İçindekiler:

8 Kasım 2022
Sayı: KB 2022/32

Sosyalizm günceldir!
Ekim Devrimi yol gösteriyor!
"Sahtekarların yüzyılı" başlıyor!
AKP'nin vizyonunda ülke güzellemeleri
TÜSİAD'ın asıl derdi "sermayenin refahı"
Erdoğan'ın Diyarbakır gezisi
Emekçilere araba "müjdesi": TOGG!
Saray'da paçalar tutuştu
TTB yine mafyatik rejimin hedefinde!
Acarköy Tekstil direnişinin gösterdikleri...
Bornova Belediyesi'nde taban örgütlenmesi
Genel-İş'in mücadele bayrağını yere düşüren kim?
Dünyayı sarsan altmış yıl!
Avrupa'da güçlenen sınıf mücadelesi zemini
Doğu Akdeniz'de kartlar kırılıyor
"Dünyadaki durum en kötü senaryoya gidiyor"
2022 Küresel Açlık Endeksi
Dünya İklim Konferansı Mısır'da başladı
NATO'nun şefi Türkiye'de
Madenci katliamı
Maden işçisi hesap sormalıdır!
İEKK İstanbul'da buluşma gerçekleştirdi
MEB-A101 protokolü
Susurluk karanlığı sürüyor...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İEKK İstanbul’da buluşma gerçekleştirdi

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü yaklaşıyor. İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları 25 Kasım öncesinde çalışmalarına başladı. İstanbul’da Esenyurt, Küçükçekmece ve Sarıgazi’de işçi-emekçi kadınlar bir araya geldi ve 25 Kasım planlamaları yaptı.

Esenyurt’ta işçi-emekçiler bir araya geldi

İşçi ve emekçilerin bir araya geldiği kahvaltıda ilk olarak siyasal gündemler üzerine konuşuldu. Toplantıda, geçen hafta Mezopotamya Ajansı ve JİNNEWS’ çalışanlarına yönelik yapılan ev baskınları, gözaltı ve tutuklama terörü ile TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın iktidarın havuz medyası tarafında hedef göstermesinin ardından tutuklanması ve böylelikle baskı ortamı oluşturularak topluma gözdağı verilmek istendiğinin altı çizildi.

Ayrıca seçim süreci yaklaşırken burjuva düzen muhalefetinin basiretsizliği ile iktidar tarafından gerçekleştirilen tüm saldırılara sessiz kalınmasının bu saldırıların ortağı olduğu gerçeğini bir kez daha gösterdiği ifade edildi.

Ardından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün tarihçesi üzerine konuşuldu. Gitgide artan kadın cinayetleri, işçi ve emekçi kadınların üzerindeki sistematik baskı ve sömürü ifade edildi. Kadınların yaşadığı her türlü soruna karşı elde edilecek her kazanımı sorunun kaynağı kapitalist düzeni yıkma mücadelesinin dayanağına dönüştürmesi ve böylelikle kadınların gerçek kurtuluşunun emeğin kurtuluşu ile mümkün olacağı vurgulandı.

Toplantıda, son dönemde gerçekleşen bir dizi kadın eyleminde kadın sorunu sınıfsal özünden kopartarak ve kadın-erkek arasında bir ayrıma dönüştürülerek sorunun kaynağı olan kapitalist düzeni hedef almak yerine, sorunun erkeklerin kendisinde olduğu algısı yaratılmaya çalışıldığı ifade edildi.

Kadınların kurtuluşunun erkek sınıf kardeşleriyle birlikte sermaye düzenine karşı mücadele etmekten geçtiğinin altı çizildi.

Son olarak, 20 Kasım günü, saat: 15.00’te Kadıköy’de (Beşiktaş İskelesi) “Şiddet, sömürü, baskı düzenine karşı emeğin kurtuluşu mücadelesine katıl” şiarıyla gerçekleştirilecek eyleme çağrı yapıldı.

Küçükçekmece EKK’den 25 Kasım toplantısı

Küçükçekmece Emekçi Kadın komisyonu 6 Kasım Pazar günü 25 Kasım gündemli toplantı gerçekleştirdi. Toplantı öncesi hep birlikte kahvaltı yapıldı.

