26 Haziran'04
Sayı: 2004/25 (17)


  Kızıl Bayrak'tan
  Kürt halkı özgürlüğü için emperyalizme ve siyonizme karşı mücadeleyi yükseltmelidir!
  Emperyalizme kölelikten kurtulmak için siyasal sınıf hareketini yükseltelim!
  Fabrikalarda mücadeleyi yükseltelim!
  Emekliye vergi!
  “Demokrasi” makyajı tutmuyor!
  Adalet Bakanı DEP’lilere devlet sopasını gösterdi
  “Misafir”le değil emperyalist haydut takımıyla yüzyüzeyiz!
  Irak’ta işgalci fabrikada ücretli köle olmayacağız!
  GOP NATO karşıtı çalışmalardan...
  NATO karşıtı eylem, etkinlik ve faaliyetten
  Mamak’ta NATO Karşıtı eylem ve etkinlikler
  NATO Zirvesi ve düşündürdükleri...
  Kızıl Bayrak 10. yayın yılını geride bıraktı!-2
Daha güçlü, başarılı ve işlevsel bir yayın faaliyetine doğru
  Almanya’dan genç komünistler:
  Dinci gericiliği meşrulaştırmak EMEP’li liberallere kaldı
  Birleşik Metal-İş Sendikası Temsilciler Kurulu Toplantısı yapıldı...
  Ortadoğu halklarını hedef alan saldırgan ittifak güçlendiriliyor
  Irak’ta “yönetim devri” kirli savaş şeflerinin gözetiminde
  Emperyalist barbarlığın yeni simgesi “Gizli İşkence Merkezleri”
  “Sonumuzu kendimiz hazırlıyoruz!”
  Kapitalizm ve çocuk sömürüsü
  Bültenlerden
  Tüm emperyalistler Ortadoğu’dan çekilsin!
  Sincan F Tipi’nde iki Ölüm Orucu direnişçisi yaşamını yitirdi...
  Sermaye Zirve için hükümetin arkasında
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Bir eleştiri...

Pratikte de gündemler arası bağı kurabilmeliyiz

Sevgili arkadaşlar,

Önemli siyasal ve ekonomik gündemlerin üstüste düştüğü bir dönemden geçiyoruz. BDSP bu dönemde doğru devrimci tutumunu yoğun bir siyasal pratik faaliyetle birleştirmek için azami gayret gösteriyor. Ancak bu çaba göründüğü kadarıyla bir yanıyla ciddi bir eksiklik barındırıyor. Eksiklik, siyasal gündemlerle ekonomik gündemler arasında pratikte gerekli bağı kuramamaktan kaynaklanıyor.

Özellikle temel değerlendirmelerde NATO gündeminin sınıf kitlelerine maledilmesi gereği özel bir vurguya dönüştürülmüş olmasına karşın, pratikte bunun nasıl başarılacağı konusunda gerekli inisiyatif gösterilemiyor. Özellikle orta yerde asgari ücret gibi sınıf kitlelerinin duyarlı olduğu bir konu olmasına ve asgari ücretin NATO’nun kardeş örgütü İMF tarafından dikte edildiğinin bu denli açık olmasına karşın bu yapılamıyor.

Eleştirinin doğru anlaşılması bakımından belirtelim ki, bahsettiğimiz zayıflık bakış planında değil, gereklerini pratikte yapma planındadır. Yoksa Kızıl Bayrak her iki gündemi de doğru bağı kurarak güçlü biçimde işlemektedir. Zayıflık pratikte gerekli ilişkinin kurulamamış olmasındadır. Bu zayıflığın nedeni güç sorunu da değildir. Çünkü pekala mevcut güçlerle asgari ücretle ilgili İMF temsilciliğinin ya da tespit komisyonunun toplantı yaptığı binanın ya da asgari ücretle ilgili saldırgan açıklamalar yapan TİSK merkezinin veya çok daha etkili olmak üzere sanayi sitelerinin girişlerinde protesto gösterileri düzenlenebilirdi. Bu gösterilere ne kadar işçinin katıldığı önemli değildir, önemli olan BDSP’nin meşru sınıf temsiliyetine dayanmasıdır.

Pratik politikada böylesi bir tarz ve bütünlük gösterilebilseydi, hem NATO karşıtı mücadelenin geniş sınıf bölüklerine taşınması için bir kanal açılabilir, hem de asgari ücret gibi bir sorun karşısında mücadele görevleri boşlukta bırakılmazdı. Bu eleştiriden her bir sınıf devrimcisinin gerekli sonuçları çıkarması dileğiyle, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Bir okur



Rotterdam’da NATO karşıtı panel

Bir süredir Avrupa’da oluşturulan Resistanbul 2004 adlı NATO karşıtı platform çeşitli eylem ve etkinliklerle faaliyetlerini sürdürüyor. Bugüne kadar değişik dillerde bilgilendirme materyalleri çıkarılarak NATO’nun misyonu anlatılmaya çalışıldı. NATO karşıtı kampanyaya bazı bölgelerde başka uluslardan kurum, kuruluş ve kişiler de destek veriyor. Çıkarılan bildiri ve afişler, düzenlenen panel ve konferanslar ilgiyle karşılanıyor.

