26 Şubat 2005
Sayı: 2005/08 (08)


  Kızıl Bayrak'tan
  SEKA’nın çaktığı kıvılcım büyüyor!
  ABD emperyalizmine yanıtımız: Uşaklarını da al ve ülkemizden defol!
  Savaş kundakçılarından uşaklarına sert emir
  Özelleştirmeler Avrupa Birliği için!
  Öğrenci affı neyi gizliyor?
  SEKA direnişi ve acil görevler
  SEKA direnişine ziyaret
  Cevizli Tekel işçileri eylemde
  Adana BDSP ve DHP’den TEKEL ve SEKA işçileriyle dayanışma çağrısı
  Emek Platformu’nu kim kurtaracak?
  Eğitim-Sen eylemleri
   Mersin’deki katliam protesto edildi
  Sermayenin alternatif muhalefet arayışı
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/3: Kürt hareketinde ideolojik silahsızlanma
  AB şeflerinin Bush’la suç ortaklığı!
  Suriye’ye yönelik tehditler sürüyor
 Filistin halkı “barış” yalanına kanmayacak!
Lübnan’da “Lübnanlaşma”
belirtileri
 Kadın emeği ve sendikal katılım
Sosyalizm, kadının kurtuluşu ve
Sovyet deneyimi
İstanbul Eğitim-Sen 4 No’lu Şube Genel Kurulu...
AB ve Kürdistan sorunu
Bültenlerden
Kapitalizmde mutluluk ancak anketlerde olur!!
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 

Cevizli Tekel işçileri eylemde...

“SEKA kıvılcım, TEKEL ateştir!”

SEKA işçilerinin ardından özelleştirme saldırısıyla karşı karşıya kalan TEKEL işçileri de ülke genelinde uyarı eylemlerine başladılar. İstanbul Cevizli TEKEL işçileri fabrikalarının kapatılmasına karşı çıkmak ve direnişteki SEKA işçilerine destek vermek için 22 Şubat günü vardiya çıkışında fabrikayı terketmeme eylemi başlattılar. Sigara bölümünde başlayan eylem 23 Şubat günü de yaprak tütün ve ambalaj bölümlerinin katılımıyla tüm fabrikaya yayıldı.

TEKEL içki fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından sigara bölümünün de satışa çıkarılmasıyla SEKA direnişinin ateşiyle yola çıktıklarını söyleyen işçiler direnişi bütün bölümlere yaydılar. 23 Şubat akşam vardiya çıkışında sigara fabrikasındaki temsilcilik odasının önünde biraraya gelen işçiler “Tek Gıda-İş” pankartıyla yürüyüşe geçtiler. Buradan ambalaj ve yaprak tütün bölümleriyle birleştikten sonra 700'ü aşkın işçi fabrikanın 09 No'lu kapısında, dışarıdan desteğe gelen kitleyle birleşti.

Sık sık “TEKEL halkındır satılamaz!”, “Her yer SEKA, her yer direniş!”, “SEKA kıvılcım, TEKEL ateştir!”, “Kahrolsun İMF işbirlikçi AKP!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!”, “Tayyip'i alana Unakıtan bedava!”, “Genel grev, genel direniş!” sloganlarını atan TEKEL işçileri tepkilerini dile getirdi. Akşam 19:00'da başlayan eylem gece Şube Başkanı'nın gelmesiyle saat 24:00'te sonlandı.

Eyleme Genel-İş 3 No'lu bölge de katıldı. Sendika şube yönetimi, 4 Mart'ta ihaleye çıkacak olan Cevizli Sigara Fabrikası'nın uyarı eylemleri dışında nasıl bir mücadele hattı izleyeceğine dair net bir tutum açıklamadı, “önümüzdeki günlere ilişkin yeniden karar alacağız” dışında bir açıklama yapmadı.

Yürüyüşten sonra yemekhanede toplanan işçilerle sohbet ettik. ‘98 yılında Batman yaprak tütünden Cevizli'ye 300'e yakın işçi nakil edilmiş. İşçiler bu nakli sürgün olarak tanımlıyorlar. Batman'dan gelen bayan işçilerden biri “O zaman geleceğimizin derdine yollara düştük. Evimizi barkımızı terkettik buralara geldik. 20 nüfuslu bir evde tek ben çalışıyorum, çocuklarımın yarısı da memlekette. Şimdi burdan da sürüyorlar” dedi. İşçilere destek için iki gündür fabrikada olan işçi eşlerinden biri de özelleştirmelerin işçilerin canını yaktığını, kendisinin de AKP'ye oy verdiğini söyledi, ancak son yaşananlardan sonra “boyumuzun ölçüsünü aldık” dedi. “Bizler evlerimizi bırakıp buralara ekmek kavgası için geldik. İşimizi de elimizden alırlarsa artık işçilerden korksunlar” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Nasıl mücadele edilmelidir sorusuna ise “Özelleştirilen tüm işletmelerdeki işçiler biraraya gelirse Bush değil feriştahı gelse kimse bizi durduramaz. Herşeyin hakkından geliriz” diye cevapladı. Kadın işçilerden biri de “Burada ekmeğmiz için eylemdeyiz. Fabrikamızı kapattırmayacağız. Özelleştirmeler karşısında buradayız” dedi.

