19 Haziran'04
Sayı: 2004/24 (16)


  Kızıl Bayrak'tan
  Devletin sahte açılımları ve Kürt sorununun gerçek çözümü
  Düzen medyası yine görev başında...
  Devrimci tutsaklardan açıklama...
  Castleblair’de eylem ve sendikal ihanet!
  Castleblair işçilerinin açıklaması...
  DİSK 12. Genel Kurulu üzerine
  NATO Zirvesi ve sendikaların tutumu üzerine
  Gaziosmanpaşa’da NATO karşıtı eylem, etkinlik ve pratik çalışmalar...
  BDSP’nin Pendik NATO karşıtı çalışmalarından...
  NATO karşıtı eylem, etkinlik ve faaliyetten
  Mamak NATO Karşıtı İşçi-Emekçi İnisiyatifi’nin eylem ve etkinliklerinden…
  Petkim işçileri eylemde
  Kızıl Bayrak 10. yayın yılını geride bıraktı!
Devrimci sınıf çizgisi ve geleneğinin yayın kürsüsü
  Nice 10 yıllara!
  “Kızıl Bayrak emekle, bedellerle yükseliyor, yükselecek!”
  Liseli gençlik çalışmasının sorunları
  6. ay zamları için örgütlenelim, mücadele edelim!
  İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısı üzerine...
  ABD emperyalizmine uşak olanlar, siyonistleri desteklemeye mahkumdur
  Aznar’dan sonra “fino köpeği” Blair de seçimlerde hezimete uğradı...
  Emperyalizm özgürlük değil egemenlik ister!..
  Bültenlerden
  Bültenlerden
  1. Çiğli İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi:
  Tüketirken tükenen kadınlar
  12 Haziran’da Frankfurt’ta yapılan Konferans’ın Sonuç Bildirgesi
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
BDSP’nin Pendik NATO karşıtı çalışmalarından...

NATO’ya karşı tüm emekçiler
İstanbul barikatına!

28-29 Haziran’da İstanbul’da gerçekleşecek olan NATO Zirvesi son haftalarda burjuva medyada her yönüyle tartışılıp gündeme getiriliyor. Elbetteki satılık TV programları ve kaleminden kan damlayan gazete kalemşörleri, NATO Zirvesi’ni sermaye devletinin sefil çıkarları ekseninde ele alıyor. Hemen hepsinin buluştuğu ortak payda zirvenin, ülkenin menfaatine olduğu; ABD’nin BOP’u, yeni adıyla GOP’u (Gelişmiş Ortadoğu Planı) içerisinde Türkiye’nin temel taşı oluşturduğu yönünde. Bu çerçevede geleceğe dair iyimser hayaller yaymaya çalışıyorlar. Böylece NATO karşıtlığını da anlamsızlaştırmak, emekçilerin anti-emperyalist bilinç ve öfkesini dizginlemek istiyorlar.

Burjuva basının bu gerici propagandasının yer yer etkili olduğunu söylemek mümkündür. Zira mücadeleden bir hayli uzak olan emekçiler Irak ve Filistin’de yaşanan vahşete tepki duysalar bile, bu vahşetin sorumlusunu görmekte veya NATO ile bağlantısını kurmakta halen zorluk çekiyorlar. Önceki haftalarda anket çalışmalarımızdaki gözlemlerimizde vurguladığımız gibi, NATO işçi ve emekçiler tarafından yeterince tanınan, teşhir olmuş bir emperyalist kurum değildir henüz. Bunda NATO’nun müdahalesinin olduğu yerlerde NATO’nun barış gücü ya da boğazlaşmaları engelleyen arabulucu gibi gösterilmesinin payı olduğu açık. Ancak son 2-3 haftadır medyanın NATO’yu gündeme taşıması, bununla birlikte ülke genelinde NATO Zirvesi’ni engellemeye dönük sürdürülen çalışma sayesinde, bir parça olsun NATO ve kaliamcı kimliği belli emekçi kesimlerce anlaşılabilir olmuştur.

