8 Mayıs'04
Sayı: 2004/18 (10)


  Kızıl Bayrak'tan
  İki 1 Mayıs, iki eğilim ve reformistlerin hezeyanları
  Saraçhane'de 20 bin işçi ve emekçi buluştu...
  Şişli'de icazetli 1 Mayıs
  Ankara'da 1 Mayıs
  1 Mayıs eylemleri...
  1 Mayıs eylemleri...
  Komünist bir işçinin kaleminden 1 Mayıs...
  Edirne'deki polis vahşeti, Türkiye'deki devlet gerçeğine tutulan bir aynadır...
  Yeni Ceza İnfaz Yasa Tasarısı mecliste...
  Selma Kubat: ÖO Direnişi'nin 111. şehidi
  Deniz, Hüseyin, Yusuf... 6 Mayıs şehitleri anıldı
  YÖK yasası üzerine çatışma sürüyor
  Tek çözüm yolu örgütlü mücadele!
  1 Mayıs, Saraçhane ve işçi hareketi
  Almanya'da 1 Mayıs gösterileri...
  Dünya'da 1 Mayıs...
  NATO: İşçi sınıfı ve emekçi halklara karşı emperyalistlerin kirli savaş örgütü
  İşkence fotoğrafları emperyalist barbarlığın Irak'tan yansıyan kirli suretidir
  İşgal güçleri Felluce'de kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı...
  Siyonist cellatlar Filistinli çocukları katlediyor!
  AB'nin doğuya genişlemesi...
  Kürdistan'daki siyasal akımlar-1
  Kadının kurtuluşu sosyalizmde!
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
Dolmabahçe önlerinde kitlesel 6 Mayıs anması...

“Deniz, Hüseyin, Yusuf kavgamızda yaşıyor!”

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, darağaçlarında katledilişlerinin 32. yılında, NATO ve Bush Karşıtı Birlik’in çağrısıyla, 6. Filo’nun denize döküldüğü yer olan Dolmabahçe önünde 500’ü aşkın bir kitle tarafından anıldılar.

Anma İnönü Stadyumu arkasından ve Kabataş İskelesi’nden olmak üzere iki koldan yürüyüş ile başladı. Anmada “Denizler’in, Mahirler’in, İbrahimler’in, Bakiler’in ve Ferhatlar’ın çizgisinde gençlik kendisini bağlayan umutları boşa çıkarmayacak!/DEHAP Gençliği”, “Dün 6. Filo bugün NATO, ABD Askeri olmayacağız!/Emep Gençliği”, “Bağımsızlık için NATO’ya geçit yok!/Demokratik Gençlik Hareketi”, “Üsler kapatılsın, emperyalistler defolsun!/ILPS”, “Bizim Denizler’de NATO gemisi yüzmez/YTÜ NATO Karşıtları”, “NATO’ya geçit yok, Kahrolsun Emperyalizm!/ESP” ve “NATO ezenlerin silahlı örgütüdür/HÖC” pankartları taşındı. Eyleme ayırıca Devrimci Öğrenci Birliği, Kaldıraç, Demokratik Gençlik Hareketi’nen Öğrenciler ve DHP katıldı.

Komünistler ise anmaya “Deniz, Hüseyin, Yusuf kavgamızda yaşıyor!”, “NATO dağıtılsın, kahrolsun emperyalizm/BDSP” ve “Barbarlığa ve barbarlara karşı şimdi Deniz olunmalı!/Ekim Gençliği” pankartları, BDSP imzalı flamalar ve kızıl bayraklarla katıldılar.

Eylemde “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor mücadelemiz!”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Üsler kapatılsın kahrolsun emperyalizm!”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, “Irak halkı yalnız değildir!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları sıklıkla atıldı.

Basın metni okunmadan önce Denizler şahsında tüm anti-emperyalist mücadelede şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Basın metnini KESK dönem sözcüsü okudu. Açıklamada: “Denizlerin dedikleri gibi, emperyalizme karşı halkların kardeşliği için çalışacağız. Türk, Kürt, Arap tüm bölge halklarının emperyalizmin planlarından hiçbir çıkarı yoktur. Halkların çıkarı emperyalizme karşı mücadelede yatmaktadır. Bugün Denizler’in ölüm yıldönümünde onların 6. Filo’yu denize döktükleri yerdeyiz. Aynı anti-emperyalist bilinç ve kararlılıkla emperyalizme ve onun askeri örgütü NATO’ya karşı onların yolundan yürüyeceğimize and içiyoruz” denildi.

Açıklamadan hemen sonra 6. Filo’nun denize döküldüğü boğazın sularına karanfil bırakıldı ve anma sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul



Ankara’da 6 Mayıs şehitleri anıldı...

“NATO’ya ve emperyalizme karşı
Denizler’in ruhuyla mücadeleye!”

Bugün 6 Mayıs... Üç yiğit devrimcinin faşizmin darağaçlarında ölümsüzleşmelerinin 32. yıldönümüydü bugün... Bugün Karşıyaka Mezarlığı’nda buluşanlar, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan şahsında tüm devrim şehitlerini andılar.

