8 Mayıs'04
Sayı: 2004/18 (10)


  Kızıl Bayrak'tan
  İki 1 Mayıs, iki eğilim ve reformistlerin hezeyanları
  Saraçhane'de 20 bin işçi ve emekçi buluştu...
  Şişli'de icazetli 1 Mayıs
  Ankara'da 1 Mayıs
  1 Mayıs eylemleri...
  1 Mayıs eylemleri...
  Komünist bir işçinin kaleminden 1 Mayıs...
  Edirne'deki polis vahşeti, Türkiye'deki devlet gerçeğine tutulan bir aynadır...
  Yeni Ceza İnfaz Yasa Tasarısı mecliste...
  Selma Kubat: ÖO Direnişi'nin 111. şehidi
  Deniz, Hüseyin, Yusuf... 6 Mayıs şehitleri anıldı
  YÖK yasası üzerine çatışma sürüyor
  Tek çözüm yolu örgütlü mücadele!
  1 Mayıs, Saraçhane ve işçi hareketi
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri...
  Dünya'da 1 Mayıs...
  NATO: İşçi sınıfı ve emekçi halklara karşı emperyalistlerin kirli savaş örgütü
  İşkence fotoğrafları emperyalist barbarlığın Irak'tan yansıyan kirli suretidir
  İşgal güçleri Felluce'de kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı...
  Siyonist cellatlar Filistinli çocukları katlediyor!
  AB'nin doğuya genişlemesi...
  Kürdistan'daki siyasal akımlar-1
  Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Eyleme ağırlığı işçi olan 15 bin kişi katıldı...

Şişli’de icazetli 1 Mayıs

1 Mayıs İstanbul’da iki ayrı alanda kutlandı. 1 Mayıs hazırlıkları kapsamında haftalar öncesinden gerçekleştirilen toplantılarda sendikalar kutlamaların Taksim’de yapılması için görüş birliğine varmışlardı. Ancak daha sonra devletten gelen telkinlerle Hak-İş İstanbul’daki kutlamalardan tümüyle çekilirken Türk-İş de ayrı olarak başvuru yapma kararı aldı.

Türk-İş’in düzenlediği ve kimi televizyon kanallarının o gün kullandığı ifadeyle “resmi” 1 Mayıs kutlamaları, Şişli Abide-i Hürriyet Meydanı’nda yapıldı. Ağırlığı işçi olan 15 bin kişinin katıldığı miting oldukça sönük geçti. Kimi işçi kortejlerinin ve devrimci grupların nispeten canlı ve kararlı duruşları bu tabloyu değiştirmek için yeterli olamadı.

PERPA tarafında oluşturulan kortejler saat 11.00’den itibaren alana girmeye başladı. En önde “Gücümüz birliğimizdir” yazılı Türk-İş pankartı ve onun arkasında da sendika kortejleri sıralanmıştı. EMEP, İP, Alınteri, Partizan, DHP ve Devrimci Hareket kortejleri de sendikaların arkasından alana girdiler.

Türkiye Haber-İş sendikası mitinge Bursa, Sakarya ve İstanbul şubeleri üzerinden katılmıştı. 700 kişi kadar olan Haber-İş kortejinde “Özelleştirmeye geçit yok” pankartı taşındı ve “Telekom vatandır satılamaz” sloganları atıldı. Mitinge nispeten kitlesel katılan sendikaların başında Belediye-İş geliyordu. 1500 belediye işçisinin yürüdüğü kortejin görselliği aynı zamanda bir ön hazırlığın da ifadesiydi. Diğer kitlesel işçi kortejlerinin Petrol-İş (900), TES-İş İstanbul ve Edirne Şubeleri (750), Deri-İş Tuzla şubesi (700), Tez Koop-İş (550) olduğunu söyleyebiliriz. Petrol-İş ve Tez Koop-İş kortejleri de görsellikleriyle, özellikle alana giriş sırasındaki canlılıklarıyla göz doldurdular. Nispeten canlı olan bir diğer kortej ise, Bakırköy Sümerbank işçilerinin yürüdüğü TEKSİF korteji oldu.