Biz komünistler de bölgemizde yürüttüğümüz NATO karşıtı kampanyamızda belirttiğimiz verileri dikkate alarak hareket ediyoruz. Kampanyamızın temel hedef kitlesi olan işçilere yöneldik ve bölgemizde ilişkide bulunduğumuz fabrika işçilerine ve kamu işyerlerinde çalışan işçilere toplantı çağrısı yaptık. İlk toplantımızı dört farklı metal fabrikasından ve Telekom’dan katılan işçilerle yaptık. Toplantıda NATO ve BOP ayrıntılı bir biçimde anlatıldı. Bu kapsamda işçilere düşen görev ve sorumluluklar tartışıldı. Toplantı sonucunda daha büyük bir toplantı yapma kararı alındı ve katılan işçilerden bir yürütme oluşturuldu. NATO Karşıtı İşçi Platformu Yürütmesi, önümüzdeki hafta sonu yapılacak olan toplantının ön hazırlıkarını planladı. Bölgedeki işçilere ve örgütlü işletmelere ulaştırmk üzere davetiyeler hazırlandı. Platformun belirlediği bir grup arkadaşın bölgedeki örgütlü fabrikalara gidip duyuru yapması kararlaştırıldı. Hazırlanan davetiyeler hafta başından itibaren dağıtılmaya başlandı ve örgütlü fabrikaların da bir kısmı dolaşılarak toplantının duyurusu yapıldı. Toplantı için çalışmamız halen devam ediyor.

Çalışmamızın diğer bir ayağını da İstanbul merkezli kurulan NATO ve Bush Karşıtı Birlik’in aldığı kararların yerellerde uygulanması oluşturuyor. Bu çerçevede bölgemizde bulunan kurumlarla (PSA, EMEP, DEHAP) görüştük ve ortak yapılabilecekleri tartıştık. Ancak PSA yöneticileri gerici bir tutum içindeler; ne sürece dair birşeyler yapmanın peşindeler, ne de kurumu bu çalışmaya kattılar. DEHAP’la ise bir ortaklık sağlayamadık, kendi mitinglerinden kaynaklı olarak. Bir tek EMEP’le ortaklaşabildik.

Birliğin imza standını Pendik merkezde birkaç gün aksasa da iki haftayı aşkın bir zamandır sürekli açıyoruz. İmza standımızda sözlü ajitasyonlarımızla NATO Zirvesi’ni ve BOP’u teşhir ediyoruz. Irak ve Filistin’de yaşanan katliamlara karşı emekçileri mücadeleye, halklarla dayanışmaya çağırıyoruz. Cumartesi günleri Pendik merkezde pazar kuruluyor ve onbinlerce emekçi gecekondulardan buraya akın ediyor. Pendik pazarı aynı zamanda İstanbul’un en büyük pazarı olma özelliğini taşıyor. 5 Haziran günü imza standımızın önünde kalabalık bir saatte Pendik Gençlik Evi’yle birlikte bir tiyatro gösterimi gerçekleştirdik. Tiyatro emperyalist sömürüyü ve işçilerin mücadelesini anlatıyordu. Gösterim bittikten sonra “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Irak, Filistin halkları yalnız değildir!” “İstanbul NATO’ya mezar olacak!” sloganlarını haykırdık.

Sonrasında polisin engellemeye dönük müdahalesi oldu ancak boşa çıkardık. Oyun sonrasında çevremizde toplanan kalabalık alkış ve sloganlarla bize destek verdi. Polisler susturmaya çalışsalar da başaramadılar. Diğer bir ortak çalışmamaz da birliğin çıkardığı afişler oldu. Pendik merkeze EMEP’le birlikte 300’ün üzerinde afiş astık. Yine Pendik’te bulunan kurumlarla birlikte topladığımız imzaları bir eylemle meclise göndermeyi planlıyoruz.

Çalışmalarımızı önümüzdeki hafta eylemli bir hatta oturtma hedefindeyiz. Hem ortak yapılabilecekleri hem de bağımsız eylemliliklerimizi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kampanyamızın başından itibaren bağımsız faaliyetimizi temel alarak, bu arada ortak iş yapabilmenin koşullarını zorladık, zorluyoruz. Şu ana kadarki pratiğimizde iyi bir yol tutturduğumuzu söyleyebiliriz. Hafta sonunda gerçekleştireceğimiz etkinliğimizden sonra hedefimiz 27-28-29 Haziran’daki İstanbul direnişi olacak.

Pendik BDSP çalışanları



Gebze’de NATO karşıtı eylemler...

