklarda!
Brüksel Zirvesi’nde NATO’nun iç hesaplaşması
“Zengin fakir ülke”de* emekçilerin durumu ve görevleri
Bir devlet klasiği olarak NSU davası
Mesleki eğitim alanında gelişmeler
Kadıköy’de Flormar işçileriyle forum ve eylem
Kadınlar Şule Çet için sokaklara çıktı
Sen yine sür umut tarlalarını!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadıköy’de Flormar işçileriyle forum ve eylem

 

Sendikalaştıkları için işten atılan Petrol-İş üyesi Flormar işçileri, 14 Temmuz günü kadın örgütlerinin çağrısıyla Kadıköy’de düzenlenen foruma katıldı. Ardından da Flormar mağazası önünde boykot çağrısı yapıldı.

Saat 17.00’de Khalkedon Meydanı’nda başlayan forumda ilk olarak Flormar’da direnen kadın işçiler söz aldı. Flormar’da karşılaştıkları sömürü koşullarına ve kadın işçilerin daha çok sömürüye maruz kaldığına değinen direnişçiler bu nedenle sendikalaştıklarını söyledi. Bunun üzerine patronun işten atma saldırısına başvurduğunu hatırlatan kadın işçiler, bu saldırı karşısında fabrika önünde başlattıkları direnişlerini kararlılıkla sürdürdüklerini ve direnişin ikinci ayı geride bıraktıklarını anlattılar.

Flormar ve Yves Rocher’ye boykot çağrısını örgütleyen, çağrıya katılan ve direnişleriyle dayanışma içerisinde bulunan herkese teşekkür eden kadın işçiler, dayanışmanın kendilerine moral ve direnme iradesi verdiğini ifade ettiler. Forumun çağrısını yapan kadın örgütleri adına söz alan kadınlar, Flormar’daki işten atma saldırısını teşhir ederek boykot çağrısını yinelediler. Direnişle dayanışma çağrılarının süreceğini vurguladılar.

Yaklaşık yarım saat süren forumun ardından “Yves Rocher ve Flormar’a boykot” pankartının arkasında kısa bir yürüyüş yapılarak buradaki Flormar mağazasının önüne geçildi. Basın açıklamasında, Flormar’da yaşanan işten atma saldırısının yanı sıra işçilere reva görülen sefalet ücretine değinildi. Kadın işçilerin daha düşük ücret aldığı belirtilen açıklamada, direniş devam ederken 7 işçinin daha işten atıldığına ve patronun işçilere saldırmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Yves Rocher’nin “Süreçle alakamız yok” demagojisinin de teşhir edildiği açıklamada; Yves Rocher ve Flormar ürünlerini boykot etme çağrısı yapıldı, boykotun direnişçi işçilerin kazanmasına yardım edeceği belirtildi.

 

 

 

 

Courage’ın Flormar direnişçilerine mesajı…

Flormar işçileriyle dayanışmaya!

 

Flormar bir kozmetik üreticisidir. Şirketin büyük bir kısmı Fransız kozmetik şirketler grubu Yves Rocher’e aittir. Yves Rocher her zaman güçlü kadın imajını reklamında kullanır, ama aynı güçlü kadınları işten atmaktan hiçbir zaman çekinmez. Sendikada örgütlendikleri ve daha iyi iş koşulları için mücadele ettikleri için 120 kadın işçi Flormar tarafından işten çıkarıldı.

Courage’ın 17-18 Haziran 2018’de Gelsenkirchen’de Almanya çapında yapılan delege toplantısında Flormar işçileri için dayanışma açıklaması yapıldı:

“Sevgili kadınlar,

Bugün Gebze/İzmit’te Flormar şirketinde sürdürdüğünüz mücadeleden, berbat iş koşullarınızdan, 120 kadın işçinin sendikalaştıkları için işten atıldığından ve bu yüzden cesur bir direniş sergilediğinizden haberdar olduk. Biz, bağımsız kadınlar birliği Courage’da örgütlenen kadınlarız ve bu hafta sonu Almanya’daki delegeler olarak toplandık. Biz de sendika temsilcileri, kadın işçi, hemşire, öğretmen, büro çalışanı ve emekliyiz. Kadın hakları ve kadınların uluslararası birliği için mücadele ediyoruz. Konferansımızda bir kadın arkadaş direnişiniz hakkında bilgi verdi. Size karşı yapılan saldırılar bizde büyük bir öfke yarattı! Uluslararası çapta beraber hareket etmeliyiz: Bizden birisine saldıran, hepimize saldırmış olur!

Bütün yüreğimizle Türkiye’de en zor koşullar altında demokratik hakları için mücadele eden siz kadın işçiler ve tüm sendikacılarla dayanışmada bulunuyoruz. Meşru ve haklı direnişinizin Almanya’da da yankı bulması için elimizden geleni yapacağız.

Her ülkede özgür sendikalaşma hakkı için! Sömürüsüz ve baskısız bir dünya için!

Yaşasın enternasyonal dayanışma!

Kardeşçe ve dayanışma dolu selamlar…

Kadınlar birliği Courage

Almanya delegeler toplantısı katılımcıları

Gelsenkirchen, 18 Haziran 2018”

 

 

 

 

Küçükçekmece EKK’dan forum

 

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu 15 Temmuz forum gerçekleştirdi. Hep birlikte gerçekleştirilen kahvaltının ardından forum başlatıldı.

Forumda ilk olarak güncel siyasal tablo değerlendirildi. Başkanlık sistemine geçişin ardından peş peşe yaşanan gelişmelerin “yeni sistemin” işçi ve emekçilere neler getireceğini gösterdiği vurgulandı.

Yapılan tartışmalarda öne çıkan gündem Eylül ve Leyla’nın katledilmesi ve artan çocuk istismarı gündemi oldu. Sistemin yozlaşmasının ve çürümüşlüğünün işçi ve emekçi ailelerin çocuklarına yaşam hakkı bile tanımadığı söylendi.

Ayrıca tren faciası ve Soma davası kararı da forumda değerlendirildi. Foruma katılanlar kamu alanındaki saldırılar, fabrikalar ve üniversitelerde yaşananlar üzerine kendi deneyimlerini paylaştılar.

Forumun ikinci kısmında EKK’nın faaliyetleri üzerine konuşuldu. Yaz dönemi üzerine planlamalar yapıldı.

 

 

 

 

Esenyurt’ta kadına bıçaklı saldırı

 

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde 16 Temmuz sabahı kadın cinayeti girişimi yaşandı. S.G. adlı şahıs, eski eşine saldırdı ve 13 yerinden bıçakladı.

Cinayet girişimi, saat 8.00 sıralarında Esenyurt Mehterçeşme Mahallesi’nde yaşandı. Eski eşi N.Ö.’yü sürekli rahatsız eden S.G., iki çocuk annesi eski eşinin oturduğu apartmanın bodrum katında saklandı.

S.G., bir süre sonra oturduğu daireden çıkarak apartman kapısına yönelen N.Ö.’ye bıçakla saldırdı. Saldırının ardından da kaçtı.

13 yerinden bıçaklanan kadın, komşularının çağırdığı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kadının hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.