8 Mayıs'04
Sayı: 2004/18 (10)


  Kızıl Bayrak'tan
  İki 1 Mayıs, iki eğilim ve reformistlerin hezeyanları
  Saraçhane'de 20 bin işçi ve emekçi buluştu...
  Şişli'de icazetli 1 Mayıs
  Ankara'da 1 Mayıs
  1 Mayıs eylemleri...
  1 Mayıs eylemleri...
  Komünist bir işçinin kaleminden 1 Mayıs...
  Edirne'deki polis vahşeti, Türkiye'deki devlet gerçeğine tutulan bir aynadır...
  Yeni Ceza İnfaz Yasa Tasarısı mecliste...
  Selma Kubat: ÖO Direnişi'nin 111. şehidi
  Deniz, Hüseyin, Yusuf... 6 Mayıs şehitleri anıldı
  YÖK yasası üzerine çatışma sürüyor
  Tek çözüm yolu örgütlü mücadele!
  1 Mayıs, Saraçhane ve işçi hareketi
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri...
  Dünya'da 1 Mayıs...
  NATO: İşçi sınıfı ve emekçi halklara karşı emperyalistlerin kirli savaş örgütü
  İşkence fotoğrafları emperyalist barbarlığın Irak'tan yansıyan kirli suretidir
  İşgal güçleri Felluce'de kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı...
  Siyonist cellatlar Filistinli çocukları katlediyor!
  AB'nin doğuya genişlemesi...
  Kürdistan'daki siyasal akımlar-1
  Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
“Y” hallesinde işçiler bantları durdurdu...

Ford’da saldırıların arkası kesilmiyor

Onbinlerce işçinin çalıştığı Köln’deki Ford Fabrikası bugünlerde tam bir kaynayan kazana benziyor. Ford işçileri huzursuz. Bu huzursuzluk dineceğe de benzemiyor. Çünkü saldırılar devam ediyor. Önce Ford’un bazı bölümlerinin kapatılma girişimleri ve buna bağlı olarak “gönüllü çıkış” adı altında 1200’ün üzerinde işçinin işten atılması Ford işçilerini hareketlendirmişti. Z hallesi 2 gün üstüste bantları durdurup eyleme başvurmuştu.

Metal patronları ile IG Metal Sendikası arasında süren TİS görüşmeleri sırasında ise Köln Ford adeta ayağa kalkmıştı. Onbinin üzerinde işçi IG Metal Sendikası’nın çağrısı üzerine yapılan uyarı grevleri çerçevesinde eylem için sokağa çıkmıştı. Grev gömleklerini hazırlamış, bir genel eylem için hazırlık yapmışlardı. Ne var ki IG Metal Sendikası’nın işbirlikçi bürokratları bir kez daha kendilerinden bekleneni yaptılar. Toplusözleşme görüşmelerinin son turunda yeni bir satış sözleşmesinin daha altına imza attılar. Böylece Ford’da genel grev hedefli hazırlıklar boşa çıkarıldı.

IG Metal’ın imzaladığı sözleşme başta 35 saatlik iş haftası olmak üzere pek çok kazanılmış hakkın gaspedilmesinin yolunu açmıştı. Çok fazla sürmedi, işyeri temsilciliği yaptığı ilk toplantıda işçilerin yılbaşı ikramiyeleri ve jubile paralarını kısıtlayan kararları açıkladı. Dahası Ford patronu “Köln Ford olarak zarar ettiklerini” vb. söyleyerek ileride yeni saldırılara başvuracaklarının sinyallerini verdi.

Nitekim vakit geçirmeden, çalışma sürelerini fiilen 40 saat ve daha üstüne çıkarmak, az insanla çok iş üretmek, uzadıkça uzayan zorunlu mesailer vb. saldırılara başvurdular. Yoğun baskılar eşliğinde sürdürülen bu saldırılara Ford işçilerinin tepkisi gecikmedi. Y hallesindeki işçiler 21 Nisan günü önce gece vardiyası ve ardından diğer vardiyalar olarak bantları durdurup eylem yaptılar. Topluca işyeri temsilciliğiyle görüşen işçiler, 90 kişi eksik oldukları halde aşırı bir yüklenme ile karşı karşıya olduklarını, 1600 araba yerine 1800 araba üretmeye zorlandıklarını, 5 kişinin işini bir işçinin yapar hale geldiğini, zorunlu mesailerle bunaltıldıklarını, psikolojik sorunlarının arttığını vb. dile getirdiler. Ne var ki herhangi bir karşılık alamadılar.

Ford patronu vurdumduymaz tutumunu sürdürürken, hükümet de saldırı paketlerini uygulamak konusundaki kararlılığını açıklıyor. Sendika bürokratları ise kavgadan özenle kaçınıyorlar. Ford kazanı her geçen gün biraz daha ısınıyor. Çalışma koşulları her geçen gün kötüleşen Ford’da daha büyük patlamalar kaçınılmaz görünüyor.

