21 Ağustos'04
Sayı: 2004/33 (25)


  Kızıl Bayrak'tan
  Saflaştıran ve ayrıştıran direniş, er ya da geç zaferi de kazanacaktır!
  Venezüellalı işçi ve emekçiler bir kez daha CİA’nın kirli planlarını bozdular
  ABD’nin ebeliğiyle doğan AKP 3 yaşında...
  CİA’nın kirli operasyonundan PWD çıktı...
  Çürüyen düzenden yine pis kokular yükseliyor...
  17 Ağustos depreminin 5. yılında yaralar kanamaya devam ediyor...
  17 Ağustos’un 5. yılında deprem ve devlet gerçeği...
  Türkiye’den günlük manzaralar...
  Sel baskını sonrası başbakan buyuruyor: “Kaçak yapıları yıkın!”
  Verimlilik yükseliyor, ücretler düşüyor!
  İşçi ve emekçi eylemlerinden...
  ÖSS yerleştirme sonuçları açıklandı… Burjuva eğitim sistemi çıkışsızdır!
  DİSK’in 12 Eylül kampanyası üzerine...
  Yaşar Okuyan’dan itiraflar... “Devletin her yeri A’dan Z’ye dökülüyor”
  Castleblair işçileri 14 Ağustos’ta bu kez Marks&Spencer Nişantaşı mağazası önündeydiler...
  Castleblair işçilerine destek...
  Almanya’da Pazartesi Gösterileri...
  Abdullah Öcalan’ın son açıklamaları üzerine...
  Hacıbektaş şenlikleri ve artan devrimci sorumluluklar
  Hacıbektaş şenliklerinden izlenimler...
  Bültenlerden...
  Sacco ve Vanzetti...
  10. yıl vesilesiyle...
  Direniş tarihimize damgasını vuran 15 Ağustos
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Genç işçilerden Hacıbektaş izlenimleri...

Şenlik pratiğinden çok şey öğrendim

Askerden geleli iki-üç ay oldu. Uzun bir aradan sonra ilk defa Hacıbektaş şenliklerine katıldım. Oradaki politik atmosfer, yoldaşlar arasındaki paylaşım çok güzeldi. İlk defa böyle yoğun bir faaliyete katıldım, gazete satışı, bildiri dağıtımı yaptık. Gazetemizin kapış kapış satılması ve insanların ilgisi beni çok etkiledi. Bütün olumsuzluklara rağmen katılım iyiydi.

Grup Yorum’un konserinde insanların coşkusu görülmeye değerdi. Ancak kolluk kuvvetleri bu durumdan rahatsız oldular ve Grup Yorum’un sahnede yarım saat kalmasına izin verdiler. Kültür merkezi önünde yapılan müzik dinletimize gösterilen ilgi de oldukça anlamlıydı. Kitleden zafer işaretleri yaparak attığımız sloganlara katılanlar oldu. Bütün olumsuzluklara rağmen bizim açımızdan iyi bir etkinlik oldu. Bildiri dağıtırken insanların bildirilerimizi ilgiyle okuması beni çok etkiledi. Adeta patlamaya hazırlar ve birilerinin onlara bir umut vermesini bekliyorlar.

Belediyenin çadır vermemesi, Kızılay’ın deprem bahanesiyle çadır vermemesi, Alevi derneklerinin katılmaması vb. bütün bunlara rağmen katılım çok iyiydi. Hacıbektaş şenliklerinde birçok şey öğrendim.

