21 Ağustos'04
Sayı: 2004/33 (25)


  Kızıl Bayrak'tan
  Saflaştıran ve ayrıştıran direniş, er ya da geç zaferi de kazanacaktır!
  Venezüellalı işçi ve emekçiler bir kez daha CİA’nın kirli planlarını bozdular
  ABD’nin ebeliğiyle doğan AKP 3 yaşında...
  CİA’nın kirli operasyonundan PWD çıktı...
  Çürüyen düzenden yine pis kokular yükseliyor...
  17 Ağustos depreminin 5. yılında yaralar kanamaya devam ediyor...
  17 Ağustos’un 5. yılında deprem ve devlet gerçeği...
  Türkiye’den günlük manzaralar...
  Sel baskını sonrası başbakan buyuruyor: “Kaçak yapıları yıkın!”
  Verimlilik yükseliyor, ücretler düşüyor!
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  ÖSS yerleştirme sonuçları açıklandı… Burjuva eğitim sistemi çıkışsızdır!
  DİSK’in 12 Eylül kampanyası üzerine...
  Yaşar Okuyan’dan itiraflar... “Devletin her yeri A’dan Z’ye dökülüyor”
  Castleblair işçileri 14 Ağustos’ta bu kez Marks&Spencer Nişantaşı mağazası önündeydiler...
  Castleblair işçilerine destek...
  Almanya’da Pazartesi Gösterileri...
  Abdullah Öcalan’ın son açıklamaları üzerine...
  Hacıbektaş şenlikleri ve artan devrimci sorumluluklar
  Hacıbektaş şenliklerinden izlenimler...
  Bültenlerden...
  Sacco ve Vanzetti...
  10. yıl vesilesiyle...
  Direniş tarihimize damgasını vuran 15 Ağustos
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Metal sektöründeki “büyüme” ve “verimlilik artışı” işçilerin yoksulluğu ve kölece çalıştırılması ile elele gidiyor...

Verimlilik yükseliyor, ücretler düşüyor!

Kölece çalışma koşulları ile birlikte sefalet ücreti dayatan sermaye sınıfı, işçilerin aşırı sömürüsü ve yıkımı üzerinden karlarını arttırarak bir büyüme sağlıyorlar. Ancak üretimdeki ve ihracattaki bu büyüme işçilerin değil, bir avuç asalak kapitalistin çıkarına yarıyor. Sermayenin, kârla dolan kasaları işçileri daha fazla yoksullaştırırken; bir avuç asalağın yaşam standartını sürekli yükseltiyor. Onların büyüyen ve düzelen ekonomileri, ezilen ve sömürülen milyonların sefaletini daha da koyulaşıyor.

Metal sektöründe bahsedilen “büyüme” ve “verimlilik artışı” da servet-sefalet kutuplaşmasının derinleşmesi üzerinden sağlanıyor. Verimlilik yükselse de, işçilerin sefaleti hiç değişmiyor. Ancak patronların serveti değişiyor. Metal işçilerinin dizginsiz sömürüsü ve aşırı çalıştırılmasıyla sağlanan “büyüme” işçilerin yaşam ve çalışma koşullarına hiç yansımıyor, koşulları iyileştirmek bir yana daha da ağırlaştırıyor.

Birleşik Metal’in verilerine göre, sektörde 2000 yılında 114 olan verimlilik, 2003’de 144’e yükseldi. Buna rağmen ücretler ise 116’dan 92’ye geriledi. Metal işçileri esnek çalışmanın dayatılması ile özellikle son yıllarda kapsamlı saldırılarla karşı karşıya kaldı. TİS’lerde de MESS’in dayatmalarıyla kabul edilen esnek çalışma; örgütsüzleştirme, taşeronlaştırma, işten atma, düşük ücretler, kazanılmış sosyal hakların gaspı, telafi çalışması, sözleşmeli işçi vb. şeklinde kendini gösteriyor.

Üretim artıyor, ücretler düşüyor!

İşçilerin aşrı çalıştırılması ve yoğun sömürüsü üzerine oturtulan esnek çalışma sayesindedir ki üretimde ve ihracatta rekorlar kırılıyor. Aynı işin daha düşük ücretle ve daha az sayıda işçi tarafından yapılması esnek çalışma uygulamasının bir biçimi. Esnek çalışma emeğin sömürüsünü arttırarak, kölece çalışma koşullarını ve hak gasplarını getirerek, sermayeye dikensiz gül bahçesi yaratıyor. Bu sayededir ki bir yandan işçilerin köleliği, öte yandan verimlilik arttırıyor. Ancak bu artışın işçilerin çıkarına zerre kadar katkısı yoktur. Üretimi, ihracatın artması işçilik maliyetlerinin azaltılmasından, ücretlerin düşürülmesinden kaynaklanıyor. İşçilerin gece-gündüz demeden kölece çalışma şartlarından kaynaklanıyor. Bu çalışma koşullarında işgücü liyetleri ne kadar geri çekiliyorsa patronların kâr oranları da o kadar artıyor. Pazar alanları maliyetlerin düşmesine bağlı olarak genişliyor. İşçilerin payına yalnızca düşük ücret, gaspedilen haklar, aşırı sömürü, baskı ve sefalet düşüyor.