Bu doğrultuda Hollanda’da da çeşitli faaliyetler yürütüldü. Bir süreden beri ortak faaliyet yürütmeyen Türkiyeli ilerici sol güçlerin bu platformda biraraya gelmesi kitleler tarafından olumlu karşılandı. 20 Haziran günü Rotterdam’da ortak bir panel düzenlendi. NATO ve BOP üzerine çeşitli konuşmaların yapıldığı panelde görevlere işaret edildi. 26 Haziran günü saat 13:00’de Dam Plein Amsterdam’da savaş karşıtı bir yürüyüş yapılacak. Burada Resistanbul 2004 temsilcisi de bir konuşma yapacak.

Bir-Kar/Hollanda



Nürnberg’de NATO karşıtı panel

Nürnberg bölgesi Bir-Kar çalışanları olarak 15-16 Haziran şanlı işçi direnişinin 34. yıldönümü, emperyalist NATO Zirvesi ve BOP başlıklarını konu alan bir panel ve kültürel etkinlik düzenledik.

20 Haziran günü saat 14:30’da gerçekleştirdiğimiz panelde Türkiye işçi snıfına ve sınıf devrimcilerine düşen görevlere değinildi.

İkinci bölümde kültürel etkinlikler düzenlendi. Halk ozanımız Derdiyoklar şiir ve parçalarıyla anlamlı bir katkı sundu. Alman müzik grubu Zündstoff Almanca-Türkçe işçi marşlarıyla etkinliğe renk kattı. 19 yıllık bir tekstil işçisi Türkçe-Kürtçe-Zazaca parçalar okudu. Başka bir fabrikadan gelen bir işçi arkadaş da okuduğu parçalarla etkinliğe katıldı. Daha sonra Alman ve Türkiyeli dostlarımızla geç saatlere kadar sohbet ettik. Ses cihazlarından tutulan yere ve katılan sanatçılara kadar anlamlı bir dayanışma sergilendi. İki etkinliğe de işçi ağırlıklı 50 civarında bir katılım oldu. Etkinliğimizi 26 Haziran günü yapacağımız yürüyüşün çağrısıyla sona erdirdik.

Etkinlik öncesinde 300 civarında çağrı bildirisi dağıttık. Yerel radyonun Türkçe bölümünde çağrılarımızı yayınlattık.

Bir-Kar/Nürnberg



Ey Irak!

Kentin ölüler kentine dönüştü
leş kuşları uçuşuyor
karanlığa bürünmüş celatlarca.
Kızılca şafaklar kopsun!
Bak eli, silahı kanlı avcılar
ardından insan ölüleri. 
Biliyorum bastıramıyorsun acıyı
çağlayan gibi akıyor gözyaşı
beraber direniyor zalime
7’den 70’e
eli kolu silah tutan herkes.
Birinde taş, birinde sopa,
birinde silah. 
Yalnız değilsin
yalnız değiliz
dört bir yandan geliyoruz
bağıra bağıra
isyan isyana.
Ey! dirhem dirhem yakılanlar.
Ey Irak!
Umudunu kaybetme
umudun silahın olsun
onurun direncin.
Bak öte yanındaki
isyan ateşine.
Yıllardır varolma savaşı veren
Filistin halkına
onuruyla direnen insanlara.
Umudunu kaybetme
umudun silahın
onurun direncin olsun.

Antakya’dan bir okur



Cenevre’de NATO karşıtı faaliyet

Emperyalistlerin terör örgütü NATO’ya karşı Avrupa genelinde devrimci parti ve kurumların güçbirliği oluşturması üzerine Cenevre’de de belli güçler biraraya geldi. Bir-Kar, Halkevi, İsviçreli sol partiler ve sendikalarla anlamlı bir pratik faaliyet yürütüldü. Yerel düzeyde NATO karşıtı bir bildiri çıkarılarak dağıtıldı.

Merkezi NATO karşıtı bildiri ve afişlerin bölgeye az sayıda gelmesinden dolayı yerelde kendi olanaklarımızla 6 bin adet bildiri bastırdık. 23-24 Haziran tarihlerinde şehrin en işlek merkezinde saat 14-19: 00 arası standımızı açtık. Binlerce bildirimizi dağıttık. Standın etrafına yaygınca afiş yaptık. İsviçreli dostlar da dayanışmada bulundular. Stand açtığımız her iki günde de yürüyüş vardı. Birinci gün binlerce öğrenci yürüdü. İkinci gün ise kamu çalışanlarının yürüyüşü gerçekleşti ve yarım günlük greve gidildi.

Bir-Kar/Cenevre