8 Mayıs'04
Sayı: 2004/18 (10)


  Kızıl Bayrak'tan
  İki 1 Mayıs, iki eğilim ve reformistlerin hezeyanları
  Saraçhane'de 20 bin işçi ve emekçi buluştu...
  Şişli'de icazetli 1 Mayıs
  Ankara'da 1 Mayıs
  1 Mayıs eylemleri...
  1 Mayıs eylemleri...
  Komünist bir işçinin kaleminden 1 Mayıs...
  Edirne'deki polis vahşeti, Türkiye'deki devlet gerçeğine tutulan bir aynadır...
  Yeni Ceza İnfaz Yasa Tasarısı mecliste...
  Selma Kubat: ÖO Direnişi'nin 111. şehidi
  Deniz, Hüseyin, Yusuf... 6 Mayıs şehitleri anıldı
  YÖK yasası üzerine çatışma sürüyor
  Tek çözüm yolu örgütlü mücadele!
  1 Mayıs, Saraçhane ve işçi hareketi
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri...
  Dünya'da 1 Mayıs...
  NATO: İşçi sınıfı ve emekçi halklara karşı emperyalistlerin kirli savaş örgütü
  İşkence fotoğrafları emperyalist barbarlığın Irak'tan yansıyan kirli suretidir
  İşgal güçleri Felluce'de kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı...
  Siyonist cellatlar Filistinli çocukları katlediyor!
  AB'nin doğuya genişlemesi...
  Kürdistan'daki siyasal akımlar-1
  Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Almanya’da 1 Mayıs gösterileri...

Berlin: 25 bin işçi ve emekçi alanlara çıktı

Berlin’de 1 Mayıs çeşitli gösteri ve etkinliklerle kutlandı. İlk gösteri sabah saatlerinde sendikaların “Adil ve özgür bir Avrupa için” adı altında düzenledikleri etkinlikle başladı. Brandenburger Tor’da başlayan gösteri Alexanderplatz’da son buldu. Hem katılım, hem de coşku yönüyle geçen yılları aşan bir gösteri gerçekleşti. Miting alanına gelen kitle ile birlikte sayının 25 bin olduğu açıklaması yapıldı.

Türkiyeli ve yabancı birçok örgüt ve partinin katıldığı gösteriye BİR-KAR olarak, Almanca “Sosyal saldırılara ve eğitimde özelleştirmeye karşı birlikte mücadeleye!” pankartımızla katıldık. Kortejimiz yaklaşık 60 kişiden oluşuyordu.

Öğleden sonra ise Kreuzberg semtinde geleneksel olarak gerçekleştirilen ve binlerce insanın katıldığı 1 Mayıs şenliğine katıldık. Şenlikte bilgilendirme standı ve yemek standı açtık. Ayrıca bildiri dağıtımı gerçekleştirdik ve alanın belli noktalarına BİR-KAR afişleri yaptık.

Sendikanın düzenlediği gösterilerin yanısıra gelenekselleşen başka gösteriler de yapıldı. Bunlardan ilki neo-Naziler’in polis koruması altında yapmak istedikleri gösteriydi. Ancak anti-faşistler 5 bin kişinin katıldığı bir karşı gösteri düzenlediler. Yine Kreuzberg semtinde geleneksel olan iki ayrı “devrimci 1 Mayıs” gösterisi düzenlendi. Bu gösterilere yaklaşık 4-5 bin kişi katıldı.

Bir-Kar/Berlin

Köln: Saldırılar protesto edildi

Bu seneki 1 Mayıs’ın gerek sosyal saldırıların yoğunluğu, gerekse 3 Nisan eylemlerine kitlesel katılımdan dolayı daha kitlesel ve coşkulu geçmesi bekleniyordu. Fakat beklenti gerçekleşmedi. Köln’deki 1 Mayıs kutlamalarına 4 bin kişi katıldı.

Bu tablonun güncel bazı nedenlerine kısaca değinmek gerekiyor. Sendikaların 1 Mayıs’a dönük hiçbir çabası olmadı. Köln sokaklarında bazı Alman grupların son gün yürüyüş güzergahına yaptıkları afişler ile Bir-Kar ve Partizan’ın afişlerinin dışında afiş yoktu diyebiliriz. Böyle bir 1 Mayıs tablosunun alana yansıması şaşırtıcı olmadı.

