26 Haziran'04
Sayı: 2004/25 (17)


  Kızıl Bayrak'tan
  Kürt halkı özgürlüğü için emperyalizme ve siyonizme karşı mücadeleyi yükseltmelidir!
  Emperyalizme kölelikten kurtulmak için siyasal sınıf hareketini yükseltelim!
  Fabrikalarda mücadeleyi yükseltelim!
  Emekliye vergi!
  “Demokrasi” makyajı tutmuyor!
  Adalet Bakanı DEP’lilere devlet sopasını gösterdi
  “Misafir”le değil emperyalist haydut takımıyla yüzyüzeyiz!
  Irak’ta işgalci fabrikada ücretli köle olmayacağız!
  GOP NATO karşıtı çalışmalardan...
  NATO karşıtı eylem, etkinlik ve faaliyetten
  Mamak’ta NATO Karşıtı eylem ve etkinlikler
  NATO Zirvesi ve düşündürdükleri...
  Kızıl Bayrak 10. yayın yılını geride bıraktı!-2
Daha güçlü, başarılı ve işlevsel bir yayın faaliyetine doğru
  Almanya’dan genç komünistler:
  Dinci gericiliği meşrulaştırmak EMEP’li liberallere kaldı
  Birleşik Metal-İş Sendikası Temsilciler Kurulu Toplantısı yapıldı...
  Ortadoğu halklarını hedef alan saldırgan ittifak güçlendiriliyor
  Irak’ta “yönetim devri” kirli savaş şeflerinin gözetiminde
  Emperyalist barbarlığın yeni simgesi “Gizli İşkence Merkezleri”
  “Sonumuzu kendimiz hazırlıyoruz!”
  Kapitalizm ve çocuk sömürüsü
  Bültenlerden
  Tüm emperyalistler Ortadoğu’dan çekilsin!
  Sincan F Tipi’nde iki Ölüm Orucu direnişçisi yaşamını yitirdi...
  Sermaye Zirve için hükümetin arkasında
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Irak’ta “yönetim devri” kirli savaş
şeflerinin gözetiminde

Washington’daki savaş kundakçıları, işbirlikçiler arasından seçtikleri kukla hükümetin 30 Haziran’da göreve başlayacağını, bunun da “demokrasi yönünde atılmış önemli bir adım” olduğunu iddia ediyorlar.

İşgal karşıtı direnişin tüm hızıyla devam ettiği, Amerikan askerlerinin her gün kayıp verdiği, Iraklı işbirlikçilerin cezalandırıldığı, petrol boru hatlarının bombalandığı günlerde, yönetimin Iraklılar’a devredileceği söyleniyor. İşkenceci katillerin başı Bush ise, Irak’ta demokrasinin doğduğunu söylüyor. Ancak bu iddiaları ortaya atanlar dahil “yönetim devri” kimse için inandırıcı değil.

Bush, Florida’da ABD Komuta Merkezi’nin bulunduğu Hava Üssü’nde, Afganistan ve Irak’taki binlerce ABD askerine hitaben uydu aracılığı ile bir konuşma yaptı. Haydutbaşı, “Henüz zafer kazanmadık, ama Irak halkını özgürleştirmek için, onların özgürlüğü güvence altına alınıncaya kadar orada kalacağız” dedi. İşgal ordusuna övgü dolu sözler söyleyen Bush, “Irak, Afganistan ve bütün dünyada demokrasinin yükselmesine yardım ederek insanlara acı ve nefretin alternatifini veriyorsunuz. Bu, dünya barışı için çok önemli” türünden saçma sapan sözler sarfetti.

Oysa 30 Haziran’da Irak’ta fiilen hiçbir şey değişmeyecek. Başbakanlığa atanan İyad Allavi bir CİA ajanıdır. Irak halkı da ajanlar, zorbalar ve hırsızlardan oluşan Allavi hükümetinden bir beklenti içinde değil. Bu hükümeti meşru kabul edenlerin sayısı son derece sınırlı.

Eski BM diplomatını Irak temsilcisi olarak atayan Bush yönetimi, sömürge valisi Bremer yerine, sicili kanlı bir kirli savaş şefi olan John Negroponte’yi yerleştirecek. Negroponte, işkenceci, katil, provokatör, darbeci yetiştiren Amerikan okulu (yeni adı Batı Yarıküre Güvenlik İşbirliği Enstitüsü) mezunudur. Kontra şefin 20 yıllık icraatları bu okulun şanına yakışır cinstendir.

20 yıl önce BM Honduras yetkilisi olarak bu ülkeye giden Negroponte, kontraların baş destekçisiydi. Nikaragua’daki Sandinist yönetime karşı CİA’nın finanse ettiği karşı-devrimci kontralar, sayısız cinayet ve sabotaja imza atmış bir caniler sürüsüydü. Kontraların yanısıra askeri faşist diktatörlüklerle sıkı işbirliği içinde olan bu diplomat, BM görevlisi kılıklı eli kanlı bir katildir. Öyle ki, Negroponte Honduras elçisiyken çalıştığı bina CİA’nın Latin Amerika üssü konumundaydı. Bağdat’ta kuracağı karargahta da aynı kirli misyonu yerine getirecektir. Irak’a atanmasının asıl nedeni, kirli savaş alanındaki bu birikimidir.

Tam da Irak’ta “demokrasinin doğuşu”ndan söz edildiği bugünlerde ABD, direnişçilere karşı savaşmaları için Latin Amerika’da kirli savaşta yer almış paralı askerleri de Irak’a getirmeye hazırlanıyor. Şili ve Arjantin’de ilerici-devrimci güçlerin katledilmesinde aktif rol oynayan ölüm mangalarından güvenlik servisi kurmayı planlayan ABD, savunma bakanlığından ihale alan şirketleri de bu katillerle korumayı amaçlıyor. Askeri faşist diktatörlükler döneminde işkence ve katliamlar yapan bu caniler, bu kez Irak’ta yüksek ücretlerle istihdam edilecekler.

Eli kanlı katillerin katkısıyla Irak’ta demokrasi yönünde adımların atıldığını söylemek, yalnız Irak halkıyla değil, dünya halklarıyla da alay etmek anlamına geliyor. Tabii Irak halkı ve Iraklı direnişçiler savaş kundakçıları gibi düşünmüyor. 30 Haziran’daki “yönetim devri” de Iraklılar’ı aldatabilecek etkiden yoksundur. Zira halklar tek gerçek çözümün Irak’ı emperyalist ordulardan temizlemek olduğunu, bunun yegane yolunun direnişten geçtiğini görüyorlar.