8 Mayıs'04
Sayı: 2004/18 (10)


  Kızıl Bayrak'tan
  İki 1 Mayıs, iki eğilim ve reformistlerin hezeyanları
  Saraçhane'de 20 bin işçi ve emekçi buluştu...
  Şişli'de icazetli 1 Mayıs
  Ankara'da 1 Mayıs
  1 Mayıs eylemleri...
  1 Mayıs eylemleri...
  Komünist bir işçinin kaleminden 1 Mayıs...
  Edirne'deki polis vahşeti, Türkiye'deki devlet gerçeğine tutulan bir aynadır...
  Yeni Ceza İnfaz Yasa Tasarısı mecliste...
  Selma Kubat: ÖO Direnişi'nin 111. şehidi
  Deniz, Hüseyin, Yusuf... 6 Mayıs şehitleri anıldı
  YÖK yasası üzerine çatışma sürüyor
  Tek çözüm yolu örgütlü mücadele!
  1 Mayıs, Saraçhane ve işçi hareketi
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri...
  Dünya'da 1 Mayıs...
  NATO: İşçi sınıfı ve emekçi halklara karşı emperyalistlerin kirli savaş örgütü
  İşkence fotoğrafları emperyalist barbarlığın Irak'tan yansıyan kirli suretidir
  İşgal güçleri Felluce'de kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı...
  Siyonist cellatlar Filistinli çocukları katlediyor!
  AB'nin doğuya genişlemesi...
  Kürdistan'daki siyasal akımlar-1
  Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
1 Mayıs Antakya’da coşkuyla kutlandı

1 Mayıs günü Aalen Alanı’nda toplananlar Samandağ ve İskenderun’dan gelecek kitleyi bekledi. Kitlenin gelmesiyle beraber saat 13:30’da kortejler oluşturularak yürüyüşe başlandı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs, geçmiş yıllara oranla daha kitlesel bir katılımla kutlandı. Reformist çevrelerin yanı sıra düzen partisi CHP ile SHP kimi milletvekilleriyle eyleme katıldı.

DİSK, geçmiş yıllarda temsili düzeyle katılım sağlarken, bu yıl yaklaşık 50 kişilik bir kitleyle alanda yerini aldı. BTS de yaklaşık 75 kişiyle katıldı. En kitlesel katılımı KESK sağlarken, devrimci grupların kortejlerinde 150-200 kişilik bir katılım sözkonusuydu.

Komünistler, “Bütün ülkelerin işçileri birleşin!/BDSP” ve “NATO’ya geçit yok! Kahrolsun emperyalizm!/Ekim Gençliği” imzalı iki ayrı pankartla alanda yerini aldı.

Eylemin geneline coşku hakimdi. Kürsüden NATO ve emperyalizm karşıtı, Filistin ve Irak direnişine destek veren sloganlar atıldı. Yapılan konuşmaların ardından, Şems el-Cenubi (Güney’in Güneşi) müzik grubunun söylediği şarkı ve türkülerle miting sona erdi.

Kızıl Bayrak/Antakya



Trabzon’da 1 Mayıs...

Anlamlı bir gençlik katılımı

Türk-İş, KESK ve Halkevi’nin eylem komitesini oluşturduğu miting saat 13.00’de TEDAŞ önünden Belediye’ye yürüyüşle başladı. Katılımdaki zayıf tabloya rağmen gençliğin katılımı anlamlıydı. Alana gençliğin coşkusu damgasını vurdu. Mitinge yaklaşık 1200 kişi katıldı.

Eyleme EG, PEKÖP, DÜK, ÖG olarak, “NATO’ya, YÖK Yasa Tasarısı’na, Soruşturmalara GEÇİT VERMEYECEĞİZ/KTÜ Öğrencileri” imzalı pankartla katıldık. Alanda EG ve PEKÖP dövizleri açıldı. KTÜ Öğrencilerinin korteji yaklaşık 130 kişiden oluşuyordu.

Gençlik sıklıkla haykırdığı NATO karşıtı sloganlarla emperyalist barbarları alanlarda karşılayacağını işbirlikçilerine göstermiş oldu. Eyleme HÖC, DGB, BAGEH ve Koordinasyon da pankartlarıyla katıldılar.

Eylemde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Herkese parasız, bilimsel, demokratik eğitim!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Birlik, mücadele, zafer!”, “Paralı eğitime hayır!”, “F tipi, kışla tipi üniversite istemiyoruz!” sloganlarının yanısıra gençliğin gür bir biçimde attığı “KTÜ faşizme mezar olacak!” sloganı, 1 Mayıs alanında son süreçteki saldırılara verilen anlamlı bir yanıt oldu.

Ekim Gençliği/Trabzon



Bursa’da 1 Mayıs...

Zayıf ve coşkusuz...

1 Mayıs Bursa’da Gökdere Meydanı’nda yapılan mitingle kutlandı. Fomara’dan başlayan yürüyüşe 3 bini aşkın kişi katıldı. Türk-İş, DİSK ve KESK’in düzenlediği mitinge; düzen solundan CHP ve İP, reformist partilerden EMEP, SDP, DEHAP, ÖDP, devrimci gruplardan HÖC, ESP, Partizan, Devrimci Demokrasi ve Direniş katıldı. Mitinge ayrıca Uludağ Üniversitesi öğrencileri ve Bursa Ekim Tiyatrosu pankartlarıyla katıldılar.

Türk-İş ve ona bağlı sendikalardan Yol-İş, Liman-İş ve Petrol-İş’in katılımı oldukça sınırlıydı. DİSK ise eyleme BMİS ve Genel-İş’le katıldı. Kendi pankartlarıyla eyleme katılan direnişteki Grammer işçileri yürüyüş boyunca “Direne direne kazanacağız!”, “Grammer işçileri yalnız değildir!” sloganlarını attılar. KESK korteji de katılım yönünden zayıftı. İşçilerin ve kamu emekçilerinin katılımının oldukça zayıf olduğu, coşkusuz geçen eylem çekilen halaylarla bitirildi.

Kızıl Bayrak/Bursa