BDSP, ESP, HÖC ve Kaldıraç’tan oluşan NATO ve Bush Karşıtı Platform ikinci eylemini gerçekleştirdi. Meşale ve dövizlerin taşındığı eylemde NATO, emperyalizm ve tecrit karşıtı sloganlar atıldı. Yürüyüş boyunca ajitatif konuşmalar yapıldı. Coşkunun hakim olduğu eylem şu an için eylemi belli bir uzaklıkta izleyen insanları bizlere biraz daha yaklaştırırken, aralarından eyleme katılanlar da oldu. Platformumuz bir sonraki eylemini yine meşaleli yürüyüş yaparak gerçekleştireceğini duyurdu. Eylem çekilen halaylarla bitirildi.

13 Haziran günü Ulaştepe Mahallesi’nde gerçekleştirilen meşaleli yürüyüşten sonra 16 Haziran günü Mudurnutepe Mahallesi’nde coşkulu sloganların atıldığı bir eylem daha gerçekleştirildi. NATO ve Bush Karşıtı Birlik’in eylemleri yoğunluğunu artırarak sürecek.

BDSP/Gebze



Kartal NATO Karşıtı Platform’un etkinlikleri...

Geçtiğimiz haftalarda kurulan Kartal NATO Karşıtı Platform içerisinde TÜMTİS, Eğitim-Sen 5 No’lu Şube, BDSP, Halkevleri, ESP, EKB, DEHAP, EMEP, PSAK, TKP yer alıyor. Platform yaptığı birkaç toplantı sonrası iki etkinlik düzenleme kararı aldı. Bunlardan ilki 11 Haziran’da Eğitim-Sen 5 No’lu Şube’de yapılan panel oldu. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı panelde NATO’nun katliamcı geçmişi anlatıldı, zirvenin anlam ve önemi vurgulandı. Platform ikinci eylemini ise 12 Haziran günü Kartal Meydanı’nda düzenlediği basın açıklamasıyla gerçekleştirdi. Eylemde bir grup meydanda toplanırken, diğer bir grup ise “BOP’a ve NATO’ya geçit yok!” şiarının bulunduğu pankartla alana giriş yaptı. İki grup meydanda birleşti.

Basın açıklamasında BOP ve NATO teşhir edildi, ABD ve NATO’nun katliamları anlatıldı. NATO Zirvesi gerekçe gösterilerek devrimci, demokrat kurum ve kişilere yönelik devlet terörü kınandı. Polisin Ümraniye’de kaçırdığı ESP çalışanına yönelik işkence ve taciz protesto edildi. Eylemde sık sık “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “NATO dağıtılsın, üsler kapatılsın!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!” sloganları atıldı. Bir eğitim emekçisinin sunduğu kısa müzik dinletisinden sonra eylem bitirildi.

İstanbul’u NATO’ya dar edeceğiz!

Kartal BDSP



Gülsuyu NATO ve İşgal Karşıtı Platform kuruldu

Merkezi NATO ve Bush Karşıtı Birlik’in yerel ayakları olarak planladığımız Gülsuyu NATO ve İşgal Karşıtı Platform faaliyetine başladı. İlk toplantıda devrimci, demokrat gruplara çağrı yapmış olsak da, biraraya gelmeyi gerçekleştiremedik.

Platformun ilk toplantısında “NATO ve Bush Karşıtı Birlik”in ev ve dükkanlara siyah bez asma, yakalara siyah kurdele takma ve otomobillere siyah şerit çekme kampanyasını kitlelere taşımaya karar verdik. Bu doğrultuda minibüs yolu üzerindeki esnaflara ve minibüslere siyah bez ve kurdeleler dağıttık. Fakat bunun fazla etkili olmadığını gözlemledik.

Sonrasında yaptığımız toplantıda yeni bir toplantı kararı aldık. Bu toplantı için 200 adet el ilanını bire bir konuşmalar yaparak dağıttık. Kahvelerde toplantıya çağrı amaçlı ajitasyon konuşmaları yaptık. Toplantıya Ekmek ve Adalet Dergisi çalışanları da katıldı.

Toplantıda yapılan tartışmalar sonucu, kahvelerde NATO’nun gerçek yüzünü teşhir eden bir resim sergisi açma, toplu olarak kahve konuşmaları yapma, bildiri ve afiş hazırlama kararları aldık, bunun planlamamasını yaptık. 20 Haziran tarihine kadar NATO ve İşgal Karşıtı Platform’un tanıtımı ve kitleleri bilgilendirme faaliyeti yürüteceğiz. Ayın 20’sinden itibaren 27 Haziran’a kadar her akşam saat 20:00’de eylem yapma kararı aldık.

BDSP çalışanları Gülsuyu