26 Haziran'04
Sayı: 2004/25 (17)


  Kızıl Bayrak'tan
  Kürt halkı özgürlüğü için emperyalizme ve siyonizme karşı mücadeleyi yükseltmelidir!
  Emperyalizme kölelikten kurtulmak için siyasal sınıf hareketini yükseltelim!
  Fabrikalarda mücadeleyi yükseltelim!
  Emekliye vergi!
  “Demokrasi” makyajı tutmuyor!
  Adalet Bakanı DEP’lilere devlet sopasını gösterdi
  “Misafir”le değil emperyalist haydut takımıyla yüzyüzeyiz!
  Irak’ta işgalci fabrikada ücretli köle olmayacağız!
  GOP NATO karşıtı çalışmalardan...
  NATO karşıtı eylem, etkinlik ve faaliyetten
  Mamak’ta NATO Karşıtı eylem ve etkinlikler
  NATO Zirvesi ve düşündürdükleri...
  Kızıl Bayrak 10. yayın yılını geride bıraktı!-2
Daha güçlü, başarılı ve işlevsel bir yayın faaliyetine doğru
  Almanya’dan genç komünistler:
  Dinci gericiliği meşrulaştırmak EMEP’li liberallere kaldı
  Birleşik Metal-İş Sendikası Temsilciler Kurulu Toplantısı yapıldı...
  Ortadoğu halklarını hedef alan saldırgan ittifak güçlendiriliyor
  Irak’ta “yönetim devri” kirli savaş şeflerinin gözetiminde
  Emperyalist barbarlığın yeni simgesi “Gizli İşkence Merkezleri”
  “Sonumuzu kendimiz hazırlıyoruz!”
  Kapitalizm ve çocuk sömürüsü
  Bültenlerden
  Tüm emperyalistler Ortadoğu’dan çekilsin!
  Sincan F Tipi’nde iki Ölüm Orucu direnişçisi yaşamını yitirdi...
  Sermaye Zirve için hükümetin arkasında
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Sermaye Zirve için hükümetin arkasında

28-29 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu “NATO Zirvesi - İstanbul 2004” sitesinin “Ev Sahibi Ülkeye Destek Verenler” sayfasında, 4 kurum ile 21 firmanın ismi geçiyor.

Alfabetik sıraya göre sponsor listesinde yer alan dört kurum Eczacıbaşı Vakfı; Sakıp Sabancı Müzesi; Türkiye Müteahhitler Birliği; Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği (TOBB).

Yine alfabetik sıraya göre sponsorluk yapacak firmalar AKSA, Çalık Holding, Coca-Cola, Doğan Yayın Holding, Doğuş Otomotiv, Efes Pilsen, Enterkon, FNSS-UDLP-NUROL, MNG Bank, NURUS, Petrol Ofisi, RAMSEY London, SANKO, SETKOM, Turkcell, Türkiye İş Bankası, Türk Telekom, Ülker, Ulusoy, Vakıfbank, Vestel.

Doğrudan maddi yardım ya da hizmet sunumuyla verilen desteğin tutarı, Ekonomist Dergisi’nin 13-20 Haziran 2004 tarihli sayısına göre, 30 milyon dolar dolayında.

Ekonomist, iş dünyasının önde gelen isimlerinden 25 işadamının 26 Şubat’ta Başbakanlık konutunda buluştuğunu ve NATO zirvesi için gerekli olan 30 milyon dolarlık maliyeti üstlendiğini belirtiyor.

“Kongre turizmi”

Ekonomist Mustafa Sönmez, niçin ve neden adı geçen firmaların NATO Zirvesi’nde sponsorluk yapmış olabileceği konusunda bazı ipuçları veriyor:
* Hadiseye şöyle bakılabilir, adı geçen firmalar için NATO Zirvesi kongre turizmi kapsamında bir etkinliktir ve bir ihtimal, bu firmalara da öyle gidilmiştir.

* NATO’nun mahiyetini dikkate almadan firmalara ’böylesine uluslararası bir etkinlik İstanbul’da yapılacak ve sponsor olun’ denmiş olabilir ve mesela Eczacıbaşı böyle bir saikle katılmış olabilir.

* Birtakım firmalar dünya medyasının NATO Zirvesi’ne ilgisi nedeniyle, hem tanıtım çerçevesinde, hem katkıda bulunmak için destek vermiş olabilir.

* Birtakım firmalar askeri endüstride işleri olduğu için -NUROL ve Müteahhitler Birliği gibi- destekliyordur.

Sermayenin misyonu

Sönmez, genel olarak sponsor firmaların Türkiye büyük sermayesinin unsurları olduğuna dikkat çekerek, “NATO Zirvesi gibi sistemin bir parçası olan bir toplantıya kolaylık sağlamak, dünya sermayesinin bir parçası olan Türkiye sermayesinin de bir misyonu” diyor ve ekliyor:

“Bu sponsorlar Dünya Sendikalar Birliği’nin konferansını desteklemezlerdi. Küresellik karşıtı bir hareketin konferansını da desteklemezlerdi; bu sınıfsal bir tercih. Esas olan bu, ama Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmak gibi bir amaçla da destek var. Sanırım bu dünyanın her yerinde aynı.”

Toplu sponsorluk

Mustafa Sönmez sponsor firmaların yaptıkları harcamaların vergiden düşülebilme olasılığına ilişkin soruyu, “Sponsorluk giderleri sanıyorum vergiden düşülebiliyor. Sonuçta bir tanıtım ve reklam gideri olarak gösteriliyor” diye yanıtlıyor.

“Bir anlamda ülkemizde yaratılan değerlerin bir kısmı sponsorluk işinde kullanılmış oluyor.”