Bir-Kar olarak 1 Mayıs ön hazırlıklarını önemsedik. 1 Mayıs gündemli bir toplantıda önceliklerimizi ve hedeflerimizi belirleyerek işbölümü yaptık. Propaganda ve ajitasyonumuzun ekseninde emperyalist savaş ve sosyal saldırılar vardı. Köln’ün belli başlı yerlerine “Emperyalist savaşa ve sosyal yıkıma karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarlı afişlerimizi yaptık. Yanı sıra Ford Fabrikası, üniversite, halk pazarları, iş bulma kurumu önünde aynı başlıklı bildirilerimizi dağıttık. Yine 1 Mayıs’a çağrı amacıyla birçok emekçi evini ziyaret ettik.

Köln’de 1 Mayıs DGB binasının önünde yürüyüşle başladı. Yürüyüşe sendikalar, yerli-yabancı devrimci gruplar ve partiler ile çeşitli demokratik kitle örgütleri katıldılar. İşçilerin katılımı her zamanki gibi zayıftı. Son dönemde hareketli günler yaşayan Ford işçilerinin katılımı ise daha yoğun oldu.

Yürüyüşte taşınan pankart ve dövizlerin, atılan sloganların ana teması sosyal saldırılardı. Türkiyeli gruplar yanısıra emperyalist savaş gündemini işlediler. Yol boyunca Türkiyeli grupların solganları hiç susmadı. Bu yönüyle yürüyüşün coşku ve canlılığına büyük katkıları oldu.

Yürüyüş güzergahı bu sene oldukça kısaltılmıştı. Miting alanı da son derece küçük ve elverişsizdi. Mitingte yapılan konuşmaların içeriğini, sosyal saldırılar ve buna karşı mücadele çağrıları oluşturdu. Mitingin en hareketli ve anlamlı kesiti ise Kuzey Ren Vestfalya başbakanı (SPD) Peer Steinbrück’ün konuşma yapmak üzere kürsüye çağrıldığı an oldu. Kitle buna büyük bir tepki gösterdi. Islıklar, düdükler ve yuhalamalar arasında konuşmasına dakikalarca başlayamadı. Protestolar eşliğinde, yüzsüzce yaptığı çok kısa konuşmanın ardından kürsüyü terketmek zorunda kaldı.

Biz yürüyüşe, önde iki parti pankartı, arkada sosyal saldırılara ilişkin Bir-Kar pankartı ve kızıl bayraklarımızla, bildirilerimizle, pullarımızla ve 50 kişilik bir kortejle katıldık. Diğer Türkiyeli grupların da organize katıldıkları gözlendi.

TKİP taraftarları/Köln

Nürnberg: 6 bin kişi alanlardaydı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Nürnberg’de iki ayrı 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi. Bu yıl 1 Mayıs’ın Cumartesi gününe denk gelmesi iyi bir ön hazırlık yapılması için iyi bir olanaktı.

Yürüyüş saat 11:00’de başlayacak, miting ve çeşitli etkinliklerle 21:30’a kadar sürecekti. Ancak saat 14:00’te başlayan yağmur etkinliği çok kötü etkiledi. Kültürel programlar yapılamadı, standlar çok erken toplandı. Bizler de Bir-Kar olarak hem stand açtık, hem de iyi bir kültürel program hazırlamıştık. Ancak hava koşulları nedeniyle şiir ve müzik dinletisini sunamadık.

Yürüyüş kolunda 2 bin civarında işçi, emekçi ve genç, miting alanında ise 5 bin kişilik bir kitle vardı. Otonom ve bazı Türkiyeli grupların organize ettiği eyleme ise 800-900 arası bir katılım oldu.

KPD-Wideraafbau’dan arkadaşlar 1 Mayıs öncesi bir kutlama yaptılar. Biz de bu etkinliğe katıldık. Grup Zündstoff Almanca-Türkçe devrimci marşlarıyla kitleyi coşturdu. Hep birlikte1 Mayıs Marşı’nı Türkçe, Enternasyonal’i Almanca söyledik.