Üretim maliyetlerinin düşürülmesi, eski işçilerin işten atılıp yerine daha düşük ücretle yeni işçi alınması yoluyla süreklileştiriliyor. İşçilerin bir kısmı sözleşmeli ya da taşeron işçi olarak işe alındıkları için hiçbir sosyal hakları da olmuyor. Eski işçi-yeni işçi, kadrolu-sözleşmeli gibi ayrımlar işçilerin birliğini parçalıyor, ücret farklılıkları işçiler arasında rekabete yol açıyor. Bu durum patronlar tarafından işçilere karşı bir silah olarak kullanılıyor.

Üretim artıyor, istihdam azalıyor!

İşten atmaların yoğun olduğu metalde üretimin artması istihdama yansımıyor. İstihdamı azaltarak işsizliği hızla büyütüyor. Özellikle örgütlü fabrikalar başta olmak üzere her zam döneminde “kriz var” bahanesiyle işçilerin topluca işten atılması, işsizliği arttırdığı gibi fabrikadaki örgütlülüğü de tasfiye ediyor.

İşçi sayısı değil, üretimin hızı ve temposu arttırılarak hedeflenen üretim gerçekleştiriliyor. Dayatılan çalışma koşulları nedeniyle işçiler insanlıktan çıkarılarak makinalaştırılıyor. İki kişinin yapması gereken işi bir işçi yapıyor. Böylece işçilerin yoğun emek gücü sömürüsü üzerinden üretim rekorları kırılıyor. Ve buna da “rekor büyüme” deniliyor!

Metal işçileri, saldırılara karşı sessiz kaldığı sürece çalışma koşullarının ağırlaştırılmasından ve aşırı sömürüden kurtulamayacaktır. Başta esnek çalışma ve düşük ücretler olmak üzere çalışma koşullarını ağırlaştıran, sömürüyü, dolayısıyla sefaleti ve köleliği arttıran tüm saldırılara karşı mücadele yolunu seçmekten başaka bir çıkış yoktur.



Grammer’de yetki davası...

“Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Grammer AŞ ve Türk-Metal hakkında açtığı dava 17 Ağustos günü Bursa 1. İş Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesi Grammer işçileri, BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, KESK temsilcisi, DİSK-Tekstil Bursa Şubesi, Genel-İş, BMİS Gebze Şubesi’nden yaklaşık 150 kişilik grup Santral Garaj’dan Adliye’ye kadar yürüdü. “Yetki için referandum” ve BMİS pankartının taşındığı yürüyüş coşkulu geçti. Yürüyüşte “Grammer işçisi yalnız değildir!”, “İnadına sendika, inadına DİSK!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganları coşkuyla atıldı. 

Birleşik Metal-İş Sendikası avukatı, işverenin fabrikada sendikanın çoğunluğunu engellemeye çalıştığını, bu amaçla yeni işçiler alarak bu işçilerin başka sendikaya üye olmalarını sağladıklarını söyledi. Fabrikada bu yönde bilirkişi heyeti ile keşif yapılmasını, Bursa Bölge Çalışma Müdürlüğü’nden de yetki dosyası istenmesini talep etti. Türk Metal Sendikası avukatı ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın doğru tespit yaptığını belirterek davanın reddini istedi. Mahkeme Başkanı eksik evrakların tamamlanması için davayı erteledi.

DİSK Genel Sekreteri Musa Çam duruşma sonrası Adliye önünde işçilerle birlikte basın açıklaması yaptı. Mart’ta Grammer’de örgütlenme çalışmalarına başlayan sendikanın, işverenin sendika karşıtı uygulamalarıyla karşılaştığını, Birleşik Metal-İş üyesi 71 işçiyi işten çıkardığını, 388 kişiyi de işe alarak sendikanın çoğunluğunu engellemeye çalıştığını söyledi. Yeni işe alınan işçilerin, sendikanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na tespit başvurusundan sonra işbaşı yapmalarına rağmen, bir gün önce işbaşı yapmış gibi gösterildiğini ve bu işçilerin işbaşı yaptırılmadan önce Türk Metal Sendikası’na üye olmaya zorlandıklarını, Grammer patronunun bununla yetinmeyerek işyeri doktoru da dahil olmak üzere kapsam dışı tüm personeli bildik yöntemlerle Türk Metal’e üye yaptıurren;ını söyledi. Slogan ve alkışlarla eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak/Bursa



Limter-İş’ten işten atmalara ve sendikal yasaklara karşı basın açıklaması

Limter-İş Sendikası, işten atmaları ve sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri protesto etmek için 17 Ağustos günü saat 07.30’da Tersaneler İçmeler girişinde bir basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 30 kişinin katıldığı basın açıklamasında son günlerde sendikalaşmadan kaynaklı Socotab, Castleblair, Filtresan gibi fabrikalarda işçi kıyımları yaşandığı belirtildi. Bu saldırılar karşısında tek yumruk olmak gerektiği, tersanelerdeki iş kazaları ve ölümlerin engellenmesinin örgütlenmekten geçtiği vurgulandı. Basın açıklamasında “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Socotab, Filtresan, Castleblair, sermayeye karşı tek yumruk tek barikat!” şiarlarının yazılı olduğu dövizler taşındı. Son olarak Disk Limter-İş’te örgütlenme çağrısı ve sloganlarla eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak/Kartal