Adana’dan bir işçi



Faaliyetimiz ilgiyle karşılandı

Hacıbektaş şenliklerine ilk kez katılıyorum. İlk günün sabahı diğer yoldaşların da katılımıyla, faaliyetleri örgütleyebilmek için bir çizelge hazırladık. Çizelge afiş yapıştırmadan bildiri dağıtımına kadar yapılacak işleri içeriyordu. Bu da çalışmaların düzenli yapılacağını gösteriyordu. İlk gün Kızıl Bayrak afişlerini yaptık, ancak afişleri devletin bekçi köpekleri parçaladı. Yanısıra bildiri ve gazete satışları örgütledik. Bildiri dağıtımına ilgi yoğun olmasa da iyiydi. Bildiri ve afiş faaliyetini gazete satışları ile besledik. Bu şekilde insanlarla birebir ilişki kurma olanağı yakaladık. Bildiri dağıtımı sırasında farklı bölgelerden gelen insanlarla tanıştık ve gazetemizi verdik. İleriye dönük kazanımlardan bazıları bunlardı.

İlk günün akşamı Grup Yorum’un konserine katıldık. Burada da gazete satışı, bildiri dağıtımı yaptık ve halay çektik. Konserin bitiminden sonra alandan sloganlarımızla ayrıldık. İnsanların gündeme ilişkin sloganlarımıza katılmaları dikkat çekiciydi. Standımıza dönerken yine sloganlarımızla çevreyi coşturduk. İkinci gün de katılımın sınırlı ve olanakların kısıtlı olmasından dolayı atmosfer çok farklı değildi. Fakat yine de ikinci gün kitlenin daha yoğun bir ilgisi ve daha olumlu tepkisiyle karşılaştık.

Şenlik boyunca en dikkat çeken yön ise, şenlik programının yetersiz olmasıydı. Program boşluğunu komünistler olarak doldurabilirdik diye düşünüyorum.

Bir işçi/Adana



Genç bir komünistin Hacıbektaş izlenimleri...

Kolektif faaliyet insanlarımızı geliştiriyor

Önceki yıllara göre katılımın az olduğu şenliklerde bizler de genç komünistler olarak yerimizi aldık.

Kolektif bir yaşamı istediğimiz gibi örgütleyemesek de, şenlik boyunca yoldaşlık ilişkileri temiz ve içtendi. Politik sağlamlığımızın yanısıra şenliklerdeki pratik faaliyetimiz ve devrimci duruşumuzdaki tokluğumuz ile de birçok insanı etkiledik. Sıklıkla çıktığımız bildiri dağıtımlarımızı yaygın bir şekilde yaptık. Gazetemizin satışıyla da her alanda bulunmaya çalıştık. Bunun için büyük bir çaba saffettik. İşlek bir alanda müzik etkinliği yaptık. Etkinliğimizde şenliklere hangi amaçla katıldığımızı anlattık. İnsanlar üzerinde olumlu bir etki bıraktığımıza inanıyorum. Gazetemizin yoğun bir şekilde satılması ise bunun en somut kanıtı.

Bu pratik faaliyetin kazanımlarına değinmeye dahi gerek yok. Kolektif faaliyet insanlarımızı geliştiriyor. Elbette bu pratiğimiz sadece Hacıbektaş Şenlikleri’nde kalmayacak. Kızıl Bayrak’ımızı kitlelere ulaştırmaya devam edeceğiz.

Adana Liseli Gençlik Platformu’ndan
genç bir komünist



Hacıbektaş Şenlikleri’nden izlenimler...

Faaliyetlerimize halkın ilgisi yoğun oldu

Yaklaşık 8 aydır Mamak İKE’nin çalışmalarına katılıyorum. Katıldığım faaliyetlerden sonuncusu Hacıbektaş Şenlikleri oldu. Geçmiş Hacıbektaş Şenlikleri faaliyet açısından dolu dolu geçiyormuş. Bu yıl daha sınırlı geçti. Kızılay’ın çadır kent oluşturmamış olması, il dışından gelecek olan insanlara başta konaklama olmak üzere bir dizi sorun yarattı. Sermaye devletinin Hızır Paşalar’ı insanların birlikteliğini engellemek için karşımıza konaklama gibi büyük bir problem çıkarttılar.