BİR-KAR çalışanları/Köln



1 Mayıs faaliyetlerinden...

1 Mayıs’a yaygın bir faaliyetle hazırlandık

Bildiri dağıtımı

Seçim döneminde yürüttüğümüz yoğun çalışma temposundan sonra 1 Mayıs’a da aynı yoğunlukta hazırlandık.

1 Mayıs işçi sınıfının birlik ve mücadele günü. Biz de bugüne uygun bir faaliyet yürüterek fabrikalarda yoğunlaştık. Belediye, Tekel, Güney Sanayi, Özbucak vb. fabrikalara bildirilerimizi ulaştırdık. Ayrıca ağırlıklı olarak işçi ve emekçi semtleri olan Şakirpaşa, Meydan, Dumlupınar, Yurt Mahallesi, Denizli mahallelerinde kurulan pazarlara da bildirilerimizi ulaştırdık. Yaklaşık 10 bin bildiri dağıttık.

Afiş çalışmamız

Şakirpaşa, Meydan, Dumlupınar, Obalar Caddesi, Çarşı merkezi, Denizli, Yurt Mahallesi vb. yerlere afişlerimizi yaptık. Çarşı merkezinde Atilla Altıkat Köprüsü altına afişlerimizi yaparken sermayenin korumaları müdahale etti. Bulunduğumuz yerde iki saat tutarak, Hatay Savcılığı’ndan toplatma kararı olduğunu söyleyerek afişlerimize el koydular. Zorla kimliklerimizi alarak afişlerimizi yırtmaya kalkıştılar ve gözaltı işlemi yaptılar. Ertesi gün tekrar Çarşı merkezine ve aynı yere afişlerimizi yaptık. Adana’da 1000’i aşkın afiş yaptık.

Afişlerimizi Özbucak, Güney Sanayi vb. fabrikaların önüne de yaptık. Yanısıra gazete satışlarını da düzenli olarak her hafta yapıyoruz. Seçim ve 1 Mayıs faaliyeti sırasında girdiğimiz yeni bölgelere ve tanıştığımız yeni ilişkilere gazetemizi ulaştırıyoruz.

Ayrıca BDSP imzalı 1 Mayıs’a çağrı kuşlarımızı çeşitli mahallelerde kullandık.

1 Mayıs pikniği

Yaklaşık bir ay önceden planladığımız 1 Mayıs pikniğine çağrı davetiyelerini işçi ve emekçilere ulaştırdık. Piknikte ortak yemekler yenildi. Daha sonra pikniğin düzenlenme amacı, 1 Mayıs’ın anlam ve önemi üzerine bir konuşma yapıldı. Ardından “Kabak ve Koltuk” isimli kısa bir skeç sergilendi. Tiyatro gösteriminden sonra müzik eşliğinde halaylar çekildi.

Pikniğe çoğunluğu genç olmak üzere yaklaşık 60 kişi katıldı.

BDSP çalışanları/Adana



“1 Mayıs kavga gününü selamlıyoruz...”

Tekliyor işte çağın çarkına okuyan çark
Ve durdumuydu bir gün bu kör, avare kasnak
Bir zincir yitirenler bir dünya kazanacak
Sende o dünyadansın sınıfını bil safa gel
Hava döndü işçiden, işçiden esiyor yel...

Senlik-benlik bitip de kuruldu muydu bizlik
Asgari ücret değil, hür ve günlük güneşlik
Beklenen gün olacak aldığın son gündelik
Halk kalacak geride bitince bu zalim sel
Hava döndü, işçiden, işçiden esiyor yel...

Can Yücel

Sevgili yoldaşlar merhaba,

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs; farklı uluslardan işçilerin sermaye sınıfına karşı mücadeleye ve mücadele birliğinin kavga alanına çağrısıdır aynı zamanda!..

Emperyalizmin başta coğrafyamız olmak üzere tüm dünyada hegemonyasını dayattığı, tanklarla, uçaklarla öfkenin tohumlarını ektiği şu günlerde; ona fırtına biçtirmenin, ezilenlerin keskin soluğunu ensesinde hissettirmenin bir kez daha elzem olduğu bir dönemeçte kutluyoruz bu 1 Mayıs’ı.

Artık coşkun nehirler gibi durmaksızın akmanın, sınırlarımızı ve sınırlarını paramparça etmenin zamanıdır!..

Biz devrimci tutsaklar; sermayenin sınıf diktatörlüğüne karşı işçi sınıfının 1 Mayıs kavga gününü, devrime olan inanç ve bağlılığımızla bir kez daha selamlıyoruz; gelecek güzel günleri hep birlikte varetmek dileğiyle mücadelenin her alanında kızıl bayrağımızla daha daha yukarı diyoruz!..

TKİP dava tutsakları
Metin Adıyaman
Argun Butay
Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi
25 Nisan ‘04