Bir-Kar/Nürnberg

Stuttgart: Beklenen katılım gerçekleşmedi

1 Mayıs öncesi materyallerimiz elimize ulaşır ulaşmaz çalışmalarımıza başladık. Afişlerimiz şehrin işlek noktalarına ve yürüyüş güzergahlarına yaptık. Fabrika önlerinde ve miting alanında yüzlerce Almanca ve Türkçe bildiri dağıttık.

Yürüyüş ve mitinge çoğunluğunu yabancıların oluşturduğu 4 bin civarı bir kitle katıldı. Bu sayı son yıllardaki 1 Mayıslar’a katılımlarla aynı olmasına rağmen, biz 150 bini aşkın bir kitlenin katıldığı 3 Nisan eyleminin de verdiği moralle daha geniş bir katılım olabileceğini düşünüyorduk. Sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan şiddetli yağmur da katılımı olumsuz yönde etkiledi.

Komünistler eyleme “Yaşasın 1 Mayıs/TKİP” imzalı pankartlarıyla katıldılar.

TKİP taraftarları/Stuttgart

Bielefeld’de 1 Mayıs

Bu yılki 1 Mayıs çalışmamızın temel şiarı emperyalist savaşa ve sosyal saldırılara karşı mücadeleydi. “Emperyalist savaşa ve sosyal saldırılara karşı 1 Mayıs’a” afişi elimize ulaşır ulaşmaz yaygın bir biçimde yaptık.

1 Mayıs sabahı DGB’nin önünde toplanan kitle kortejler oluştururak yürüyüşe başladı. Bine yakın katılımın büyük bir çoğunluğunu sendikalı yerli ve yabancı işçi ve emekçiler ile aileleri oluşturuyordu. Özellikle Türkiyeliler’in katılımı oldukça belirgindi. BİR-KAR olarak biz “Emperyalist saldırganlığa karşı Ortadoğu halklarıyla dayanışmaya” pankartı açtık ve “Emperyalist savaşa ve sosyal saldırılara karşı 1 Mayıs” başlıklı bildirimizi yürüyüş boyunca dağıttık. Miting alanındaki konuşmaların ortak noktası sosyal saldırılardı.

Bir-Kar/Bielefeld

Wuppertal’da 1 Mayıs etkinliği

Wuppertal’da 1 Mayıs yürüyüş ve mitingi yaklaşık 900 civarında bir katılımla gerçekleşti. Oysa özellikle 3 Nisan’daki kitlesel eylemlerinden sonra daha fazla bir katılım bekleniyordu.

Öğleden sonra yakın dostlarımızla ortaklaşa bir 1 Mayıs kutlaması düzenledik. Kutlamaya 70 civarında işçi ve emekçi katıldı. Dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs kutlamalarının tarihçeleri anlatıldı ve dia gösterimi yapıldı. Genç arkadaşlarımız ve çevremizdeki emekçi dostlarımız müzik dinletisi sundular. Geleneksel olarak her yıl yaptığımız bu kutlama geçen yıllara oranla daha nitelikli olmasına rağmen katılım olarak istediğimiz düzeyde değildi. Etkinlikte yapılan değerlendirmede, eksiklikler ve zayıflıklar giderildiğinde gelecek 1 Mayıslar’da daha anlamlı sonuçların ortaya çıkacağının altı çizildi.

Bir-Kar/Wuppertal



Almanya’da 1 Mayıs: 500 bini aşkın işçi ve emekçi alanlara çıktı...

Sermayenin saldırıları protesto edildi

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da yaygın eylemlerle kutlandı.

Almanya’nın yaklaşık 100 yerleşim biriminde gerçekleştirilen gösteri ve yürüyüşlere 500 bini aşkın işçi, emekçi ve genç katıldı. Pek çok yerde gerilimli anların yaşandığı gösterilerin ana teması sermayenin sosyal yıkım politikalarıydı. İşçi ve emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarını her geçen gün biraz daha çekilmez hale getirecek, gelecek güvencesinden yoksun bırakacak “Agenda 2010” saldırı paketi her yerde yoğun biçimde protesto edildi. Fakat özellikle işsizliğe, haftalık çalışma sürelerinin arttırılmasına ve AB’nin genişletilmesi bahanesi ile ücretlerin düşürülmesi girişimlerine karşı aktif mücadele çağrısı öne çıktı.