İlk günün akşamı durumu değerlendirmek ve sorunları aşmak için yaptığımız sohbette aynı zamanda ikinci ve üçüncü günün planlamasını yaptık. Ve bütün planladığımız faaliyetleri yerine getirdik. Elimizdeki sınırlı imkanlarla özellikle ikinci gün yoğun bir faaliyet yürüttüğümüzü söyleyebilirim.

Çadırımızdaki sosyal ortamı değerlendirecek olursak; az sayıda insanla güçlü bir komünal ortam yaratabildik. Düzenli bir iş bölümü vardı. Hiçbir şey benim açımdan olağanüstü değildi. Olması gereken zaten bu yaşayış tarzıydı. Düşüncelerimizi bu üç günlük süreçte pratik faaliyetlerimize ve yaşayış tarzımıza aktardık.

Ankara’dan bir genç

Şenliklere Ankara’dan katıldım. Standı kuracağımız yeri temizleyip yerleşmemiz baştaki organizasyon eksikliğinden dolayı biraz zaman aldı ama bu eksikliği çabuk giderdik. Üç gün boyunca gerek bildiri dağıtımı gerekse gazete satışında (belediye ve polise rağmen) halkın ilgisi yoğundu. Standda yaptığımız müzik dinletileriyle insanların ilgisini çekmeyi başardık. Arkadaşlarla yaptığımız sohbetler, söylediğimiz türküler bana daha da güç kattı. Özlemini çektiğimiz, uğruna mücadele ettiğimiz yaşamı olanaklar ölçüsünde bir nebze olsun uygulamak mutluluk vericiydi.

Bir genç komünist/Ankara



Hacıbektaş şenliklerinden izlenimler...

Coşkulu çalışma ve anlamlı müdahale

Bu seneki Hacıbektaş Şenlikleri’nin önceki yıllara oranla hem katılım hem de polik açıdan oldukça zayıf geçeceği öncesinden belliydi. Ancak bizler bu olumsuz tabloya rağmen tüm çabamızla emekçilere polikalarımızı ulaştırmalıydık. Bunun için de şenliklere katılmanın ayrı bir önemi vardı. Şenliklere bu bilinçle katıldık. Diğer siyasi çevrelerin ya katılmaması, ya da sınırlı katılması üzücü idi. Bizim dışımızda kitlesel olarak TAYAD’lı Aileler katılım sağladı. Bizim katılımımız ise geçmişe göre sınırlı idi. Ama buna rağmen etkinliklere müdahalemiz anlamlı oldu.

Birinci günü önceleyen gece afişlerimizle Hacıbektaş’ın merkezini donattık. Afişlerimizi şehir merkezine kadar yapmamız şenliklerdeki politik faaliyetimizin ısrarını gösteriyordu. Afişlerimizi farkeden kolluk kuvvetleri büyük bir hazımsızlıkla sökmeye çalıştı. Afiş dışında gazetemizi ve Hacıbektaş özel sayımızı etkin bir şekilde kullanmaya çalıştık. Yoldaşlarımız herbir bildirimizin dahi boşa gitmemesi için çaba harcadı. Bu çaba geçekten sevindirci ve gurur vericiydi.

Gazetemizin satışı ise coşkulu geçti. Gazetemizin sınırlı olması almak isteyen birçok insanı geri çevirmemize neden oldu. Stand bölgesinde ise yoldaşlarla marş söylemek gerçekten coşku ve heyecan verici idi. Coşkumuz diğer standlara da yayıldı.

Akşam yoldaşlarla yaptığımız sohbetler ise Hacıbektaş Şenlikleri’ni gerçekten farklı kıldı. Ayrılık vakti geldiğinde Hacıbektaş Şenlikleri’ne yaptığımız müdahalenin gururunu taşıyorduk. Aynı zamanda yoldaşlardan ayrılmanın hüznünü de yaşıyorduk. Ama bir dahaki sefere yoldaşlarla omuz omuza olacağımız eylemleri iple çekiyorum.

Bir komünist/Kayseri