Anmaya katılan EMEP, Tüm Bel Sen, TÜMTİS, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, KESK Şubeler Platformu, Genel-iş Ankara Bölge ve Şubeleri, Dev Maden-Sen Genel Merkezi, Tuncelililer Sosyal Kültürel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İHD Ankara Şube, SDP, Kaldıraç ve DEHAP, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla, ABD’ye, NATO’ya ve BOP’a karşı birlikte mücadele çağrısı yaptılar. Ortak programın ve konuşmacıların ardından her siyasi grup kendi anmasını kısaca yaptı. BDSP ise anmaya, “Sosyalizm kazanacak! Dünya Emeğin olacak!” pankartıyla 50 kişi olarak katıldı. “NATO’ya hayır, kahrolsun emperyalizm!”, “NATO’ya karşı Deniz olunmalı!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları haykırıldı.Denizler’in 6. Filo’ya yanıtı hatırlatılarak, aynı devrimci ruhla bugün de NATO’ya ve ABD emperyalizmine yanıt verilmesi gerektiğini vurgulayan konuşmaların ardından, tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Anma etkinliğinde Ekim Gençliği adına da bir konuşma yapıldı. Bir arkadaşımızın şiir dinletisi sunmasından sonra mezarlıktaki anma son buldu.

Mezarlıktaki anmanın ardından saat 16:00’da Kızılay Gima önünde buluşan Ekim Gençliği, Sosyalist Demokrasi Gençliği, Emek Gençliği, DEHAP Gençliği, Sosyalist Gençlik Derneği, Demokratik Gençlik Derneği, Ankara Gençlik Derneği taşıdıkları “NATO’ya ve emperyalizme karşı Denizlerin ruhuyla mücadeleye!” yazılı pankartla bir basın açıklaması gerçekleştirmek ve ABD emperyalizminin işkence fotoğraflarını Amerikan Konsolosluğu önüne bırakmak için yürüyüşe geçtiler. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı. Eylem sloganlar ve marşlar eşliğinde coşkulu bir şekilde devam etti.

ABD Konsolosluğu önüne gelindiğinde yapılan basın açıklamasıyla, ‘68 gençlik hareketinin yürüttüğü mücadele örnek gösterilerek, bugün de gerçekleşmesi gereken anti-emperyalist mücadelenin önemi vurgulandı. NATO zirvesine ve işgalci ABD’ye karşı da aynı kararlılıkla mücadele yürütülmesi gerektiği dile getirildi. Daha sonra 5 arkadaşımız aldıkları ortak pankart ve fotoğraflarla konsolosluğa gittiler. Bu süre içerisinde oturarak protestolarına devam eden kitle, arkadaşlarımız geri geldikten sonra yeniden Kızılay’a kadar yürüdü. Yüksel Caddesi’nde hala susmayan sloganlarımız ve inmeyen yumruklarımızla birlikte eylem son buldu.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları mücadele alanlarında kendilerine ve biz mirasçılarına yakışır bir şekilde anıldılar.

Anıları mücadelemizde yaşıyor ve yaşıyacak!

Ankara/Ekim Gençliği



İstanbul Üniversitesi’nde 6 Mayıs etkinlikleri...

“Yusuf, Hüseyin, Deniz,
sürüyor, sürecek mücadelemiz!”

5 Mayıs günü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Deniz Gezmişler’in idam edilmeleri ile ilgili bir forum düzenlendi. Sonuçta foruma tüm siyasetler katılmasına rağmen hazırlıkları ve önden örgütlenmesi noktasında pek çoğu ilgisiz kaldı veya çok sınırlı bir katkı ile yetindi. 90 kişiyle gerçekleştirilen forumda, Denizler’in 6. Filo karşısında ortaya koydukları kararlı duruş öne çıkarıldı, aynı kararlılığın 28 Haziran’da NATO’ya karşı da gösterilmesi gerektiği vurgulandı. Yapılan konuşmalarda Denizler’in devrimci kimliği üzerinde duruldu ve “Şimdi Deniz olunmalı!” şiarı vurgulandı. Etkinlik okunan şiirler ve söylenen marşlarla son buldu.

6 Mayıs günü ise benzer bir forum İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde gerçekleştirildi. 70 kişiyle gerçekleştirilen forumun kurgusu bir önceki günle aynı olmasına karşın, diğerine oranla daha da zayıf bir etkinlik çıktı ortaya. Ancak forum üniversitenin bahçesinde gerçekleştirildiği için, aktif katılanlar dışında ciddi bir dinleyici ve gözlemci kitle de izledi etkinliği. Forumun sonunda Dolmabahçe’de yapılacak basın açıklamasına katılma çağrısı yapıldı.

Her iki etkinlikte de NATO ile ilgili sloganların yanısıra, “Devrim Şehitleri ölümsüzdür!” “ Yusuf Hüseyin Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Ekim Gençliği/İÜ