1500 işçinin çalıştığı fabrikada ciddi bir öfke var. Fabrikada ağırlıklı olarak genç işçiler bulunuyor.

Sendika şube yöneticileri ve temsilciler sürece ilişkin “eylemin bittiğini” duyurmak dışında doğru dürüst bir açıklama yapmadılar. Bu durum yürüyüş sonrası eyleme halaylarla devam eden işçilerin ruhhaline de yansıdı.

TEKEL işçilerini mücadele dolu günler bekliyor. Bugün SEKA'yı kıvılcım, kendilerini ateş olarak gören TEKEL işçilerinin önünde taban örgütlülüklerini güçlendirip diğer özelleştirme saldırısıyla yüzyüze olan işletmelerdeki işçilerle elele o ateşi büyütmek sorumluluğu duruyor.

Kızıl Bayrak/Kartal

---------------------------------------------------------------------------------------

Tekel işçileri Tayyip'i protesto ettiler...

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”

18 Şubat günü ATO tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Ekonomik İşbirliği Formuna katılmak üzere Adana'ya gelen Başbakan Erdoğan'ı taşıyan otobüsün yolu, yoğun güvenlik önlemleri alınmasına rağmen, direnişte olan Tekel işçileri tarafından kesildi. İşçilerin bu tepkisini görmezlikten gelen başbakan, sanki hiçbir şey olmamış gibi el sallayarak geçişini sürdürdü. Polis, fabrikanın önündeki yolu kapatan işçilere biber gazı sıkarak saldırdı. Çıkan arbedede birçok işçi yaralandı. Yaralı işçiler hastanelere kaldırıldılar. İki işçi beyin travması geçirdi, 63 işçi biber gazından etkilendi. Yaşanan olaylar sırasında bazı işçiler gözaltına alındı. Tekel işçileri gözaltına alınan arkadaşları serbest bırakılana kadar işbaşı yapmama kararı aldı. Bu kararın ardından gözaltına alınan işçiler serbest bırakıldı.

Erdoğan Adana'dan ayrılana kadar Tekel işçisi polis ablukası altında tutuldu. Polis şefleriyle tartışmaya giren işçiler ve Tek Gıda-İş Bölge Temsilcisi Gürsel Ali Çıkık, “işçilerin değil bu ülkeyi soyanların, hortumlayanların kafasına vurun, bizim mücadelemiz haklı ve meşrudur, SEKA işçisi kıvılcımı çaktı, biz o kıvılcımı ateşe çevireceğiz” dedi.

Eylemde “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Tekel halkındır satılamaz!”, “Hükümet istifa!”, “Ölmek var dönmek yok!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Adana

--------------------------------------------------------------------------------------

“Tekel/SEKA işçisi, direnişin simgesi!”

Adana'da Tekel ve SEKA işçileriyle dayanışmak amacıyla 23 Şubat'ta BDSP ve DHP ortak eylem yaptı. Saat 16:30'da Tekel Fabrikası'nın önünde “SEKA/Tekel işçisi direnişin simgesi!/ BDSP-DHP” imzalı pankart ve dövizlerle toplanan 30 kişi sloganlarla eylemi başlattı. Daha sonra Tekel işçilerinin de katılımıyla sloganlar hep beraber haykırıldı. Megafonla kitleye seslenen bir konuşmacı çözümün devrimci mücadelede olduğunu anlattı. Tek Gıda-İş Başkanı, “Arkadaşlar desteğiniz için teşekkürler, biz saat 16:30 için basın mensuplarını çağırdık, arkadaşların haberleri yetiştirmeleri gerekiyor, şimdi lütfen basın metnimizi okumamıza izin verin” diyerek, açıklama yapmamızı engellemeye çalıştı. Kendi basın açıklamasını okuduktan sonra eylemi bitirmeye çalıştı. Devrimciler ısrarla basın açıklamasını okuyacaklarını belirtince uymak zorunda kaldı. BDSP ve DHP'nin basın açıklamasının ardından sloganlarla eylem bitirildi. Sloganlara işçiler de destek verdi. İşçilerin eğilimi eyleme katılarak birleşmekti, ama sendika bürokratları araya girerek bunu engelledi.

Eylem boyunca işçilerin coşkusu hiç dinmedi. İşçiler Türkiye genelinde fabrikaları bir gün işgal etme kararı gereği geri döndüler.

Kızıl Bayrak/Adana