Nakit veya hizmet sponsorluğu

Ekonomist Dergisi’nin NATO Zirvesi sponsor kurum ve firmalarına ilişkin yazısında sponsorların önemli bir bölümünün maddi katkı veya hizmet biçiminde yapacağı yardımlar şöyle sıralanmış:

TOBB: Zirve katılımcılarına gala ya da kapanış yemeği düzenleyecek.

Doğan Medya Grubu ve Divan Otelleri: Ortak olarak, zirvenin catering hizmetlerini karşılayacak: Ayrıca tanıtım yayınları bastırdı.

Petrol Ofisi: Araçlara yakıt sağlayacak. (200 bin dolar)

Türk Telekom: Zirvede kullanılacak telefon, faks, network ve internet hizmetini ücretsiz verecek.

Turkcell: Haberleşme hizmeti verecek.

Ulusoy: Zirve katılımcılarının ulaşımı için otobüs tahsis edecek.

Doğuş Grubu: Zırhlı araç ve otomobil tahsis edecek.

Vestel: Zirveye bilgisayar ve plasma TV desteği verdi.

Sanko Holding: Para bağışı yaptı.

Ülker Grubu: Para bağışı yaptı. (100 bin dolar)

Akkök Grubu: Para bağışı yaptı. (75 bin dolar)

Anadolu Grubu: Zirve konuklarına Efes Pilsen ve Coca-Cola ikram edecek. (100 bin dolarlık)

Eczacıbaşı Holding: Ev sahibi ülke Türkiye’nin kültürel zenginliklerinin konuklara tanıtılmasına destek olmak amacıyla maddi katkıda bulundu.

Nurus: Zirvenin ofis mobilyalarını yapıyor. Lütfi Kırdar, Askeri Müze, TRT Binası’nda bazı ofisler ve Cemal Reşit Rey’de bir bölüm olmak üzere birçok çalışma yapıldı. 1000 kişilik basın merkezi, 26 Devlet Başkanı’nın oturacağı özel tasarlanmış ana toplantı salonu, delegasyon ofisleri, Amerika Başkanı George Bush ve NATO Genel Sekreter odası da dahil. (YS/BB)

* Ekonomist Dergisi’ndeki haberi, gazeteci Levent Gökmen Akalın hazırladı.

(BİA Haber Merkezi, 22/06/2004)



Köln’de NATO karşıtı panel

19 Haziran günü Köln’de NATO Karşıtı Birlik (Resistanbul 2004) İstanbul’daki NATO Zirvesi’ne dönük sürdürdüğü kampanya çerçevesinde bir panel gerçekleştirdi. Bir-Kar, ATİK, ADHK, HÖC ve Alınteri’nden temsilcilerin konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe 200 kişi katıldı.

Panelistler, 11 Eylül saldırısı ve ABD’nin saldırganlığı, Afganistan ve Irak işgali ve halkların direnişi Büyük Ortadoğu Projesi ve NATO, ABD’nin BOP saldırısı ve Türkiye’ye biçilen rol, emperyalizme karşı mücadele ve görevlerimiz gibi konularda görüşlerini açıklayarak 28-29 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi’nin gündemi ve hedefleri konusunda katılımcıları aydınlatmaya çalıştılar.

İstanbul Zirvesi’nin ABD’nin Ortadoğu’dan Afrika’ya uzanan bir sahada uygulamaya sokacağı politikalarını onaylattığı bir zirve olacağı, Türkiye’nin bu saldırganlık ve savaşın bir üssü haline getirilmek istendiği, bu saldırganlığının durdurulmasının yegane yolunun halkların devrimci direnişi olduğu vurgulandı. Bu saldırganlık ve savaşın asıl hedefinin ilerici ve devrimci kuvvetler olduğuna işaret edildi, bu çerçevede devrimci güçlerin görev ve sorumlulukları hatırlatıldı.

Aradan sonra, kimi dinleyiciler söz alarak beşer dakikalık konuşmalar yaptılar. Panel dinleyicilerin sordukları sorulara cevap verilmesi biçiminde sürdü ve 26 Haziran’da Köln’de yapılacak yürüyüşe dönük çağrıyla sona erdi.

Bir-Kar/Köln



Şakirpaşa İKE’de halklarla dayanışma şenliği

20 Haziran günü Şakirpaşa İKE’de “Emperyalist işgale ve NATO’ya karşı direnen Ortadoğu halkları ile dayanışma” amaçlı bir şenlik gerçekleştirdik. Şenlikten birkaç gün önce 500 adet el ilanı ve afişlerle çağrı yaptık. Şenlikten birgün önce kurulan Cumartesi Pazar’ında davetiye dağıtarak ajitasyon konuşmaları yaptık.

Şenlik 18:00 civarında bir arkadaşımızın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada Irak’taki emperyalist işgalin asıl hedefleri anlatıldı. İstanbul’da yapılacak NATO Zirvesi’yle halklara yeni acı ve yıkımların dayatılacağı belirtildi. Halklara yöneltilen bu saldırının ancak işçi sınıfı ve emekçilerin ortak mücadeleyle durdurulabileceği, ezilen halklarla dayanışmak amacıyla 28-29 Haziran günü alanlara çıkılarak dayanışmayı yükseltmenin bir sorumluluk olduğu vurgulandı.

Konuşmasının ardından müzik grubu sahne aldı. Hep birlikte türküler söylendi, halaylar çekildi. Daha sonra şiir dinletisi sunuldu ve son olarak “Koma Cihan” grubunun Türkçe ve Kürtçe söylediği parçalarla etkinlik devam etti. Şenlikte bir de serbest kürsü oluşturuldu. Şenliğimize yaklaşık 60 kişi katıldı.

Şakirpaşa İKE/Adana