Demiryol-İş kortejinde devasa büyüklükte bir Türk bayrağı taşındı. 450 kişilik kortejde hemen hiçbir canlılık yoktu. Kortejdekiler eyleme sanki salt o bayrağı taşımak üzere gelmiş gibi duruyorlardı. Kamuda tasfiye saldırısının hedefi durumundaki işletmelerde örgütlenen Yol-İş ve Türk Metal, Hava-İş, Selüloz-İş, Kristal-İş gibi pek çok sendikanın ise 1 Mayıs’a gereken önemi vermedikleri, temsili kortejlerle alana gelmeyi tercih ettikleri görüldü. 6 Mart mitingine binlerce insanı yığan Yol-İş, Şişli’deki 1 Mayıs kutlamalarına sadece 300-350 kişilik bir kitleyle katıldı. Diğerleri ise 30 ile 60 arasında değişen sayılarda işçiyi alana göndermekle yetinmişlerdi.

İcazetçi Türk-İş’in iki suç ortağı olarak İP ve EMEP ise, sendika kortejlerinin arkasından alana girdiler. EMEP kortejinde 2500, İP kortejinde ise 1500 kişi yürüdü. EMEP kortejinde emperyalist saldırganlık ve NATO zirvesiyle ilgili pankart ve sloganlar ön plana çıkarken, İP’in pankart ve sloganlarında NATO Zirvesi’ne hiç değinilmemesi dikkat çekti.

1 Mayıs kutlamalarında süre giden Şişli sınırlılığının bir biçimde kırılması sınıf ve kitle hareketinin gelişimi için politik bir ihtiyaçken, kimi devrimci gruplar bunu anlayamadılar ve türlü gerekçelerle Türk-İş’in icazetli mitingine katılmayı tercih ettiler. Partizan (300 kişi), Demokratik Haklar Platformu (400 kişi) ve Alınteri (150 kişi) bunlar arasındaydı. Alanın en gerisinde konumlanan bu gruplar miting boyunca canlılıklarını yitirmediler. Fakat kültür kurumlarının yaptığı tiyatro gösterilerine duyulan ilgi dışında bu grupların genel kitleyle bağ kuramadıkları, yalıtık kaldıkları gözlendi.

Neticede Şişli’de ortaya çıkan tablo icazetli bir 1 Mayıs tablosuydu. Belki de katılımcı kitlenin ileri unsurları bu durumun bilincinde ve basıncı altında olduğu için, kürsüden yapılan ateşli konuşmalar, mücadele çağrıları katılımcılarda fazla karşılık bulmadı. Giriş’te yaşanan nispi coşku ise konuşmalar başladıktan sonra yerini suskunluk ve dağınıklığa bıraktı. Daha konuşmalar bitmeden de saat 13.00’den itibaren dağılmalar başladı. 13.30’da Kıvırcık Ali sahneye çıktığında işçilerin önemli bir bölümü geri dönüş yolunu tutmuştu bile.

Türk-İş, yaptığı manevra ile 1 Mayıs’ı böldü. Sınıfın örgütlü kesimlerini devletin icazetine mahkum etmeyi başardı. Fakat mitingde ortaya çıkan tablo Türk-İş’in sınıfın örgütlü kesimi üzerindeki denetiminin sanıldığı kadar güçlü olmadığını da ortaya çıkardı.

Kızıl Bayrak/İstanbul



Adana’da 1 Mayıs

Tertip komitesinin (Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB) başvurusuyla gerçekleşen 1 Mayıs, kitlenin Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanmasıyla başladı. Burada toplanan kitle kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. Eyleme sendikalardan Türk-İş, DİSK, KESK, reformist çevrelerden EMEP, ÖDP, SDP, ÖT, düzen partilerinden SHP, İP ve CHP, meslek örgütlerinden TMMOB, ATO, DKÖ’lerden Pir Sultan Abdal Derneği, İHD, THAY-DER, devrimci gruplardan BDSP, HÖC, Alınteri, ESP, Barikat, İşçi Mücadelesi katıldı. Eyleme katılım yaklaşık 6 bin kişi civarında oldu.

