19 Haziran'04
Sayı: 2004/24 (16)


  Kızıl Bayrak'tan
  Devletin sahte açılımları ve Kürt sorununun gerçek çözümü
  Düzen medyası yine görev başında...
  Devrimci tutsaklardan açıklama...
  Castleblair’de eylem ve sendikal ihanet!
  Castleblair işçilerinin açıklaması...
  DİSK 12. Genel Kurulu üzerine
  NATO Zirvesi ve sendikaların tutumu üzerine
  Gaziosmanpaşa’da NATO karşıtı eylem, etkinlik ve pratik çalışmalar...
  BDSP’nin Pendik NATO karşıtı çalışmalarından...
  NATO karşıtı eylem, etkinlik ve faaliyetten
  Mamak NATO Karşıtı İşçi-Emekçi İnisiyatifi’nin eylem ve etkinliklerinden…
  Petkim işçileri eylemde
  Kızıl Bayrak 10. yayın yılını geride bıraktı!
Devrimci sınıf çizgisi ve geleneğinin yayın kürsüsü
  Nice 10 yıllara!
  “Kızıl Bayrak emekle, bedellerle yükseliyor, yükselecek!”
  Liseli gençlik çalışmasının sorunları
  6. ay zamları için örgütlenelim, mücadele edelim!
  İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısı üzerine...
  ABD emperyalizmine uşak olanlar, siyonistleri desteklemeye mahkumdur
  Aznar’dan sonra “fino köpeği” Blair de seçimlerde hezimete uğradı...
  Emperyalizm özgürlük değil egemenlik ister!..
  Bültenlerden
  Bültenlerden
  1. Çiğli İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi:
  Tüketirken tükenen kadınlar
  12 Haziran’da Frankfurt’ta yapılan Konferans’ın Sonuç Bildirgesi
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Petkim işçileri eylemde

Petkim’in satışı iptal edildikten sonra ikinci bir satış takvimi belirlendi. Yeterli teklif alınamaması nedeniyle iptal edilen Petkim ihalesiyle ilgili Maliye Bakanı Unakıtan, Petkim ihalesinin sonuçlandırıldığını fakat alıcı şirketin problemlerinden dolayı satışın gerçekleştirilemediğini, şimdi ikinci bir ihale süreciyle bu satışı gerçekleştirerek Petkim’i satacakları açıklaması yaptı. Bu açıklamanın ardından Petkim işçileri işyerinde eylem yaptı.

Petkim’de yaşanan bir diğer gelişme de işten çıkarmalar. Petkim’de çalışan 64’ü kapsam dışı, 79’u kapsam içi olmak üzere 143 işçinin işten atılmasına karşı 11 Haziran günü Petkim’de iş bırakma eylemi yapıldı. Sabah saatlerinde Petkim girişinde toplanan yaklaşık 2 bin işçi hem Petkim’in tekrar satışa çıkarılma kararını, hem de işten çıkarmaları protesto etti. Eylemde bir konuşma yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, işten çıkarmaların hükümetle Türk-İş arasında imzalanan protokole aykırı olduğunu belirterek, işten atmaların arkasında politik kadrolaşmanın olduğunu söyledi. Siyasilerin Petkim’den elini çekmesini istedi. İşten çıkarılanlar geri alınıncaya kadar eylemlerin devam edeceğini vurguladı. İş bırakma nedeniyle Petkim’in satışı gerçekleştirilemedi.

Petkim Genel Müdürlüğü ve Petrol-İş arasında devam eden görüşmelerin hafta sonu sonuçlandırılamaması nedeniyle, 14 Haziran Pazartesi günü de eyleme devam edildi. Sabah saatlerinde işyeri önünde toplanan işçilere hitaben bir konuşma yapan İbrahim Doğangül, işverenden sadece TİS hükümlerine uymasını istediklerini, uymamaları halinde ise her türlü haklarını kullanarak mücadele edeceklerini söyledi. Petkim’de sözde reorganizasyona gidilerek işçilerin işten atıldığını oysa yapılanın reorganizasyon değil işçi kıyımı olduğunu belirtti. Doğangül iş bırakma eyleminin işten atılanlar geri alınıncaya kadar devam edeceğini açıkladı.

15 Haziran Salı günü yapılan görüşmelerin ardından işten atılan işçilerin geri alınacağının açıklanmasının ardından iş bırakma eylemi sona erdi. İş bırakma eylemi boyunca Petkim’de zorunlu ünitelerin dışında üretim yapılmadı.

Kızıl Bayrak/İzmir



Sağlık çalışanları bir kez daha “G(Ö)REV”de

Türk Tabipler Birliği’ne bağlı hekimler “sağlık ve özlük hakları için” 16 Haziran’da 81 ilden 6 güzergahla, “Umuda beyaz yürüyüş” adı altında Ankara’ya yürüyüş başlattılar.

TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada; “Hükümet, Türkiye’nin gerçek gündeminde yeralan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının nesnel ölçülere göre istihdam edilmemesi, kadrolaşma, bütçeden sağlığa yeterli pay ayrılmaması, toplumun dezavantajlı kesimleri başta olmak üzere büyük çoğunluğunun sağlık hizmetlerinden yararlanamaması gibi konular yerine, hekimleri suçlayarak, Türk Tabipleri Birliği’ni hedef göstermeye çalışarak, kimi yüzeysel girişimlerde bulunmayı yeğlemektedir.” denildi ve 5 Kasım, 24 Aralık ve 10-11 Mart’tan sonra şimdi de Ankara yürüyüşüyle hekimlerin “iş güvencesi ve sağlık hakkı” gibi temel talepler için yine “G(ö)REV’i sürdürecekleri belirtildi.

Altı farklı güzergahtan Ankara’ya başlatılan yürüyüşle Ankara’ya gelenler 18 Haziran 2004 Cuma günü Ankara Tabip Odası tarafından Abdi İpekçi Parkı’ndaki “Umuda Beyaz Yürüyüş Koordinasyon Merkezi”nde karşılanacak. 19 Haziran günü ise Ankara’ya gelen hekimlerle TTB Büyük Kongresi gerçekleştirilecek.

Yürüyüş güzergahları şöyle:

1. Güzergah: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Bolu, Ankara

2. Güzergah: Muğla, Aydın, Manisa, İzmir, Uşak, Afyon, Ankara

3. Güzergah: Mardin, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Aksaray, Ankara

4. Güzergah: Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Ankara

5. Güzergah: Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Çorum, Kırıkkale, Ankara

6. Güzergah: Erzurum, Sivas, Kayseri, Kırşehir, Ankara

Kastamonu doğrudan Ankara’ya gelecek. Van ise Diyarbakır ya da Erzurum üzerinden yürüyüşe katılacak.



Mamak NATO
Karşıtı Birlik’in çalışmalarından…

Mamak Nato Karşıtı Birlik kendisini deklare ettiği günden beri bir dizi eylem ve etkinlikle kitlelerle buluşmayı sürdürüyor. Özellikle birebir kitlelere ulaşmanın farklı araçlarını değerlendiriyor. Bu hafta içerisinde bildiri dağıtımı için Ege Mahallesi Pazar yerine gidildi. Pazar yerine kadar yerel olarak hazırlanmış dört ayrı afiş NATO yolu boyunca kullanıldı. Kolluk güçlerinin afiş çalışmasına keyfi müdahalesi alınan tok tutumla boşa düşürüldü. Ardından gerçekleşen sivil ekiplerin müdahalesi de boşa çıkarıldı. Yol boyunca binlerce bildiriyi emekçilere ulaştırdık ve yüzlerce afiş astık. Pazar yerine gelindiğinde megafonla sözlü propaganda yaparak bildiri dağıttık. Önlükler ve dövizlerin kullanılması ayrı bir görsellik kattı. Burada aynı zamanda “NATO yoluna karşı kardeşlik yolu” kampanyası için imza topandı. Çok geçmeden kolluk güçlerinin son bir müdahale çabası daha gerçekleşti. Kısa süren bir tartışmanın ardından bu müdahaleye de sloganlarımızla yanıt verdik. Bildiri ve afiş faaliyeti bir eyleme dönüştü. Yaklaşık yarım saat boyunca Pazar yeri içerisinde “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “NATO’ya geçit vermeyeceğiz!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!” sloganları ile yürüdük.Bir dizi aracın bir arada kullanıldığı bu faaliyet kitleler tarafından ilgiyle karşılandı.

15 Haziran Salı günü saat 19.00’da NATO Yolu Tek Mezar Parkı’nda “NATO’ya geçit vermeyeceğiz!” şiarlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Parkta kürsü işlevi gören yerin arkasına ‘Savaş ve terör örgütü NATO’ya geçit vermeyeceğiz! NATO Karşıtı Birlik” imzalı pankart asıldı. Parkın girişine de “NATO Yolu değil kardeşlik yolu” pankartı asıldı. Etkinlik birlik imzalı metnin okunmasıyla başladı. Halk Ozanı Hıdır Çelebi, mahalli sanatçı Elif Kılıç ve YDG Tiyatro topluluğunu Mehmet Özer’in şiir dinletisi izledi. Etkinlik boyunca sık sık “NATO’ya geçit vermeyeceğiz!”, “Tecavüzcü NATO bölgemizden defol!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” , “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filoyu unutmayın!” sloganları atıldı. Yaklaşık ki saat süren etkinliğe bölgeden 500’e yakın emekçi katıldı. Bu tablo ön çalışmanın ne derece başarılı olduğunun bir göstergesiydi. Etkinlik İdilcan Müzik Topluluğu’nun dinletisinin ardından halaylarla son buldu.

Etkinlik sonrası Tek Mezar Parkı’ndan Tuzluçayır’a kadar sloganlarla meşaleli bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüş boyunca sık sık devrimci dayanışmayı ve emperyalizm karşıtlığını içeren sloganlar atıldı. Saatin geç olmasına rağmen birçok insan camlara çıkarak alkışladı.

Mamak BDSP çalışanları