Toplantıda öncelikle güncel gelişmeler değerlendirildi. Hayat pahalılığı ve zamların emekçi kadınlara yansımaları üzerine konuşuldu. Yaklaşan seçimler değerlendirildi. AKP-MHP iktidarının zorbalıkla iktidarını korumaya çalıştığı ifade edildi. Muhalefetin de özü itibari sermaye düzenine temsilcilik yapmak için uğraştığı, işçi ve emekçileri de bu politikalara yedeklemeye çalışıldığı tartışıldı. İktidarıyla, muhalefetiyle seçim politikalarında en çok emekçi kadınların hedef alındığı konuşuldu. Son olarak gündeme gelen türban tartışmaları üzerinde duruldu. Bu tabloda işçi-emekçi kadınların 25 Kasım’da alanlarda olmasının önemi üzerinde duruldu.

Toplantıda İEKK’nin 20 Kasım’da Kadıköy’de gerçekleştireceği eylem üzerine planlamalar yapıldı. Ayrıca 25 Kasım’da Taksim’de gerçekleşecek eyleme de katılım çağrısı yapıldı.

Sarıgazi’de kadın bulus?ması

Sarıgazi İEKK “Şiddet, baskı, sömürü düzenine karşı emeğin kurtuluşu mücadelesine katıl!” şiarıyla buluşma gerçekleştirdi.

Buluşma İEKK adına yapılan konuşma ile başladı. Konuşmada baskı ve sömürü düzenin sürdüğü, temel hak ve özgürlüklere saldırının farklı boyutlarıyla arttığı anlatıldı. Kadına yönelik şiddetin giderek arttığı, ancak kadınların baskılara rağmen mücadeleyi sürdürdüğü aktarıldı. Ardından, 25 Kasım’ın tarihçesi anlatılarak diktatörlüğe karşı direnen İranlı kadınların ve İran yoksul halklarının mücadelesi örnek verildi. Bu topraklarda da tek adam rejimi ve sermaye diktatörlüğüne karşı örgütlü mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. Buluşmada çocuk istismarından ataerkil kültüre, kadınların işyerinde yaşadıkları sömürü koşullarına dair canlı sohbetler yapıldı. Konuşmalar kadının kurtuluşu mücadelesinin emeğin kurtuluşu ve nihai olarak sosyalizmle mümkün olacağı vurgulanarak bitirildi.

Etkinliğin sonunda 20 Kasım’da Kadıköy’de yapılacak eylemin hazırlıkları için planlama yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

İEKK’den eylem çağrısı

 

25 Kasım’da şiddete, sömürüye, baskıya karşı alanlarda olacağız!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü tüm işçi-emekçilere, ezilen halklara yönelik saldırıların arttığı, kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiği bir süreçte karşılıyoruz.

Baskı, yasak, sansür, gözaltı-tutuklama terörü ile toplumun mücadele eden, ses çıkartan tüm kesimleri teslim alınmaya çalışılıyor. Bu saldırılarla toplumsal muhalefetin en diri kesimi olan kadın hareketi de etkisiz hale getirilmek isteniyor. Ancak biz kadınlar sokaklarda olmaya devam ediyoruz. Bu 25 Kasım’da da şiddete, sömürüye, baskıya karşı alanlarda olacağız.

Hayat pahalılığı, zamlar, artan kiralar, işsizlik, kölece çalışma koşullarına boyun eğmiyoruz!

İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkılmasına, kazanılmış haklarımıza göz dikilmesine sessiz kalmıyoruz!

Tek adam rejiminin kadın düşmanı politikalarına, bizleri kuluçka makinesi gibi görenlere, hayatlarımıza istedikleri gibi müdahale edebileceklerini düşünenlere, kadına yönelik şiddete karşı örgütlü mücadelemizi büyütüyoruz!

25 Kasım’ı bizlere miras bırakan, Dominik’te diktatörlüğe karşı örgütlü mücadeleyi büyüten Mirabel Kardeşler mücadelemize ışık tutuyor. İran’da Mahsa Amini için sokakları terk etmeyenler, molla rejimine karşı kadın-erkek mücadele edenler gibi haklarımızdan, geleceğimizden, özgürlüğümüzden, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz!

Şiddet, sömürü ve baskının son bulacağı bir düzenin ancak emeğin kurtuluşu mücadelesini büyütmekten geçtiğini biliyoruz.

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları olarak başta işçi-emekçi kadınlar olmak üzere tüm işçi ve emekçileri emeğin kurtuluşu mücadelesini büyütmeye, 20 Kasım günü gerçekleştireceğimiz eyleme katılmaya davet ediyoruz.

Tarih: 20 Kasım (Pazar)

Saat: 15:00

Yer: Kadıköy (Beşiktaş İskelesi)