Yürüyüş boyunca emperyalizm, NATO ve kamu reformu yasa tasarısı karşıtı sloganlar atıldı. Kortejler dağınık ve düzensizdi. Saat 11:00’de başlayan yürüyüş saat 13:00’de son buldu. Alanda devrim mücadelesinde şehit düşenler için yapılan saygı duruşunun ardından “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı atıldı. Tertip komitesi adına Eğitim-Sen Şube Başkanı Halil Kara günün anlam ve önemini belirten bir metin okudu. Ardından Türk-İş Bölge Başkanı Hüseyin Elber bir konuşma yaptı. Daha sonra Grup Yol kürsüde yer aldı. Denizler’in anısına yaptıkları “Denizlerin Türküsü”nü seslendirdiler.

Yürüyüş sırasında ve arama noktasında Halkevi üyeleri ile polis arasında arbede yaşandı. Bir polis ve iki gösterici yediği darbedelerden dolayı baygınlık geçirdi.

KESK’e bağlı sendikalarda katılım oldukça düşüktü. En geniş katılımı Eğitim-Sen gerçekleştirdi. İşçi sendikaları ise bir önceki yıla oranla daha az bir kitleyi alana taşıdı.

Devrimci grupların katılımı bu yıl daha güçlü oldu. Disiplinli kortejleri dikkat çekti.

Komünistler eyleme “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!/BDSP” ve “Ya barbarlık ya sosyalizm!/Kızıl Bayrak” imzalı pankartlarla katıldı. Alanda yoğun olarak Kızıl Bayrak ve BDSP imzalı kuşlamalar yapıldı.

Kızıl Bayrak/Adana



İzmir’de 1 Mayıs...

Kölelik yasaları, emperyalizm ve
NATO protesto edildi

Haftasonuna ve NATO zirvesi öncesine denk gelmesine rağmen 1 Mayıs’a katılım sendikalar cephesinden oldukça düşüktü. Eyleme 15 bini aşkın bir kitle katıldı. 1 Mayıs’ın yağmurlu bir güne denk gelmesi de katılımı olumsuz yönde etkiledi.

İşçi sendikalarının katılımı 1 Mayıs’a hazırlık yapmadıklarını gösteriyordu. İşçi sendikalarından Belediye-İş ve DİSK’e bağlı Genel-İş’in katılımı fazla oldu. KESK de beklenenin oldukça altında bir kitleyle mitinge katıldı. KESK’in en kalabalık kortejini Eğitim-Sen oluşturuyordu. Petrol- İş Aliağa Şubesi de yaklaşık 300 işçiyle 1 Mayıs’ta yerini almıştı.

Mitingte kölelik yasaları, emperyalizm ve NATO karşıtı şiarlar öne çıktı.

Kürsüde ise Belediye-İş ve Genel-İş arasında tartışmalar yaşandı ve bu alana da yansıdı.

İzmir BDSP olarak DİSK kortejinin ardından Basmane Fuar Kapısı önünden başlayan yürüyüşe katıldık. Kortejin en önünde BDSP pankartı, arkasında “NATO’ya geçit yok! Tüm ABD ve NATO üsleri kapatılsın!” ve “Kölelik yasalarına karşı İşçi Kurultayı’nda Birleşelim/Çiğli Organize İşçileri” imzalı pankartlar taşıdık. Yine benzer şiarların yazılı olduğu önlükler giydik, flamalar taşıdık. BDSP pankartı arkasında katılanların büyük çoğunluğunu çeşitli sektörlerde çalışan işçiler oluşturuyordu. Yaklaşık 100 kişilik bir katılım sağladık.

Eylemde Sosyalist Kamu Emekçileri Kamu Emekçileri Bülteni’ni yaygın olarak dağıttılar. Alanda ise Kızıl Bayrak gazetesinin satışı yapıldı.

BDSP/İzmir