Irak’taki emperyalist işgalin protesto edilmesi, Filistin ve Ortadoğu halkları ile dayanışma amaçlı şiarların haykırılması da oldukça anlamlıydı.

Kısaca ifade edilecek olursa, işsizliğin arttığı, demokratik ve sosyal hakların gaspedildiği, yoksulluğun derinleştiği, öte yandan emperyalist genel bir savaşın ciddi bir tehlike haline geldiği koşullarda kutlanan bu 1 Mayıs’ta alanlara çıkan işçi, emekçi ve gençlerin ortak talebi ve özlemi sömürüsüz ve savaşsız bir dünya oldu.

Saldırılara karşı mücadele isteği sürüyor

3 Nisan’da Almanya’nın Berlin, Stuttgart ve Köln kentlerinde 500 bini aşkın coşkulu emekçinin katıldığı görkemli gösteriler yapılmıştı. Bu gösterilere katılan hemen herkesi heyecanlandıran ve gelecekten yana iyimser kılan bu durumun devamı arzulanıyordu. 3 Nisan’ı aşan bir kitlesellikle, bir kez daha yüzbinler halinde 1 Mayıs’ta buluşmak dileğinde bulunulmuştu.

Fakat beklenen gerçekleşmedi. 1 Mayıs’ta 3 Nisan’ı aşan bir kitleselliğe ulaşılamadı. Kuşkusuz bunun nedenleri var. Herşeyden önce 3 Nisan gösterilerinin kitesel olması için özel bir politik-pratik çaba vardı. Kitlelerin alanlara akması için özel trenlerin ve binlerce otobüsün seferberliğinde ifadesini bulan bir organizasyon vardı. İşçi ve emekçilerin taleplerine sahip çıkma görüntüsü verilerek, hareketin kendilerinden bağımsız gelişmesini engellemek, denetim altına almak gibi özel ve sinsi bir amaçla da olsa, ortaya konulan bu tutum 3 Nisan gösterilerinin kitleselliğini arttırmıştı. 3 Nisan öncesinde işçi ve emekçi tabanında oluşan-oluşturulan kitlesel bir eylem gerçekleştirme inancı, özlemi ve kararlılığı da bunda önemli bir rol oynadı.

1 Mayıs’ta ise bunların hemen hiçbiri yapılmadı. 1 Mayıs’a dönük ruhsuz birkaç açıklama ve çağrı, fabrika ve işyerlerinde neredeyse hiç dağıtılmayan çağrı bildirileri; hepsi bundan ibaretti.

1 Mayıs’ta arzu edilen kitleselliğin yakalanamaması sermayenin sosyal yıkım saldırısına karşı mücadelede bir zayıflamanın göstergesi değildir. Tersine emekçilerin saldırılara karşı mücadele kararlılıkları devam ediyor. Hatta bu mücadele gitgide istikrar kazanıyor, yer yer açık sınıfsal tepkiler olarak şekillenip sertleşiyor.

Sosyal-demokrasinin ve reformizmin işçi ve emekçiler üzerinde hala belli bir etkiye sahip olduğu tartışmasızdır. Fakat öte yandan bu etki gözle görülür bir hızla yıpranmaktadır. Bunun kendisi aynı zamanda burjuvazinin ve sosyal demokrat hükümetin işçi sınıfı içindeki ajanları olan sendika bürokratlarının etki ve denetiminin de gözle görülür bir biçimde aşınıp zayıflamasını anlatmaktadır. İşçi ve emekçi hareketinin bağımsızlaşma eğiliminin bir ifadesidir bu.

Almanya Başbakan Schröder altı yıldan beri ilk kez 1 Mayıs’ta konuşmak için çağrılmadı. Schröder AB’nin genişletilmesi toplantısına katılarak teselli buldu. Hemen her gösteride sermaye ve hükümetin uyguladığı saldırı politikalarını savunan tüm konuşmacılar öfkeli protestoların boy hedefi oldular ve kürsüden indirildiler. Bunun en somut örneği Köln 1 Mayıs’ında yaşandı. Haftalık çalışma süresinin 42 saate çıkarılmasının savunucusu olan eyalet başbakanı Peer Steinbrück, alandaki kitle tarafından konuşturulmadığı gibi kürsüden adeta kovuldu. Aynı sert tepkiye pek çok yerde sendika bürokratları da hedef oldular.

Sonuç olarak sosyal yıkım saldırısına karşı mücadelenin önümüzdeki dönemde daha da büyüyeceğinin işaretleri verildi bu 1 Mayıs’ta.



İsviçre’de 1 Mayıs...

Cenevre ve Lozan:

İşçi sınıfının kavga günü 1 Mayıs’ı bölgelerimizde coşkuyla kutladık. Emperyalist-kapitalist merkezlerde işçi sınıfına dönük ekonomik ve sosyal saldırıların yoğunlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Bu saldırıların toplumsal sonuçlarının Avrupalı işçi ve emekçilerin günlük yaşamlarında daha yakıcı hissedilmeye başladığı ve şimdiye kadar hareketsiz olan Avrupa işçi sınıfının mücadele alanlarına çıkmaya başladığı bir döneme giriliyor. Böylesi bir ortamda daha canlı bir 1 Mayıs çalışması için çaba gösterdik. Bölgelerimizde (Cenevre ve Lozan) 1 Mayıs hazırlıklarına erken bir süreçte başladık. Afiş ve bildirilerimizi üniversitelere, 1 Mayıs yürüyüşü güzergahlarına ve miting alanına yaptık.

Lozan’da sabah saatlerinde başlayan 1 Mayıs gösterisine Parti pankartlarımızla, şehitlerimizin resimleriyle ve çeşitli şiarlarımızın yeraldığı dövizlerle katıldık. Cenevre’de ise 1 Mayıs öğleden sonra kutlandı. Kapitalizme karşı sosyalizm sloganlarımızı Cenevre sokaklarında da haykırdık.

Bu yılki 1 Mayıs gösterilerine emperyalist savaş karşıtlığı ve sosyal saldırılara karşı büyüyen öfke damgasını vurdu. Bu gündemlerden hareketle devrim ve sosyalizm şiarlarını yükselttik. Lozan’da Parti kortejimiz 25 kişiyle yürüdü. Cenevre’de ise yaklaşık 40 kişiyle yürüdük. 2 bini aşkın Fransızca bildiri dağıttık ve 250 adet afiş yaptık. Türkiyeli emekçilere yönelik olarak da Türkçe bildiri dağıttık.

Cenevre’de 1 Mayıs’a yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Kitle katılımı açısından geçmiş yıllara oranla bir düşüş olmasına rağmen kitledeki canlılık ve dinamizm dikkat çekiciydi. Önümüzdeki dönem Avrupalı işçi ve emekçilerin giderek daha fazla alanlara ineceğine işaret ediyor.

TKİP taraftarları/Cenevre-Lozan

Basel:

Türkiyeli işçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı bir kenttir Basel. Partimiz’in 1 Mayıs’a çağrı bildirilerini bu kentte yaşayan Türkiyeli işçi ve emekçilerin evlerine ulaştırdık. Afişlerimizle de Basel’i donattık.

Sınıf mücadelesinin sıcak bir dönemine giriyoruz. Avrupa’daki toplumsal hareketlilik, emperyalist savaş karşıtlığı ve sosyal saldırı programlarına dönük mücadeleler yeni bir sürece işaret ediyor. Bu nedenle bu yıl 1 Mayıs gösterilerinde görece bir canlanma yaşansa da, istenilen düzeyde olmadı. Basel’deki gösteriye yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Katılanların bileşiminde gençlerin yoğunluğu dikkati çekiyordu. Parti kortejimiz ise 60 kişiden oluşuyordu. Türkçe ve Almanca bildirilerimizi yaygın olarak dağıttık.

TKİP taraftarları/Basel